ΑρχικήBusinessΤο ταραχώδες Σαββατοκύριακο του OpenAI

Το ταραχώδες Σαββατοκύριακο του OpenAI

Στην απίστευτα σύντομη ιστορία του, το OpenAI έχει γίνει διάσημο για δύο πράγματα: την αστρονομική τεχνολογική φιλοδοξία και την κωμική εταιρική διακυβέρνηση. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι ευχάριστος.

OpenAI

Η απόλυση του Sam Altman προκαλεί περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ξαφνική απόλυση του Sam Altman, του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, από το διοικητικό συμβούλιο, την περασμένη Παρασκευή, προκάλεσε έκπληξη στη Silicon Valley, όπως λίγα άλλα γεγονότα τα τελευταία χρόνια. Ο ηγέτης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος είχε συνδράμει στην επιτυχία του chatbot ChatGPT του OpenAI ως υπηρεσίας για τους χρήστες, αποβλήθηκε από το συμβούλιο εποπτείας κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης. Αμέσως μετά, αρκετά άλλα κορυφαία στελέχη της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Greg Brockman, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο προς την εξαγωγή.

Δείτε περισσότερα: Emmett Shear: Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της OpenAI

Υπάρχουν πολλά μυστήρια που περιβάλλουν την ιστορία και το πώς θα ολοκληρωθεί. Ο λόγος που το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε τον Sam Altman μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής με τους συναδέλφους του. Η έντονη επιθυμία του Sam Altman για την ίδρυση μιας επιχείρησης chip τεχνητής νοημοσύνης προκάλεσε ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Ωστόσο, το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν ξεκάθαρο στην αιτιολόγηση της απόφασής του στους υπαλλήλους του OpenAI, στους επενδυτές και στη Microsoft. Περισσότερο από 500 από τους 770 υπαλλήλους του OpenAI υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που καλεί τον Altman να επιστρέψει και το διοικητικό συμβούλιο να παραιτηθεί, θέτοντας το μέλλον της εταιρείας υπό αμφισβήτηση.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή θέτει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διοίκησης των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.

Σίγουρα, το OpenAI ήταν πάντα μια ιδιαίτερη επιχείρηση. Αυτή η ερευνητική εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 ως μη κερδοσκοπική οργάνωση, αφοσιωμένη στην ασφαλή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για το καλό της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων έχει τόσο υψηλό κόστος, που είναι δύσκολο για μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις να παραμείνουν σε αυτό το παιχνίδι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό, το OpenAI δημιούργησε ένα κερδοσκοπικό τμήμα, διατηρώντας παράλληλα ένα μη κερδοσκοπικό διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να προσελκύσει εξωτερικές επενδύσεις και να εμπορευματοποιήσει τις υπηρεσίες του.

Αυτή η δομή προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των δύο “φυλών” στο OpenAI, όπως τις αποκαλούσε ο Sam Altman. Η ομάδα ασφαλείας, με επικεφαλής τον επιστήμονα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ilya Sutskever, υποστήριξε ότι το OpenAI πρέπει να διατηρήσει τον αρχικό του σκοπό και να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη με προσοχή. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Microsoft; Η επένδυση των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο OpenAI έχει σαφώς τεθεί σε κίνδυνο – αν και μεγάλο μέρος αυτής της δέσμευσης ήταν με τη μορφή υπολογιστικών πόρων, που δεν έχουν ακόμη αναληφθεί. Ωστόσο, η Microsoft φαινόταν τη Δευτέρα ότι θριάμβευσε προσλαμβάνοντας τον Altman και αρκετούς κορυφαίους ερευνητές του OpenAI. Όπως σημείωσε ο Ben Thompson, συγγραφέας του ενημερωτικού δελτίου Stratechery, η Microsoft μπορεί στην πραγματικότητα να «έχει μόλις αποκτήσει το OpenAI για 0 ​​$ και μηδενικό κίνδυνο αγωγής κατά των μονοπωλίων».

Διαβάστε σχετικά: OpenAI: Οι διακοπές λειτουργίας του ChatGPT οφείλονταν σε επίθεση DDoS

OpenAI

Η ανεπανόρθωτη ζημιά στο OpenAI ενισχύει επίσης τις έκκλησεις όσων υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναπτύσσεται από επιστήμονες σε ένα διεθνές, μη εμπορικό ινστιτούτο έρευνας παρόμοιο με το Cern. Αν εκείνοι που αναπτύσσουν τόσο ισχυρές τεχνολογίες δεν μπορούν να αυτο-ρυθμιστούν, τότε πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να υπόκεινται σε εξωτερική ρύθμιση.

Πηγή: ft.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS