ΑρχικήHow ToΠοιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;

Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;

Θέλετε να ενισχύσετε την ασφάλεια στο router σας και δεν ξέρετε πώς; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιές είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις για το router και το δίκτυο σας!

Το router σας είναι η πύλη στο οικιακό σας δίκτυο και αν δεν είναι ασφαλές, οι χάκερς θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες και ακόμη και να πάρουν τον έλεγχο των οικιακών σας συσκευών.

Για να προστατεύσετε το οικιακό σας δίκτυο και το router σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ρυθμίσεις και τις λειτουργίες που βρίσκονται κάτω από την κουκούλα του. Ακολουθεί ένας συνοπτικός οδηγός σχετικά με το τι δεν πρέπει να κάνετε για βέλτιστη ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Χρήστες Android: Απεγκαταστήστε αμέσως αυτές τις 12 εφαρμογές

Ας μιλήσουμε για την ασφάλεια του router

Τώρα που θα συζητήσουμε τα είδη των δραστηριοτήτων που θα πρέπει να αποφεύγετε με το router σας, καταλάβετε ότι μπορεί να υπάρξουν στιγμές όπου είναι πράγματι απαραίτητο να κάνετε ένα ή περισσότερα από τα πράγματα που αναφέρθηκαν. Τούτου λεχθέντος, συνεχίστε να διαβάζετε και μάθετε γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Όσοι γνωρίζουν τους κινδύνους και έχουν σαφή σκοπό, μπορούν να προχωρήσουν με προσοχή κατά τη διαχείριση των ρυθμίσεων του router τους. Παρ’ όλα αυτά, για τα περισσότερα άτομα, το να αφήνουν το router μόνο του να διαχειρίζεται αυτόματα τα πάντα είναι συνήθως η ασφαλέστερη επιλογή που ενέχει ελάχιστους κινδύνους. Επομένως, αντί να πειράζετε λειτουργίες που δεν καταλαβαίνετε ή δεν χρειάζεστε, συνιστούμε να τις απενεργοποιείτε απλώς και να εμπιστεύεστε τα αυτόματα μέτρα ασφαλείας του router.

Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;
Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;

Απενεργοποίηση αυτόματων ενημερώσεων

Το να είστε διαχειριστής δικτύου ή ακόμη και να διαχειρίζεστε απλώς τη δική σας οικιακή εγκατάσταση (όπως με το hardware Ubiquiti) απαιτεί να είστε πολύ προσεκτικοί με τις διαθέσιμες ενημερώσεις, προκειμένου να είστε πάντα ενήμεροι για σφάλματα, ζητήματα διαθεσιμότητας και άλλα πιθανά προβλήματα. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να επιλέξει την απενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων, ώστε να μπορεί να ελέγχει προσωπικά κάθε ενημέρωση firmware. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο της λειτουργικότητας και της σταθερότητας του δικτύου ανά πάσα στιγμή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αφήσουν τις ενημερώσεις στο router τους, το οποίο θα διατηρήσει την ασφάλεια με την ταχεία επιδιόρθωση ευπαθειών και σφαλμάτων.

Εάν το router σας δεν έχει αυτόματες ενημερώσεις ή είναι ξεπερασμένο και δεν τις λαμβάνει πλέον, θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο αντικατάστασής του! Με ένα νέο router δεν θα λάβετε μόνο ενημερωμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά και βελτιωμένη κάλυψη Wi-Fi.

Ανοιχτό Wi-Fi δίκτυο

Η δημιουργία ενός ανοιχτού δικτύου Wi-Fi πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος! Όχι μόνο είναι απίστευτα ανασφαλές, αλλά άτομα που βρίσκονται κοντά σας μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυό σας και να το χρησιμοποιήσουν για κάθε είδους αθέμιτες δραστηριότητες. Για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στην ασύρματη σύνδεση του σπιτιού σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που δεν έχει οριστεί ως προεπιλογή με το router – δημιουργήστε έναν δικό σας!

Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;
Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;

Port Forwarding

Η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη όταν αντιμετωπίζετε τεχνικά προβλήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επικίνδυνη συνήθεια να ανοίγετε μεγάλο αριθμό θυρών -ή ακόμα χειρότερα, όλες τις θύρες στο δίκτυο της συσκευής σας- μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν οι απομακρυσμένες συνδέσεις. Για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα στο μέλλον, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ρυθμίσεις για μεμονωμένες θύρες για συγκεκριμένες υπηρεσίες του router αντ’ αυτού. Αυτό θα παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα σας επιτρέπει την πρόσβαση σε απαραίτητες συσκευές και υπηρεσίες.

Για να διατηρήσετε το οικιακό σας δίκτυο ασφαλές, θα πρέπει να ανοίγετε μόνο ακριβώς τις θύρες που είναι απαραίτητες για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν διακομιστή παιχνιδιών που φιλοξενείται τοπικά, τότε απαιτείται μια θύρα που του έχει εκχωρηθεί. Εάν παραμένουν ανοιχτές πάρα πολλές θύρες ή υπάρχει πολύ μεγάλο εύρος που έχει οριστεί σε σχέση με τα port forward assignments, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές δυσκολίες με την αποστολή του traffic προς λάθος κατεύθυνση στο δίκτυό σας.

Το port forwarding γίνεται όλο και λιγότερο διαδεδομένο, οπότε, εκτός αν το χρειάζεστε για κάτι ιδιαίτερο, αφήστε το router σας να αναλάβει τη ρύθμισή του χωρίς να χρειάζεται να αναθέσετε port forwarding.

Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;
Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;

Επιλογή DMZ

Βλέπετε την επιλογή του router σας να τοποθετήσετε μια συγκεκριμένη συσκευή στην ρύθμιση “DMZ”; Αυτή η συντομογραφία σημαίνει “demilitarized zone”, η οποία είναι κάτι σαν μια απομονωμένη ζώνη όπου δεν θα εφαρμόζονται τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του router σας. Για να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε στρατιωτικούς όρους, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως η πυρηνική λύση εάν προσπαθείτε να λύσετε προβλήματα port forwarding, επειδή κυριολεκτικά απομακρύνει τη συγκεκριμένη συσκευή από κάθε ασφαλή ζώνη.

Αν δεν έχετε έναν ακριβή, εξειδικευμένο λόγο για να χρησιμοποιήσετε το DMZ, μην τοποθετείτε ποτέ καμία συσκευή σε αυτήν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν εξετάζετε συσκευές που περιέχουν προσωπικά ή ιδιωτικά δεδομένα, όπως ένας διακομιστής NAS.

Δείτε επίσης: Πώς θα επαναφέρετε μία συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Ενεργοποίηση του Remote Administration

Η ρύθμιση “Remote Administration”, “Remote Access” ή “Remote Management” από προεπιλογή στον πίνακα διαχείρισης του router σας περιορίζεται σε όσους ανήκουν στο τοπικό δίκτυο. Η σύνδεση μέσω ενός καλωδίου Ethernet ή ακόμη και μια σύνδεση Wi-Fi σε κοντινή απόσταση δεν θα σας δώσει πρόσβαση.

Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;
Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;

Ενεργοποιώντας την ρύθμιση της απομακρυσμένης πρόσβασης, οποιοσδήποτε συνδεθεί στην εξωτερική δημόσια διεύθυνση IP σας θα μπορεί να εισέλθει στην πύλη σύνδεσης του router σας. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε κακόβουλους φορείς να εκμεταλλευτούν τα μέτρα ασφαλείας σας χρησιμοποιώντας προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης, πίνακες κωδικών πρόσβασης και άλλες μεθόδους.

Πιθανότατα δεν χρειάζεστε απομακρυσμένη πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης του router σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, οπότε η καλύτερη πρακτική είναι να αφήσετε αυτή τη λειτουργία απενεργοποιημένη. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στο μέλλον, θυμηθείτε να προφυλαχθείτε με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και βεβαιωθείτε ότι το firmware του router σας παραμένει πάντα ενημερωμένο, προκειμένου να προστατευτείτε από τυχόν παραβιάσεις ασφαλείας.

Αδύναμος κωδικός Administrator

Ένας αδύναμος ή προεπιλεγμένος κωδικός πρόσβασης στο router σας μπορεί να δημιουργήσει ευπάθεια, καθώς επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αλλάξει τις ρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να ορίσετε έναν περίπλοκο και ασφαλή κωδικό πρόσβασης διαχειριστή για το router σας. Εάν δεν γνωρίζετε τον τρέχοντα κωδικό του, θα πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στο router σας και να ρυθμίσετε έναν νέο. Μην κάνετε το λάθος να παραμελήσετε αυτό το βασικό μέτρο ασφαλείας- πάρτε τον έλεγχο προστατεύοντας τον εαυτό σας με έναν μακρύ και ισχυρό κωδικό πρόσβασης!

Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;

Ενεργοποίηση Universal Plug and Play (UPnP)

Το Universal Plug and Play (UPnP) είναι ένα δίκτυο πρωτοκόλλων που επιτρέπει στις συσκευές στο σύστημά σας να εντοπίζουν η μία την άλλη αμέσως, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν χωρίς κόπο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ιδανική στη θεωρία, η ρύθμιση UPnP στο router παλεύει εδώ και χρόνια με θέματα ασφάλειας. Κατά συνέπεια, το FBI πιστεύει ότι είναι καλύτερο να απενεργοποιήσουμε τις λειτουργίες UPnP στο router μας για να προστατευτούμε από πιθανούς κινδύνους.

Ενεργοποίηση Wi-Fi Protected Setup (WPS)

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006, το Wi-Fi Protected Setup (WPS) έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε σε δίκτυα. Με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού τόσο στο router όσο και στη συσκευή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αυτοματοποιημένη σύνδεση χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση ή διαμόρφωση!

Το WPS είναι παρόμοιο με το UPnP τόσο ως προς την πολλά υποσχόμενη ιδέα όσο και ως προς τα τρωτά σημεία ασφαλείας. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, σας συνιστούμε να απενεργοποιήσετε το WPS στο δίκτυό σας: η ρύθμιση push-to-setup μπορεί να εξοικονομήσει μερικά λεπτά χρόνου, αλλά δεν αξίζει να παίρνετε ρίσκα όταν ρυθμίζετε συσκευές μόνο σποραδικά.

Ποιές ρυθμίσεις κάνουν το router σας πιο ασφαλές;

Για να διατηρήσετε το router σας ασφαλές, είναι καλύτερο να απενεργοποιείτε τις ρυθμίσεις ή τις υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιείτε. Εάν υπάρχει διακομιστής αρχείων και εκτυπώσεων που δεν χρειάζεστε, απενεργοποιήστε τον. Το ίδιο ισχύει και για τα ενσωματωμένα VPN clients, τα οποία μπορείτε να απενεργοποιήσετε εάν είναι περιττά. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης zero-day, ελαχιστοποιώντας τα σημεία πρόσβασης στο router σας.

Αν η γνώση πολύπλοκων κανόνων τείχους προστασίας και σύνταξης δεν είναι για εσάς, είναι καλύτερο να αφήσετε αυτή την ενότητα στην άκρη. Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς λειτουργεί το router σας, τότε σας ενθαρρύνουμε να εξερευνήσετε τις προηγμένες ρυθμίσεις!

Πηγή: howtogeek.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS