ΑρχικήinetGoogle: Πληρώνει κρυφά την Apple για περιορισμό ανταγωνισμού

Google: Πληρώνει κρυφά την Apple για περιορισμό ανταγωνισμού

Σύμφωνα με το The Register, η Google φέρεται να καταβάλλει στην Apple ένα ποσό από τα έσοδα αναζήτησης του Chrome για iOS ως μέρος συμφωνίας.

Πηγές κοντά στο θέμα ενημέρωσαν το The Register ότι η Google πλήρωνε την Apple για να είναι ο προεπιλεγμένος πάροχος αναζήτησης του Chrome στο Safari, καθώς και για άλλα εμπορικά πλεονεκτήματα. Αυτή η συνεχιζόμενη σχέση μεταξύ της Apple και της Google έχει προκαλέσει έρευνα τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όσο και από το CMA του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της εμπιστευτικής συμφωνίας τους για την κατανομή των εσόδων από τις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται σε συσκευές iOS με το Chrome.

Η Google πληρώνει στην Apple έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου η μηχανή αναζήτησης να παραμείνει η προεπιλεγμένη επιλογή σε όλες τις συσκευές. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία πρόκειται να γίνει ακόμη πιο προσοδοφόρα λόγω φημών ότι η Google και η Apple έχουν συνάψει ακόμη μια συμφωνία διαμοιρασμού εσόδων – μια συμφωνία που φυλάσσεται αυστηρά από ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες. Δυστυχώς, οι αναφορές από το CMA δείχνουν ότι το πόσα ακριβώς χρήματα αλλάζουν χέρια και άλλες σημαντικές πτυχές της σύμβασης έχουν διαγραφεί από τα δημόσια έγγραφα.

Google: Πληρώνει κρυφά την Apple για περιορισμό ανταγωνισμού
Google: Πληρώνει κρυφά την Apple για περιορισμό ανταγωνισμού

Δείτε επίσης: Η Google ζητά από τους υπαλλήλους να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του Bard

Μη προσφέροντας αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στους χρήστες του iOS για τη χρήση του Google Search εντός του Chrome, η Apple απειλείται με πληρωμές από την Google που μπορεί να έχουν ως στόχο να την εμποδίσουν να ανταγωνιστεί τη μηχανή αναζήτησης του τεχνολογικού γίγαντα. Εάν αυτό επιτύχει, θα έχει δραστικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Google.

Παρά τον ασαφή λόγο για τον οποίο η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποκάλυψε τι πιθανότατα ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, υπάρχουν ακόμη τρία μέρη όπου έχουν αποκαλυφθεί τέτοιες λεπτομέρειες. Αυτά τα τμήματα περιλαμβάνουν μια εξήγηση σχετικά με το γιατί αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα για την CMA.

Σύμφωνα με την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), όταν το Safari ή το “x” ανταγωνίζονται επιτυχώς για έναν χρήστη του iOS, ανταμείβονται μόνο με ένα κλάσμα των εσόδων από την κίνηση αναζήτησης που δεν είχε προηγουμένως καθιερωθεί – εμποδίζοντας σημαντικά την ανταγωνιστική τους κίνηση. Καθώς αυτές οι ρυθμίσεις επιμερισμού των εσόδων αμβλύνουν τα κίνητρα για να ανταγωνιστούν άλλα προγράμματα περιήγησης στο iOS, είναι πιθανό ότι αυτή η εξασθένιση του ανταγωνισμού θα συνεχιστεί.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2021, μια αντιμονοπωλιακή αγωγή που ασκήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο αποκάλυψε τη συμφωνία της Apple με την Google. Στο τροποποιημένο PDF από τον Μάρτιο του 2022 που συνόδευε την υπόθεση, υποστηρίζεται ότι για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι δεν ανταγωνίστηκε άμεσα την Google και παρέκαμψε τα σχετικά κόστη και τις δυσκολίες της, η Apple αμείφθηκε με ένα μέρος από αυτά που θα κέρδιζε αν είχε λάβει μέρος στον ανταγωνισμό.

Google: Πληρώνει κρυφά την Apple για περιορισμό ανταγωνισμού
Google: Πληρώνει κρυφά την Apple για περιορισμό ανταγωνισμού

Δείτε επίσης: Apple: Ανακοίνωσε αναβολή της κυκλοφορίας του νέου AR/VR headset

Η Apple και η Google προσπαθούν απεγνωσμένα να απορρίψουν την υπόθεση λόγω έλλειψης αποδείξεων ότι υπήρχε οριζόντια συμφωνία μεταξύ τους, ωστόσο νέες πληροφορίες από την έρευνα του CMA δείχνουν ότι υπήρχε τέτοια συμφωνία.

Φαίνεται ότι η Apple διστάζει να λανσάρει μια ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης ή να βελτιώσει το Safari στο macOS, σύμφωνα με το The Register. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Google δεν θα είχε κίνητρο να παροτρύνει την Apple να επιτρέψει μια εναλλακτική έκδοση του Chrome για το iOS.

Κατά συνέπεια, τόσο η Apple όσο και η Google αποκομίζουν τα οφέλη από τη διατήρηση των μονοπωλίων της άλλης. Η συνεχής διαίρεση αυτής της αγοράς χαρακτηρίζεται ως “per se illegal” από τους αντιμονοπωλιακούς νόμους των ΗΠΑ, οπότε πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πειθαρχικές κυρώσεις αν βγουν στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της.

Πηγή: macrumors.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS