ΑρχικήsecurityWhatsApp: Hackers κρατούν τηλέφωνα ομήρους για λύτρα

WhatsApp: Hackers κρατούν τηλέφωνα ομήρους για λύτρα

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν χάσει την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο WhatsApp, επειδή έχουν κλαπεί από εγκληματίες οι οποίοι απαιτούν λύτρα για να τους δώσουν πίσω.

Δείτε επίσης: WhatsApp: Επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύψουν την τοποθεσία τους
WhatsApp

Ο Lester Kiewit συνομιλεί με τον Leon Hannibal, τον επικεφαλής των έρευνων στην Wolfpack Information Risk, αποκαλύπτοντας την εκμετάλλευση των αριθμών του WhatsApp από εγκληματίες, για απόπειρες “απαγωγής”. Παρέχει επίσης ανεκτίμητες γνώσεις για την προστασία του εαυτού σας και για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς.

Ο Hannibal λέει ότι ο διασυνοριακός εγκληματικός χώρος αυξάνεται και η “απαγωγή λογαριασμών” WhatsApp για λύτρα γίνεται δημοφιλής μέθοδος λειτουργίας των κυβερνεγκληματιών, οι οποίοι δρουν σε συνεργασία στοχεύοντας ανθρώπους με μικρότερη τεχνογνωσία.

Ο Hannibal λέει ότι αυτοί οι εγκληματίες χρησιμοποιούν social engineering ή στοχευμένες επιθέσεις για να κλέψουν τον λογαριασμό σας, καθώς το μόνο που χρειάζονται είναι ο αριθμός σας.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι εγκληματίες μπορούν να διαρρήξουν τον λογαριασμό σας είναι μέσω κακόβουλου λογισμικού που συνδέεται ειδικά με την υπηρεσία του τηλεφωνητή σας. Ένας τρόπος για να προστατευθείτε είναι να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση στο τηλεφωνητή σας, έτσι ώστε ο δράστης να μην μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ενώ κοιμάστε – ναι, αυτό είναι δυνατό ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας είναι ανενεργό, σύμφωνα με τον Hannibal.

Δείτε ακόμα: WhatsApp: Επιβεβαιώνει σχέδια για διαφημίσεις αλλά όχι στα εισερχόμενα

Ο Hannibal λέει ότι μπορείς να ανακτήσεις τον λογαριασμό σου εγγράφοντας τον αριθμό σου στο WhatsApp – όμως, αν ο hacker ενεργοποίησε τη διπλή επαλήθευση ταυτότητας, το κάνει λίγο δύσκολο.

Αν όμως οι hackers κατάφεραν να διαλύσουν το σύστημα επαλήθευσης δύο παραγόντων, τότε θα πρέπει να ανακτήσετε το λογαριασμό σας με έναν κωδικό SMS για να τους αποσυνδέσετε. Έπειτα, θα πρέπει να περιμένετε επτά ημέρες πριν μπορέσετε να επαληθεύσετε ξανά τον λογαριασμό σας.

Ως γενικό κανόνα, μην αποδέχεστε, μην περνάτε διακομιστές ή απαντάτε σε αιτήματα για κωδικούς από άγνωστους αριθμούς.

τηλέφωνα

Μία από τις κύριες ενδείξεις ότι κάποιος μπορεί να είναι θύμα απαγωγής του WhatsApp λογαριασμού του, είναι η λήψη απροσδόκητου μηνύματος από έναν άγνωστο αποστολέα. Συνήθως, αυτό το μήνυμα θα περιέχει απειλές και αιτήματα για χρήματα. Ένα άλλο σημάδι είναι η απώλεια του ελέγχου του λογαριασμού του WhatsApp. Αν κάποιος παρατηρήσει ότι δεν μπορεί να στείλει ή να λάβει μηνύματα, ή αν παρατηρήσει αλλαγές στις ρυθμίσεις του λογαριασμού του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί.

Επιπλέον, η απαίτηση για πληρωμή λύτρων μέσω του WhatsApp είναι ένα ακόμη σημάδι. Οι απαγωγείς θα απειλήσουν το θύμα και θα χρησιμοποιήσουν πληροφορίες που έχουν αποκτήσει για να τον πείσουν να πληρώσει τα λύτρα. Συνήθως, ζητούνται πληρωμές μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων όπως Bitcoin για να δυσκολέψουν την ανίχνευσή τους.

Δείτε επίσης: WhatsApp: Πώς να μπλοκάρετε έναν ανεπιθύμητο αριθμό;

Τέλος, η απουσία επικοινωνίας με το θύμα είναι ένα ακόμη σημάδι. Οι απαγωγείς μπορεί να περιορίσουν την πρόσβαση του θύματος στο διαδίκτυο ή στο τηλέφωνο, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένειά του. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία και να υποδηλώσει ότι κάποιος είναι θύμα απαγωγής με αίτημα λύτρων.

Είναι σημαντικό να είμαστε επιφυλακτικοί και να επιβεβαιώνουμε την αυθεντικότητα των μηνυμάτων που λαμβάνουμε στο WhatsApp. Εάν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση του λογαρισμού, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τις αρχές ασφαλείας και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους.

Πηγή: 947.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS