ΑρχικήbusinessSecurity awareness εκπαίδευση για όσους εργάζονται από το σπίτι

Security awareness εκπαίδευση για όσους εργάζονται από το σπίτι

Πολλοί υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι. Πόσο ασφαλής είναι η τηλεργασία όμως; Τι ποσοστό των υπαλλήλων έχει λάβει την απαραίτητη security awareness εκπαίδευση;

Το 1/5 των IT επαγγελματιών δεν νιώθει ασφαλής όταν δουλεύει απομακρυσμένα. Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε τους κίνδυνους ασφάλειας που πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση και πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να τους αντιμετωπίσουν με την σωστή security awareness εκπαίδευση.

τηλεργασία Security awareness εκπαίδευση

Κοινές παγίδες ασφαλείας

Έρευνα δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό που δουλεύει απομακρυσμένα έχει πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα. Επιπλέον η τηλεργασία δεν περιορίζεται μόνο σε μια συσκευή και έτσι η πρόσβαση σε εταιρικούς λογαριασμούς γίνεται από περισσότερες από μια με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά απόρρητα αρχεία που αποθηκεύονται και μοιράζονται σε μη ασφαλή δίκτυα. Δυστυχώς, οι επιθέσεις σε cloud έχουν ανέλθει ραγδαία. Από το 2022, στην Ευρώπη υπάρχει αύξηση 50% στις επιθέσεις αυτές στον κυβερνοχώρο.

Δείτε Ακόμα: Η Atlassian διορθώνει bug που παρείχε πρόσβαση στο Jira Service Management

Η κοινοποίηση μέσω private chat εφαρμογών όπως το WhatsApp, έχουν μπει σε όλες τις επιχειρησιακές ζωές καθώς πολλά απόρρητα αρχεία μεταφέρονται μέσω αυτών. Οι επιχειρήσεις πέφτουν θύματα επιθέσεων ολοένα και πιο συχνά καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξουν την ασφάλεια των προσωπικών δικτύων.

Το 14% των εργαζομένων στην κυβερνοασφάλεια παραδέχονται πως οι οργανισμοί τους έχουν δεχτεί επίθεση που σχετίζεται με την τηλεργασία. Οι κυβερνοεγκληματίες γνωρίζουν πόσο έχει ανέβει το ποσοστό εργασίας από το σπίτι και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισβάλλουν στα επαγγελματικά δίκτυα μέσω των προσωπικών συσκευών. Δυστυχώς, οι εταιρίες δεν μπορούν να είναι σίγουρες πως οι εργαζόμενοι τους χρησιμοποιούν ασφαλή δίκτυα και συσκευές με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να αυξάνετε και άλλο.

Δείτε επίσης: Google: Εξοικονόμησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα χρόνο μέσω της τηλεργασίας

Πως τα IT τμήματα μπορούν να το αλλάξουν

Πρέπει να αντιληφθούμε πως ο κίνδυνος της απομακρυσμένης εργασίας υπάρχει. Προτείνουμε λοιπόν να ενεργοποιηθούν σχετικά συστήματα ασφαλείας και οι εργαζόμενοι να λάβουν security awareness εκπαίδευση ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μέχρι ένα σημείο τον κίνδυνο.

Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι αυξάνονται καθημερινά οι κλασικές λύσεις για την διασφάλιση των αρχείων δεν είναι αρκετές. Μέσα στο 2023 είναι σίγουρο πως το 50% των εταιριών έχουν σκοπό να εντάξουν την τηλεργασία πολύ περισσότερο και αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σκεφτούν και να βρουν πώς θα είναι προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο πολλαπλών επιθέσεων και απειλών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το 43% των εργαζομένων στον χώρο του IT νιώθουν πως δεν είναι προστατευμένοι αρκετά έως και καθόλου. Η security awareness εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στο να χτιστεί ένα ισχυρό κυβερνοσύστημα. Με το να εφαρμοστεί ένα περιεκτικό αλλά ταυτόχρονα συμπεριληπτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι θα είναι πιο ενήμεροι για τις απειλές και πως κάποιες κινήσεις τους μπορεί να βάλουν σε ρίσκο τον οργανισμό. Η security awareness εκπαίδευση όμως δεν είναι από μόνη της αρκετή και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει και λύση ασφαλείας που περιλαμβάνει ισχυρή λειτουργική ασφάλεια για πρόληψη, όπως επίσης και δυνατότητα backup για ανάκτηση δεδομένων.

Τέλος, να σημειωθεί πως συμφέρει πολύ περισσότερο οικονομικά τους οργανισμούς η επένδυση σε ένα ισχυρό εικονικό σύστημα μαζί με την security awareness εκπαίδευση των εργαζομένων για καλύτερη ενημέρωση από μια πιθανή επίθεση που μπορεί να αποφανθεί πολύ χειρότερη.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS