Ο Λευκός Οίκος παροτρύνει δεκάδες χώρες να δηλώσουν δημόσια τη δέσμευσή τους να μην πληρώνουν λύτρα.
Δείτε επίσης: Σύστημα Hop card της Auckland Transport: Δέχτηκε επίθεση ransomware
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSC) παροτρύνει τις κυβερνήσεις όλων των χωρών που συμμετέχουν στη Διεθνή Πρωτοβουλία κατά των Κρυπτοπαρακολουθήσεων (CRI) να εκδώσουν μια κοινή δήλωση ανακοινώνοντας ότι δεν θα πληρώνουν λύτρα σε κυβερνοεγκληματίες, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια.
Δείτε επίσης: Οι αρχές προειδοποιούν τον τομέα της Υγείας για το Akira ransomware
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Εθνικής Ασφάλειας, οι 47 μέλη του CRI θα συνεδριάσουν στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδό τους στις 31 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον ένας από τους τρεις πηγές είπε ότι ο στόχος του Λευκού Οίκου είναι να έχει τη δήλωση στη θέση της πριν τη σύνοδο. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν αυτό το χρονοδιάγραμμα θα είναι εφικτό λόγω της εξελισσόμενης φύσης της προσπάθειας.
Η δήλωση ισχύει για τις συμμετέχουσες κυβερνήσεις οι ίδιες, όχι για εταιρείες και άλλους οργανισμούς.
Το CRI ξεκίνησε το 2021 με 31 μέλη και πρόσθεσε περισσότερα καθώς οι επιθέσεις nation-state με ransomware έχουν κερδίσει μεγαλύτερη προσοχή. Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα παρέλυσε αφού αρνήθηκε να καταβάλει ένα ποσό 20 εκατομμυρίων δολαρίων ως λύτρα σε μια ρωσική ομάδα hacking τον Απρίλιο του 2022.
Ειδικοί στον κυβερνοεγκληματικό χώρο που συνεντεύχθηκαν από το Recorded Future News αποκάλεσαν το προτεινόμενο έγγραφο ένα σημαντικό βήμα στην πάλη κατά του ransomware, το οποίο, όπως παρατήρησαν, είναι ακόμα πιο διαδεδομένο όταν τα θύματα πληρώνουν.
Δείτε επίσης: Greater Manchester Police: Δεδομένα αστυνομικών παραβιάστηκαν
Ο Allan Liska της Recorded Future επισήμανε ότι οι πληρωμές λύτρων δεν ενισχύουν μόνο τις ικανότητες των ομάδων κυβερνοεγκλήματος, αλλά μπορούν επίσης να χρηματοδοτήσουν άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την “φύση” των συμμοριών, μερικές από τις οποίες ενδέχεται να μεταφέρουν χρήματα σε μια κατευθυνόμενη από κυρώσεις ομάδα ή κράτος, σύμφωνα με αυτόν.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ειδικοί υπέρ αυτού του σχεδίου. Ο γνωστός white hat hacker Marc Rogers εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι αντί να πιέζουμε τις χώρες να συμφωνήσουν να μην πληρώνουν λύτρα, πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη βοήθεια των λιγότερο εξοπλισμένων κυβερνήσεων να βελτιώσουν την κυβερνοασφάλειά τους, ιδιαίτερα επειδή οι επιθέσεις με ransomware εκμεταλλεύονται συχνά ευπάθειες που είναι σχετικά εύκολο να διορθωθούν.
Πηγή πληροφοριών: therecord.media