ΑρχικήsecurityΜαζική τηλεργασία: Πώς επιδρά στα δίκτυα και στην ασφάλεια εταιρικών δεδομένων;

Μαζική τηλεργασία: Πώς επιδρά στα δίκτυα και στην ασφάλεια εταιρικών δεδομένων;

Με τον Κορωνοϊό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, φθάνοντας τώρα και στην Γαλλία, όλο και περισσότερες εταιρείες προσφεύγουν στην τηλεργασία. Χάρη στα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και τις online λύσεις για συνεργατική εργασία ή τηλεδιάσκεψη, η τηλεργασία φαίνεται μια βιώσιμη λύση, επιτρέποντας σε εταιρείες και υπηρεσίες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, με την μαζική τηλεργασία που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο επόμενο διάστημα, υποχρεώνοντας εκατομμύρια εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι, τίθενται πολυάριθμα ζητήματα, ένα εκ των οποίων αφορά την πιθανή συμφόρηση δικτύων αλλά και την ασφάλεια εταιρικών δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι το εάν ο Κορωνοϊός μπορεί να “χτυπήσει” το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να προκύψει συμφόρηση δικτύων, ιδίως από την πλευρά των ιδιωτικών δικτύων των εταιρειών, επομένως όσοι εργάζονται από το σπίτι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν VPN για να έχουν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα των εταιρειών. Ωστόσο, αυτά τα ιδιωτικά δίκτυα έχουν συνήθως περιορισμούς ως προς τον αριθμό των χρηστών που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα αλλά και ως προς την χωρητικότητα καθώς δεν είναι ρυθμισμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν συγχρόνως όλους όσους εργάζονται από το σπίτι.Μαζική τηλεργασία και συμφόρηση δικτύων

Συνεπώς, πολλές εταιρείες δεν είναι έτοιμες για την μαζική τηλεργασία. Ειδικότερα, η σύνδεση στα email, οι επαγγελματικές εφαρμογές και τα συνεργατικά εργαλεία κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η ζήτηση λύσεων που βασίζονται σε cloud, όπου υπάρχει το πλεονέκτημα της προσαρμογής σε περίπτωση που αυξηθούν απότομα οι συνδέσεις.

Ο Fabio Costa που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια της Akamai επιβεβαίωσε πως υπάρχει κίνδυνος συμφόρησης στα εταιρικά sites για πρόσβαση σε επαγγελματικές εφαρμογές, όπως email, τηλεδιάσκεψη, CRM, εταιρικό portal, chat, πλατφόρμα προγραμματιστών κτλ. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της υποδομής. Οι εταιρείες με cloud είναι λιγότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο. Επιπλέον, εάν μια μέση σύνδεση επιτρέπει την ανταλλαγή μικρών αρχείων, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες όπως μια ποιοτική τηλεδιάσκεψη ή η αποστολή μεγάλων εικόνων-βίντεο.

Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη στις ΗΠΑ που δεν έχουν την βέλτιστη ποιότητα δικτύου. Το αδύναμο σημείο, όπου το σύστημα θα μπορούσε να υπερφορτωθεί, βρίσκεται “στο επίπεδο του Διαδικτύου των ατόμων”, σύμφωνα με την Lisa Pierce, εμπειρογνώμονα δικτύου της Bloomberg. Επιπλέον η Pierce επισημαίνει πως, σε αντίθεση με κάποια χρόνια πριν, οι ΗΠΑ είναι καλύτερα προετοιμασμένες για πιθανή συμφόρηση δικτύων.Μαζική τηλεργασία,συμφόρηση δικτύων και ασφάλεια εταιρικών δεδομένων

Η μαζική τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια εταιρικών δεδομένων;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους διευθυντές πληροφορικής και τα αφεντικά των εταιρειών. Εντός της εταιρείας, ο εργαζόμενος δουλεύει σε ένα περιβάλλον που είναι a priori ασφαλές και ελεγχόμενο. Κατά την τηλεργασία, όμως, όλα ή τουλάχιστον ένα μέρος των δεδομένων που ανταλλάσσονται ενδέχεται να μεταφερθούν χωρίς προστασία και ως εκ τούτου να αποτελέσουν στόχο για τους χάκερς, ειδικά όταν όλα περνούν από το cloud. Και σε αυτή την περίπτωση, το VPN βοηθά στην πραγματοποίηση ανταλλαγών, αλλά πολλές εταιρείες δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες και χρειάζεται χρόνος για να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβληματίζονται ακόμη περισσότερο με την μαζική τηλεργασία επειδή δεν διαθέτουν τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης. Με τη βοήθεια έμπειρων τεχνικών, ωστόσο, μπορούν να βρουν μία λύση. Συγκεκριμένα, το American Cloudfare έθεσε online ένα portal όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βρουν ασφαλείς λύσεις για εργασία από το σπίτι.

Οι εταιρείες αναζητούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό λύσεις για να μην παρουσιαστούν προβλήματα κατά την μαζική τηλεργασία. Η Cisco παρατηρεί ότι η συμφόρηση στην Ασία για το ηλεκτρονικό εργαλείο online διασκέψεων WebEx έχει αυξηθεί κατά 700%, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 300% οι επισκέψεις στη σελίδα της εταιρείας για δωρεάν συνεργατικές λύσεις σε όλη την Ευρώπη.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS