ΑρχικήinetΌλες οι λεπτομέρειες για το νέο AI Nvidia chip H100!

Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο AI Nvidia chip H100!

Συνήθως, τα εξαρτήματα υπολογιστών δεν προκαλούν τη μεταμόρφωση ολόκληρων επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Ωστόσο, μια μονάδα επεξεργασίας γραφικών της Nvidia Corp. που κυκλοφόρησε το 2023 έχει πετύχει ακριβώς αυτό.

Nvidia H100 chip τεχνητή νοημοσύνη

Το chip H100 του κέντρου δεδομένων έχει προσθέσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην αξία της Nvidia και έχει μεταμορφώσει την εταιρεία σε κορυφαίο παίκτη στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει αποδείξει στους επενδυτές ότι η ανησυχία για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη μεταφράζεται σε πραγματικά κέρδη, τουλάχιστον για τη Nvidia και τους σημαντικούς της προμηθευτές. Η ζήτηση για το H100 είναι τόσο υψηλή που ορισμένοι πελάτες πρέπει να περιμένουν έως και έξι μήνες για να το αποκτήσουν.

Διαβάστε περισότερα: Το AI chip της Nvidia θα διατεθεί σε παρόμοια τιμή με αυτό της Huawei

1. Τι είναι το chip H100 της Nvidia;

Το H100, με το όνομά του να τιμά την πρωτοπόρο της επιστήμης των υπολογιστών Grace Hopper, ανήκει στην κατηγορία των επεξεργαστών γραφικών. Αποτελεί μια περισσότερο εξελιγμένη έκδοση ενός chip που συνήθως χρησιμοποιείται σε υπολογιστές, βοηθώντας τους χρήστες να απολαύσουν μια πιο ρεαλιστική οπτική εμπειρία. Έχει βελτιστοποιηθεί για την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και υπολογισμών με υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές απαιτητικής ενέργειας, όπως η εκπαίδευση μοντέλων AI. Η Nvidia, η οποία ιδρύθηκε το 1993, έχει πρωτοπορήσει σε αυτή την αγορά με επενδύσεις που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ποντάροντας στη δυνατότητα της παράλληλης εργασίας ως παράγοντα που θα κάνει τα chip της ανεκτίμητα χρήσιμα σε εφαρμογές και εκτός του gaming.

2. Γιατί το H100 chip είναι τόσο ξεχωριστό;

Οι παραγωγικές πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται σε μεγάλους όγκους δεδομένων για να μάθουν να εκτελούν εργασίες όπως μετάφραση κειμένου, σύνταξη περιλήψεων και δημιουργία εικόνων. Κάθε νέα εμπειρία τους βελτιώνει στην αναγνώριση ανθρώπινου λόγου και την σύνθεση εργασιακών επιστολών. Αναπτύσσονται μέσω δοκιμών και λαθών, επιδιώκοντας την τελειότητα και απορροφώντας μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Η Nvidia αναφέρει ότι το H100 είναι τέσσερις φορές πιο γρήγορο από το A100 στην εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, ανταποκρινόμενο 30 φορές ταχύτερα στα αιτήματα χρηστών. Αυτό το πλεονέκτημα απόδοσης είναι κρίσιμο για εταιρείες που εκπαιδεύουν μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας για νέες εργασίες.

3. Πώς η Nvidia έγινε ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη;

Η εταιρεία Santa Clara στην Καλιφόρνια κατέχει την κορυφαία θέση παγκοσμίως στα chip γραφικών, τα οποία αποτελούν τα κομμάτια ενός υπολογιστή που παράγουν τις εικόνες που βλέπουμε στην οθόνη μας. Οι πλέον ισχυροί από αυτούς είναι εξοπλισμένοι με εκατοντάδες πυρήνες επεξεργασίας που εκτελούν πολλαπλά νήματα υπολογισμού ταυτόχρονα, μοντελοποιώντας πολύπλοκα φαινόμενα όπως σκιές και αντανακλάσεις. Οι μηχανικοί της Nvidia συνειδητοποίησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι μπορούσαν να προσαρμόσουν τους επιταχυντές γραφικών για άλλες εφαρμογές, χωρίζοντας τις εργασίες σε μικρότερα τμήματα και εργαζόμενοι σε αυτά παράλληλα. Μόλις πριν από μια δεκαετία, ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψαν ότι η εργασία τους θα μπορούσε επιτέλους να είναι εφικτή με τη χρήση αυτού του είδους chip.

4. Έχει η Nvidia πραγματικούς ανταγωνιστές;

Η Nvidia κατέχει περίπου το 80% της αγοράς στους επιταχυντές στα κέντρα δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στο AWS της Amazon.com Inc., το Google Cloud της Alphabet Inc. και το Azure της Microsoft Corp. Παρά τις προσπάθειες των ανωτέρων εταιρειών να αναπτύξουν δικά τους chip και ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως η Advanced Micro Devices Inc. και η Intel Corp., δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά των επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε ακόμη: Ο πρώτος ασθενής με τσιπ της Neuralink ελέγχει το ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του

5. Πώς η Nvidia βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές της;

Η Nvidia αναβάθμισε γρήγορα τις προσφορές της, συμπεριλαμβάνοντας λογισμικό υποστήριξης hardware με έναν ρυθμό που καμία άλλη εταιρεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να φτάσει. Επιπλέον, η εταιρεία καινοτομεί με διάφορα συστήματα συμπλέγματος που επιτρέπουν στους πελάτες της να αποκτούν H100 σε μεγάλες ποσότητες και να τα αναπτύσσουν γρήγορα. Οι επεξεργαστές Xeon της Intel, αν και ικανοί για πιο πολύπλοκη επεξεργασία δεδομένων, έχουν λιγότερους πυρήνες και είναι αργότεροι στην επεξεργασία των όγκων πληροφοριών που συνήθως χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση λογισμικού AI. Το τμήμα data center της Nvidia σημείωσε αύξηση 81% στα έσοδα του, φθάνοντας τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

6. Πώς συγκρίνονται η AMD και η Intel με τη Nvidia;

Η AMD, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής chip γραφικών υπολογιστών, παρουσίασε μια νέα έκδοση της σειράς Instinct τον Ιούνιο, με στόχο να ανταγωνιστεί τα προϊόντα της Nvidia. Το τσιπ με την ονομασία MI300X προσφέρει μεγαλύτερη μνήμη για την αποτελεσματική διαχείριση φόρτων εργασίας στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Lisa Su, σε μια εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο. Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, είπε: “Βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.”

Η Intel παρουσιάζει επίσης τσιπ για φόρτους εργασίας σε τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αναγνωρίζει ότι η ζήτηση για τσιπ γραφικών στα κέντρα δεδομένων αυξάνεται γρηγορότερα από ό,τι για τις μονάδες επεξεργαστών. Η Nvidia ξεχωρίζει όχι μόνο για την απόδοση του υλικού της, αλλά και για τη δημιουργία της CUDA, μιας γλώσσας προγραμματισμού που επιτρέπει την προγραμματισμό των τσιπ γραφικών της για προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Nvidia chip H100

7. Τι σχεδιάζει η Nvidia στη συνέχεια;

Κατά το τέλος του τρέχοντος έτους, το μοντέλο H100 θα παραχωρηθεί στον διάδοχό του, το H200, πριν η Nvidia προχωρήσει σε πιο σημαντικές αλλαγές με το μοντέλο B100 στο μέλλον. Ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang υποστήριξε ενεργά την τεχνολογία και προσπάθησε να πείσει κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες να υιοθετήσουν νωρίς την τεχνητή νοημοσύνη ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο καθυστέρησης σε σχέση με τους υποστηρικτές της.

Δείτε επίσης: Sam Altman: Προσπάθειες για την ανάπτυξη προηγμένων chip τεχνητής νοημοσύνης

Επιπλέον, η Nvidia αναγνωρίζει ότι, μόλις οι πελάτες επιλέξουν την τεχνολογία της για τα έργα τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι πιο εύκολο να προσφέρει αναβαθμίσεις σε αυτούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές της που προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να αλλάξουν.

Πηγή: bnnbloomberg

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS