Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια εκπληκτική θέα του Ουρανού, καθώς πλησιάζει περισσότερο από ποτέ στη Γη φέτος.
Δείτε επίσης: Πλανήτης παρόμοιος με τη Γη κρύβεται σε κοινή θέα στο Ηλιακό Σύστημα
Στις 13 Νοεμβρίου, οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Ουρανό στο απόγειό του, όταν θα βρίσκεται σε απόσταση 2,78 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Παρόλο που αυτό ακούγεται μακρινό, ο Ουρανός είναι μεγάλος και εντυπωσιακός. Είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη, και με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο ή ακόμη και κιάλια, ο παγωμένος γίγαντας θα είναι ορατός κατά την πλησιέστερη προσέγγισή του. Μεγαλύτερα τηλεσκόπια θα πρέπει επίσης να μπορούν να τον παρατηρήσουν και τις υπόλοιπες νύχτες της εβδομάδας. Με το σωστό εξοπλισμό, μπορείτε ακόμη και να διακρίνετε τους δακτυλίους του.
Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η θέα του Ουρανού από τη Γη θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ο πλανήτης πιθανώς διαμορφώθηκε περίπου πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, καθώς η βαρύτητα προκάλεσε τη συσσώρευση σκόνης και αερίου σε ένα περιστρεφόμενο στρόβιλο από υγρά. Στις τρέχουσες θέσεις τους, τόσο μακριά όσο είναι, ο Ουρανός και ο άλλος παγωμένος γίγαντας ο Νέφτωνας, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν αρκετό υλικό για να διαμορφωθούν.
H Newpark Resources χτυπήθηκε από Ransomware
Πρόστιμο ΜΕΤΑ: Παράνομη Συλλογή Δεδομένων στην Νότια Κορέα
Έργο τέχνης του ρομπότ Ai-Da πωλήθηκε για $ 1,3 εκατ.
Δείτε ακόμα: Αυτός ο εξωπλανήτης έχει αστραφτερά μεταλλικά σύννεφα
Οι προσομοιώσεις υποδεικνύουν ότι οι πλανήτες δημιουργήθηκαν πολύ κοντά στον Ήλιο (εκεί όπου ήταν διαθέσιμα τα υλικά), πρωτού μετακινηθούν σταδιακά προς τα έξω στις τρέχουσες θέσεις τους. Καθώς έκαναν αυτήν τη μετακίνηση, πιθανότατα εκσφενδόνιζαν αντικείμενα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς διέσχιζαν τη Ζώνη Kuiper. Είναι δυνατόν κάποιοι άλλοι παγωμένοι γίγαντες να δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να έχουν εγκαταλείψει εξ ολοκλήρου το ηλιακό μας σύστημα, ή να βρίσκονται εκεί έξω στα όριά του.
Δείτε επίσης: Άρης: Μήπως η ζωή τελικά ξεκίνησε από τον κόκκινο πλανήτη;
Ο Ουρανός δεν πέρασε και τόσο εύκολα εκείνη την περίοδο, πιθανότατα αποκτώντας την ασυνήθιστη κλίση του κατά τη διάρκεια ενός “κολοσσιαίου χτυπήματος” από έναν πλανήτη περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από τη Γη, περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Σίγουρα θα ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Πηγή: iflscience