ΑρχικήyoutubeFAA: Τεχνολογία ATAP αποτρέπει λάθη προσγείωσης αεροπλάνων

FAA: Τεχνολογία ATAP αποτρέπει λάθη προσγείωσης αεροπλάνων

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει αναπτύξει την τεχνολογία ATAP για να αποτρέψει ατυχήματα κατά την προσγείωση αεροπλάνων.

Σε όλα τα αεροδρόμια της Αμερικής, μια ανησυχητική τάση μαστίζει τους αεροδιαδρόμους – οι πιλότοι προσγειώνονται λανθασμένα στους τροχόδρομους αντί για τους διαδρόμους προσγείωσης. Αυτά τα δυνητικά θανατηφόρα λάθη ευθύνονται για 1.641 “wrong surface events” από το 2016, με τα μικρά αεροπλάνα να ευθύνονται για το εντυπωσιακό 83% αυτών των απειλητικών για τη ζωή περιστατικών.

Αλλά μέσα σε αυτή την αταξία υπάρχει ένας φάρος ελπίδας – η ανάπτυξη της τεχνολογίας ATAP ή ASDE-X Taxiway Arrival Prediction, η οποία στοχεύει στην πρόληψη τέτοιων καταστροφικών περιστατικών.

Δείτε επίσης: Social Media: Ποιές εφαρμογές είναι πιθανότερο να διαγραφούν;

Το επαναστατικό σύστημα οπτικής και ακουστικής προειδοποίησης ATAP συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας των αεροδρομίων με την τεχνολογία αιχμής της ανίχνευσης ραντάρ. Αυτή η τεχνολογία ειδοποιεί γρήγορα τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για τυχόν ατυχήματα που θα μπορούσαν να συμβούν όταν τα αεροπλάνα παρατάσσονται για προσγείωση σε τροχόδρομους αντί για διαδρόμους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επικοινωνήσουν άμεσα αυτές τις πληροφορίες τόσο στον ουρανό όσο και στο επίπεδο του εδάφους.

Από την έναρξή της το 2018, αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη αποτρέψει πενήντα προσγειώσεις σε τροχόδρομο μόνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Seattle-Tacoma. Ωστόσο, η μη προσαρμογή του ATAP θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα- λανθασμένες προσγειώσεις αεροσκαφών έχουν προκαλέσει παρ’ ολίγον ατυχήματα με άλλα αεροσκάφη και έχουν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια αμέτρητων ζωών.

Σε ορισμένα από τα πιο ενεργά αεροδρόμια της χώρας, υπήρξαν αρκετά αξιοσημείωτα παρ’ ολίγον ατυχήματα. Το 2009 ένα 767 της Delta προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson της Ατλάντα, το 2015 ένα 737 της Alaska Airlines προσγειώθηκε σε τροχόδρομο στο Seattle-Tacoma και πιο πρόσφατα, ένα Boeing 757 έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Newark Liberty.

FAA: Τεχνολογία ATAP αποτρέπει λάθη προσγείωσης αεροπλάνων
FAA: Τεχνολογία ATAP αποτρέπει λάθη προσγείωσης αεροπλάνων

Το 2017, συνέβη μια τρομακτική παραλίγο σύγκρουση στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, όταν ένα Airbus 320 της Air Canada παραλίγο να προσγειωθεί εκτός πορείας στον τροχόδρομο όπου τέσσερα αεροσκάφη ετοιμάζονταν για απογείωση.

Ο αριθμός των αεροσκαφών στον ουρανό συνεχίζει να αυξάνεται και ακόμη και οι έμπειροι πιλότοι μπορεί να αναγνωρίσουν λανθασμένα έναν τροχόδρομο ως διάδρομο προσγείωσης – ένα δυνητικά μοιραίο σφάλμα.

Δείτε επίσης: Realme: Έρχεται το πρώτο της αναδιπλούμενο smartphone;

Μέχρι το 2023, οκτώ συναγερμοί είχαν χτυπήσει προειδοποιώντας για επικείμενη αεροπορική καταστροφή.

Το σύστημα ATAP έχει ήδη εκδώσει οκτώ συναγερμούς το 2023, γεγονός που καθιστά προφανές πόσο απαραίτητη είναι αυτή η τεχνολογία. Παρά τις καθυστερήσεις που επέφερε η πανδημία, τα αεροδρόμια σε όλη την Αμερική εφαρμόζουν γρήγορα αυτό το λογισμικό που σώζει ζωές για να δείξουν τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του.

FAA: Τεχνολογία ATAP αποτρέπει λάθη προσγείωσης αεροπλάνων
FAA: Τεχνολογία ATAP αποτρέπει λάθη προσγείωσης αεροπλάνων

Κάθε φορά που ακούγεται ο συναγερμός ATAP σε έναν πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, οι ελεγκτές πρέπει να ενεργούν γρήγορα για να ενημερώσουν τυχόν εισερχόμενα αεροσκάφη για τη ματαίωση της προσέγγισής τους που ενέχει κινδύνους. Ακόμη και διασημότητες όπως ο Harrison Ford έχουν σωθεί από τραγωδία λόγω ακούσιας προσγείωσης σε τροχοδρόμους – καθιστώντας έτσι την εφαρμογή του ATAP ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία όλων όσων τολμούν να πετάξουν.

Πηγή: foxnews.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS