ΑρχικήyoutubeAI bot θα βοηθήσει στην ανίχνευση εξωγήινης ζωής στον Άρη

AI bot θα βοηθήσει στην ανίχνευση εξωγήινης ζωής στον Άρη

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό μηχάνημα (AI bot) που θα βοηθήσει τους ανθρώπους στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής και συγκεκριμένα πιθανής ζωής στον Άρη. Χάρη στη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, ίσως καταφέρουμε να ανακαλύψουμε στοιχεία που διαφορετικά μπορεί να μας διέφευγαν.

Μια πρόσφατη μελέτη του SETI Institute στη Silicon Valley της Καλιφόρνια αποκαλύπτει ότι ένα AI bot είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τους ανθρώπους στην ανίχνευση των λεγόμενων biosignatures ή βιοϋπογραφών.

AI bot

Ως βιοϋπογραφή λογίζεται κάθε αντικείμενο ή ουσία που παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη ζωής είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν.

Δείτε επίσης: NASA: Ο αστεροειδής 2023 DW μπορεί να χτυπήσει τη Γη το 2046

Ο περιορισμός της αναζήτησης ζωής στην κλίμακα των μικροσκοπικών οικοτόπων στον Άρη και σε άλλους πλανήτες είναι μια δύσκολη αποστολή.

Ωστόσο, το AI bot μπόρεσε να αυξήσει την πιθανότητα ανίχνευσης αυτών των σημαδιών ζωής έως και 87,5%. Αυτό σημαίνει ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης είναι περίπου εννέα φορές πιο αποτελεσματικό από τις τυχαίες αναζητήσεις για εξωγήινη ζωή.

Αυτό το έκανε “ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτάχυνση της αναζήτησης και της ανίχνευσης βιοϋπογραφών“, ανέφερε η μελέτη.

Για να καταλάβουν την αποτελεσματικότητά του εργαλείου, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν το AI bot για να ανιχνεύει βιοϋπογραφές στο Salar de Pajonales, ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που βρίσκεται στη Χιλή. Αυτό το περιβάλλον είναι ό,τι πιο κοντινό μπόρεσαν να βρουν οι ειδικοί στο περιβάλλον του Άρη. Αυτή η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και “εμφανίζει χαρακτηριστικά τόσο από φυσικές όσο και από βιολογικές διεργασίες που σχετίζονται έντονα με την αναζήτηση βιοϋπογραφών στον Άρη“.

Δείτε επίσης: Το θησαυροφυλάκιο σπόρων της Αρκτικής «ανοίγει τις πόρτες του» στο κοινό

Η Kimberley Warren-Rhodes, αστροβιολόγος στο Ινστιτούτο SETI, και οι συνεργάτες της δήλωσαν ότι προς το παρόν υπάρχει πληθώρα δεδομένων από orbiters και rovers που έχουν ταξιδέψει στον κόκκινο πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε κλίμακες και αναλύσεις μικροβιακών οικοτόπων και βιοϋπογραφών.

Στόχος είναι να ελεγχθεί αν η κατανομή των επίγειων βιοϋπογραφών χαρακτηρίζεται από αναγνωρίσιμα και προβλέψιμα μοτίβα, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προσπάθειες αναζήτησης ζωής σε άλλους πλανήτες.

Η ομάδα στοχεύει στο να δημιουργήσει μια “βιβλιοθήκη” δεδομένων σχετικά με τον τρόπο κατανομής των βιοϋπογραφών στη Γη που μπορεί να αναδημιουργηθεί σε άλλους κόσμους.

εξωγήινη ζωή Άρης
AI bot θα βοηθήσει στην ανίχνευση εξωγήινης ζωής στον Άρη

Μια τέτοια βιβλιοθήκη θα μπορούσε να βοηθήσει τους μελλοντικούς επιστήμονες σε αποστολές στον Άρη να επιλέξουν αντικείμενα, ορυκτά και δομές που έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να περιέχουν βιοϋπογραφές“, είπε η ομάδα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι: “Το πλαίσιο αυτό μπορεί επίσης να έχει εφαρμογές και σε άλλους αστροβιολογικούς στόχους, όπως η επιφάνεια του Τιτάνα και του Εγκέλαδου ή παγωμένη επικάλυψη της Ευρώπης“.

Δείτε επίσης: Νέα εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης από αστροναύτη του ISS

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία εξωγήινης ζωής στον Άρη. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα για το περιβάλλον του κόκκινου πλανήτη, υπάρχει σίγουρα λόγος να πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί πράγματι να ζει ή να ζούσε εκεί εκτός από τα ρομπότ που έχουν στείλει οι άνθρωποι! Οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτό το ενδιαφέρον θέμα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν έχουν υπάρξει άλλοι οργανισμοί στην επιφάνεια του Άρη. Μέχρι τότε, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες και να περιμένουμε με κομμένη την ανάσα!

Πηγή: www.the-sun.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS