ΑρχικήHow ToWindows 11: Πώς να δημιουργείτε, να χρησιμοποιείτε και να διαγράφετε passkeys;

Windows 11: Πώς να δημιουργείτε, να χρησιμοποιείτε και να διαγράφετε passkeys;

Το τελευταίο διάστημα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα passkeys αντί για κωδικούς πρόσβασης, με σκοπό να κάνουν τη σύνδεση σε ιστότοπους και εφαρμογές πιο γρήγορη και πιο ασφαλή. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε, να χρησιμοποιείτε, να προβάλλετε και να διαγράφετε passkeys σε έναν υπολογιστή που τρέχει Windows 11.

Windows 11 passkeys

Ας δούμε, όμως, πρώτα τι είναι τα passkeys. Τα passkeys επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση σε ιστότοπους και υπηρεσίες χωρίς να πληκτρολογούν ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας για την επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη, αυτή η μέθοδος δεν είναι ακριβώς ίδια με την τρέχουσα τεχνολογία σύνδεσης που συμπληρώνει αυτόματα τα πλαίσια σύνδεσης χρησιμοποιώντας αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικά αποτυπώματα. Η τεχνολογία δημιουργεί ένα ζεύγος cryptographic key (ένα public και ένα private), που συσχετίζεται με τον λογαριασμό ενός χρήστη. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που υποστηρίζουν την τεχνολογία passkeys χρησιμοποιούν το public key για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα ενός ατόμου ταιριάζοντάς το με το private key, που διατηρείται στη συσκευή του χρήστη.

Δείτε επίσης: Το X υποστηρίζει passkeys για χρήστες iOS στις ΗΠΑ

Τα passkeys έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα έναντι των κωδικών πρόσβασης. Το κυριότερο είναι η αδυναμία κλοπής κωδικών πρόσβασης. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η προστασία από επιθέσεις phishing.

Όλο και περισσότερες πλατφόρμες υποστηρίζουν Passkeys

Πολλοί δημοφιλείς ιστότοποι και εφαρμογές υποστηρίζουν πλέον Passkeys, συμπεριλαμβανομένων των Adobe, Amazon, Apple, Google, Microsoft, LinkedIn, WhatsApp, X (πρώην Twitter). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πλατφόρμες που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα, μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πώς να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε passkeys στα Windows 11

Για να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε ένα passkey, πρέπει πρώτα να επισκεφτείτε τις ρυθμίσεις λογαριασμού ενός ιστότοπου ή εφαρμογής. Από εκεί, θα δημιουργήσετε το κλειδί και στη συνέχεια θα το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δείξουμε πώς να το κάνετε αυτό με έναν λογαριασμό Google.

  • Ξεκινήστε ανοίγοντας τον browser σας (Chrome, Firefox, Edge ή Brave) στον υπολογιστή σας.
  • Μεταβείτε στον ιστότοπο My Account της Google και συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.
  • Αφού συνδεθείτε, από την αριστερή πλαϊνή γραμμή, επιλέξτε “Security“.
  • Στο δεξιό παράθυρο, πηγαίνετε προς τα κάτω στην ενότητα “How You Sign In to Google” και επιλέξτε “Passkeys and Security Keys“.
  • Πιθανότατα θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας. Πληκτρολογήστε τον για να συνεχίσετε.
  • Θα ανοίξει μια σελίδα. Στο επάνω μέρος, κάντε κλικ στην επιλογή “Create a Passkey“.
  • Θα δείτε ένα μήνυμα “Windows Security“. Επαληθεύστε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας το PIN, την αναγνώριση προσώπου ή τη σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων.
  • Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα “Passkey Saved“. Αυτό σημαίνει ότι το Passkey για το Google account σας δημιουργήθηκε και αποθηκεύτηκε στον υπολογιστή σας.
  • Κλείστε το παράθυρο επιλέγοντας “OK“.

Δείτε επίσης: Bitwarden: Υποστηρίζει πλέον τα passkeys για πρόσβαση στα password vaults

Πώς να χρησιμοποιήσετε passkeys για να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο

Για να χρησιμοποιήσετε passkey για να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή, μεταβείτε στη σελίδα σύνδεσης τους και επιλέξτε passkey αντί για κωδικό πρόσβασης (θα το δούμε με λογαριασμό Google).

  • Ανοίξτε το Google.com και κάντε κλικ στο “Sign In” στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Εισαγάγετε το όνομα χρήστη του λογαριασμού σας Google και κάντε κλικ στο “Next“.
  • Στη σελίδα κωδικού πρόσβασης, κάντε κλικ στο “Try Another Way“.
  • Επιλέξτε “Use Your Passkey” για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.
  • Επιλέξτε “Continue” και η Google θα εμφανίσει το μήνυμα “Windows Security“.
  • Στη γραμμή εντολών “Windows Security”, επιλέξτε τον κωδικό PIN, την αναγνώριση προσώπου ή τη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
  • Αφού επαληθεύσετε τον εαυτό σας, θα συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.

Προβολή και διαγραφή Passkeys στα Windows 11

Εάν θέλετε να δείτε τα passkeys που έχετε αποθηκεύσει ή θέλετε να διαγράψετε κάποιο από αυτά, χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.

  • Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις του υπολογιστή. Στην αριστερή πλαϊνή γραμμή, κάντε κλικ στην επιλογή “Accounts“. Στο δεξί τμήμα του παραθύρου, επιλέξτε “Passkey Settings“.
  • Στη σελίδα “Passkeys“, θα δείτε τα αποθηκευμένα passkeys. Χρησιμοποιήστε το πλαίσιο αναζήτησης στο επάνω μέρος για να βρείτε κάποιο συγκεκριμένο.
  • Για να διαγράψετε ένα passkey, κάντε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα σε αυτό και επιλέξτε “Delete Passkey“.
  • Eπιβεβαιώστε επιλέγοντας ξανά “Delete“.

Τα Windows 11 αφαίρεσαν τον επιλεγμένο κωδικό πρόσβασης από τη βάση δεδομένων.

Δείτε επίσης: Amazon: Προσθέτει υποστήριξη passkey ως νέα επιλογή σύνδεσης

Τα passkeys είναι πιο βολικά

Με τα passkeys, οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να θυμούνται πια δύσκολους κωδικούς πρόσβασης. Επιπλέον, ενισχύεται η ασφάλεια. Τα στοιχεία σύνδεσης δεν θα μπορούν να κλαπούν από hackers σε περίπτωση παραβίασης, επειδή ο ιστότοπος ή η εφαρμογή δεν γνωρίζουν το private key των χρηστών. Επίσης, οι απόπειρες phishing θα αποτύχουν επειδή η συσκευή σας δεν θα ζητήσει στους χρήστες να συνδεθούν, εκτός εάν λάβει το public key από τη σωστή, νόμιμη υπηρεσία.

Το Passkey είναι ένα σχετικά νέο σύστημα ελέγχου ταυτότητας που αντικαθιστά τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Οι προσπάθειες για ένα ασφαλές μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα αποδίδουν καρπούς, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες υποστηρίζουν πλέον τη χρήση τους.

Πηγή: www.howtogeek.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS