ΑρχικήSecurityFacebook Messenger: End-to-end encryption από προεπιλογή

Facebook Messenger: End-to-end encryption από προεπιλογή

Η Meta προσφέρει end-to-end encryption για συνομιλίες και κλήσεις στο Facebook Messenger, από προεπιλογή. Όταν η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι ενεργοποιημένη, μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης των μηνυμάτων στο Messenger μπορούν να δουν το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Facebook Messenger end-to-end encryption

Οι κρυπτογραφημένες συνομιλίες εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2016 ως opt-in feature στο Facebook Messenger. Ωστόσο, τώρα, το end-to-end encryption θα είναι η βασική μέθοδος επικοινωνίας μεταξύ δύο ατόμων. Αυτό εμποδίζει πιθανές υποκλοπές από hackers ή κυβερνητικές υπηρεσίες, αφού δεν θα μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα. Προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας σε ευαίσθητες συνομιλίες, προστατεύοντας τις προσωπικές πληροφορίες και αποτρέποντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Δείτε επίσης: Οι συνομιλίες Messenger μέσω Instagram θα αποσυνδεθούν αυτόν τον μήνα

Xρειάστηκε χρόνια για να υλοποιηθεί γιατί αφιερώσαμε τον χρόνο μας για να το κάνουμε σωστά“, δήλωσε στο The Verge η Loredana Crisan, Αντιπρόεδρος του Messenger. “Οι μηχανικοί, οι κρυπτογράφοι, οι σχεδιαστές, οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής και οι διαχειριστές προϊόντων μας έχουν εργαστεί ακούραστα για να ξαναχτίσουν τα χαρακτηριστικά του Messenger από την αρχή“.

Σύμφωνα με την Crisan, όλες οι άλλες λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του Facebook Messenger θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες κατά την επικοινωνία με end-to-end encryption (π.χ. διάφορα θέματα και προσαρμοσμένες αντιδράσεις). Ωστόσο, η Crisan σημειώνει ότι μπορεί να “χρειαστεί κάποιος χρόνος” για να μεταβούν όλες οι συνομιλίες του Messenger στην προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση.

Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για ομαδικές συνομιλίες στο Messenger εξακολουθεί να είναι opt-in feature. Τα μηνύματα του Instagram, επίσης, δεν είναι κρυπτογραφημένα από προεπιλογή, αν και η Meta είχε πει τον Αύγουστο ότι αυτό θα συμβεί “λίγο μετά” την κυκλοφορία των προεπιλεγμένων ιδιωτικών συνομιλιών στο Messenger.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Ζητά από τη Meta να μην εφαρμόσει end-to-end κρυπτογράφηση σε Instagram και Messenger

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, είχε πει το 2019 ότι η εταιρεία σχεδίαζε να κινηθεί προς τα κρυπτογραφημένα εφήμερα μηνύματα στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων της. “Πιστεύω ότι το μέλλον της επικοινωνίας θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε ιδιωτικές, κρυπτογραφημένες υπηρεσίες όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτό που λένε ο ένας στον άλλον παραμένει ασφαλές και τα μηνύματα και το περιεχόμενό τους δεν θα μένουν για πάντα“, έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook. “Αυτό είναι το μέλλον που ελπίζω ότι θα βοηθήσουμε να επιτευχθεί“.

Η ύπαρξη κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο ως προεπιλεγμένη δυνατότητα στο Facebook Messenger ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη ζήτηση για απόρρητο και ασφάλεια στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Αποδεικνύει τη δέσμευση του Facebook να προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών και να σέβεται τα δικαιώματα απορρήτου τους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των χρηστών και να προσελκύσει όσους δίνουν προτεραιότητα στο απόρρητο όταν επιλέγουν μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Δείτε επίσης: Messenger: Phishing μηνύματα στοχεύουν Facebook business accounts

Αν και η ενεργοποίηση του end-to-end encryption από προεπιλογή είναι σημαντική για την προστασία της ιδιωτικότητας, κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να είναι και επικίνδυνη. End-to-end encryption σημαίνει ότι κανένας δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές συνομιλίες σας, συμπεριλαμβανομένης της Meta αλλά και των αρχών επιβολής του νόμου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνολογία καθιστά πιο δύσκολη την εύρεση εγκληματιών και απατεώνων που επικοινωνούν μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το οποίο είναι ήδη κρυπτογραφημένο από προεπιλογή. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή κακή χρήση κρυπτογραφημένων πλατφορμών από εγκληματίες ή τρομοκράτες.

Πηγή: www.theverge.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS