ΑρχικήyoutubeΑνακαλύφθηκε εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων πόλεων στον Αμαζόνιο

Ανακαλύφθηκε εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων πόλεων στον Αμαζόνιο

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων πόλεων που χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια και βρίσκεται βαθιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, εντοπίστηκαν εξαιρετικά δομημένοι προ-ισπανικοί οικισμοί, με μεγάλους δρόμους, πλατείες και συστάδες μνημειακών πλατφορμών στην κοιλάδα Upano, στους ανατολικούς πρόποδες των Άνδεων.

Πρόκειται για την ανακάλυψη του αρχαιότερου και μεγαλύτερου αστικού δικτύου στον Αμαζόνιο μέχρι στιγμής. Αρχαιολόγοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Ισημερινό και το Πουέρτο Ρίκο ερευνούσαν την περιοχή για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Αμαζόνιος αρχαίες πόλεις

Η έρευνα ξεκίνησε με επιτόπια εργασία και αργότερα χρησιμοποιήθηκε μια μέθοδος που ονομάζεται light detection and ranging ή lidar, η οποία χρησιμοποιεί φως λέιζερ για να ανιχνεύσει δομές κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων.

Δείτε επίσης: 8 μυστήριες υπόγειες πόλεις: Απόκοσμες πολιτείες από το παρελθόν!

Ο αρχαιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Stéphen Rostain, περιέγραψε την ανακάλυψη του δικτύου πόλεων ως “απίστευτη“. “Το lidar μας έδωσε μια επισκόπηση της περιοχής και μπορέσαμε να εκτιμήσουμε πολύ καλύτερα το μέγεθος των τοποθεσιών“, είπε στο CNN την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι τους έδειξε έναν “πλήρη ιστό” από σκαμμένους δρόμους.

Ο Rostain είπε ότι οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν σε αυτές τις αρχαίες πόλεις στον Αμαζόνιο, πριν από 3.000 χρόνια, είχαν μικρά, διάσπαρτα σπίτια. Ωστόσο, αργότερα, μεταξύ 500 π.Χ. και 300 έως 600 μ.Χ., οι πολιτισμοί των Kilamope και των Upano άρχισαν να χτίζουν αναχώματα και να τοποθετούν τα σπίτια τους σε χωμάτινες πλατφόρμες. Αυτές οι πλατφόρμες βρέθηκαν οργανωμένες γύρω από μια χαμηλή, τετράγωνη πλατεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερες από 6.000 πλατφόρμες στο νότιο μισό της περιοχής που ερευνήθηκε.

Οι πλατφόρμες ήταν ως επί το πλείστον ορθογώνιες, αν και μερικές ήταν κυκλικές, με διαστάσεις περίπου 20 επί 10 μέτρα. Συνήθως χτίζονταν γύρω από μια πλατεία σε ομάδες των τριών ή έξι. Οι πλατείες είχαν επίσης συχνά κεντρική εξέδρα.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης μνημειακά συγκροτήματα τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε διάφορες τελετουργίες.

Δείτε επίσης: Υπόγεια πόλη 2000 ετών ανακαλύφθηκε όταν άνδρας γκρέμισε έναν τοίχο

Ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 15 συγκροτήματα που προσδιορίστηκαν ως οικισμοί. Ορισμένοι από αυτούς προστατεύονταν από τάφρους, ενώ υπήρχαν εμπόδια σε δρόμους κοντά σε κάποια από τα μεγάλα συγκροτήματα. Ακόμη και τα πιο απομονωμένα συγκροτήματα συνδέονταν με μονοπάτια και ένα εκτεταμένο δίκτυο μεγαλύτερων, ευθύγραμμων δρόμων με κράσπεδα.

Στις κενές ζώνες μεταξύ των συγκροτημάτων, οι αρχαιολόγοι βρήκαν χαρακτηριστικά καλλιέργειας γης.

χαμένη πόλη
Ανακαλύφθηκε εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων πόλεων στον Αμαζόνιο

Για αυτόν τον λόγο, αποκαλώ αυτό το μέρος πόλεις“, είπε ο Rostain, ο οποίος πρόσθεσε: “Είναι μια πλήρης επανάσταση στο παράδειγμά μας για τον Αμαζόνιο”.

Πρέπει να σκεφτούμε ότι όλοι οι ιθαγενείς (άνθρωποι) στο τροπικό δάσος δεν ήταν ημινομαδικές φυλές χαμένες στο δάσος, αναζητώντας τροφή. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία, ποικιλομορφία περιπτώσεων και μερικές ήταν επίσης με (ένα) αστικό σύστημα“, είπε.

Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η οργάνωση των πόλεων υποδηλώνει “την ύπαρξη προηγμένης μηχανικής” εκείνη την εποχή.

Δείτε επίσης: Palace of Collyweston: Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα του χαμένου παλατιού

Γενικά, η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική για την αρχαιολογία καθώς ανοίγει νέους ορίζοντες για την έρευνα. Η εύρεση ενός τόσο μεγάλου δικτύου αρχαίων πόλεων στον Αμαζόνιο δείχνει ότι οι προϊστορικές κοινωνίες ήταν πολύ πιο πολύπλοκες και οργανωμένες από ό,τι πίστευαν πολλοί επιστήμονες.

Επιπλέον, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε την ιστορία της ανθρωπότητας. Μέχρι τώρα, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι περιοχές του Αμαζονίου ήταν σχετικά απομονωμένες και ότι οι κοινότητες που ζούσαν εκεί ήταν απλές και διάσπαρτες. Αυτή η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι οι αρχαίες κοινωνίες του Αμαζονίου ήταν ικανές να δημιουργήσουν μεγάλες και πολύπλοκες δομές, πράγμα που ανατρέπει τις προηγούμενες θεωρίες.

Παράλληλα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά των αυτόχθονων κοινωνιών σε αυτήν την περιοχή.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS