ΑρχικήyoutubeΈνα rover θα εξερευνήσει το φεγγάρι του Άρη, Φόβο

Ένα rover θα εξερευνήσει το φεγγάρι του Άρη, Φόβο

H ιαπωνική JAXA προετοιμάζει μια αποστολή με το όνομα Martian Moon eXploration, η οποία θα στείλει ένα rover για να εξερευνήσει το φεγγάρι του Άρη, Φόβο.

Χάρη στα πανίσχυρα μη επανδρωμένα rover, όπως το Curiosity, το Perseverance και το Zhurong, έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε πολλά πράγματα για τον Άρη, που μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστα. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο μυστήριο γύρω από τα δύο φεγγάρια του Άρη, τον Φόβο και τον Δείμο. Τα δύο φεγγάρια είναι μικρά σε μέγεθος (27 και 15 χιλιόμετρα σε διάμετρο αντίστοιχα) και τα ακανόνιστα σχήματά τους έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια!

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για αυτά τα φεγγάρια επειδή επιθυμούν να αποκαλύψουν την προέλευσή τους και ενδεχομένως να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Άρη. Για παράδειγμα, ο Φόβος μπορεί να περιέχει μυστικά για την ατμόσφαιρα του πλανήτη στο μακρινό παρελθόν.

Δείτε επίσης: Μυστηριώδης βράχος από την Αφρική παράγει ηλεκτρισμό;

Άρης Φόβος φεγγάρι

Προκειμένου να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για το φεγγάρι του Άρη, Φόβο, η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA προετοιμάζει μια αποστολή με το όνομα Martian Moon eXploration. Αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα θα περιλαμβάνει ένα rover που θα ταξιδέψει σε αυτό το φεγγάρι και θα είναι εξοπλισμένο με διάφορα όργανα που είναι σχεδιασμένα από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Για να επιτύχει την αποστολή της εξερεύνησης, το DLR εργάζεται ενεργά πάνω σε διάφορα εξαρτήματα για το rover, όπως η πρόωση και δύο όργανα που θα επιτρέψουν μια εξερεύνηση 100 ημερών.

Κατασκευή ενός rover για την εξερεύνηση του Φόβου

Η εξερεύνηση ενός μικρού φεγγαριού όπως ο Φόβος έχει τις δικές της μοναδικές προκλήσεις, με κυριότερη το γεγονός ότι η βαρύτητα εκεί είναι απίστευτα χαμηλή. Αυτό μερικές φορές θεωρείται πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, όταν κατευθύνονται rover προς τον Άρη, ταξιδεύουν με πολύ υψηλές ταχύτητες, και όταν προσγειώνονται πρέπει να επιβραδύνουν σημαντικά και να φτάσουν σε μια ασφαλή ταχύτητα για προσεδάφιση στην επιφάνεια. Αυτό γίνεται πιο δύσκολο από το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι λεπτή, αλλά διευκολύνει κάπως της κατάσταση το γεγονός ότι η βαρύτητα του πλανήτη είναι χαμηλότερη από αυτή της Γης. Ομοίως, η πτήση ενός ελικοπτέρου στον Άρη είναι δυνατή στην λεπτή ατμόσφαιρα επειδή η βαρύτητα είναι χαμηλή.

Λόγω του ζητήματος της βαρύτητας, το ταξίδι στον Φόβο θα είναι δύσκολο. Ένα rover για ένα τέτοιο περιβάλλον πρέπει να μπορεί να “πιαστεί” στο έδαφος για να κινηθεί γύρω από την επιφάνεια.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα παρουσιάσει τη διαστημική στρατηγική τον Μάρτιο

Με το rover MMX, ανοίγουμε νέους δρόμους όσον αφορά την τεχνολογία, γιατί ποτέ άλλοτε ένα όχημα εξερεύνησης με τροχούς δεν ταξίδεψε σε ένα μικρό ουράνιο σώμα με μόνο το ένα χιλιοστό της βαρυτικής έλξης της Γης“, εξήγησε ο Markus Grebenstein του DLR Institute of Robotics and Mechatronics — μέλος της ομάδας που εργάζεται στη δομή του rover.

Η προσεδάφιση θα είναι επίσης δύσκολη, καθώς η ομάδα δεν μπορεί να προβλέψει σε ποια κατεύθυνση θα προσγειωθεί το rover. “Καθώς το rover πέφτει ελεύθερα στον Φόβο μετά τον χωρισμό από το διαστημικό σκάφος, θα εκτελέσει αρκετές “τούμπες” κατά την προσγείωση, χωρίς να πάθει ζημιά, και θα σταματήσει σε μια απρόβλεπτη θέση“, είπε ο Grebenstein. “Από αυτή την κατάσταση, πρέπει να πάρει την κατάλληλη θέση αυτόνομα με τη βοήθεια του συστήματος πρόωσης και να ξεδιπλώσει τα ηλιακά πάνελ του“.

Άρης rover
Ένα rover θα εξερευνήσει το φεγγάρι του Άρη, Φόβο

Εξερεύνηση των φεγγαριών του Άρη

Για να αποκτήσει γνώση των μυστικών του αρειανού φεγγαριού, το MMX θα είναι εξοπλισμένο με ένα ραδιόμετρο και ένα φασματόμετρο για την ανάλυση της επιφάνειάς του. Οι έρευνες του rover θα καλύψουν λεπτομέρειες όπως η θερμοκρασία του φεγγαριού και τα δεδομένα θα συγκριθούν με ανάλογα δεδομένα από αστεροειδείς. Με αυτό το ισχυρό δίδυμο οργάνων, οι ερευνητές μπορούν να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια αυτού του μυστηριώδους δορυφόρου του Άρη!

Ο γενικός στόχος είναι να μάθουμε πώς σχηματίστηκε ο Φόβος. Οι επιστήμονες θέλουν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως εάν ο Φόβος ήταν ένας αστεροειδής που περιπλανήθηκε κοντά στον Άρη και τον τραβούσε η βαρύτητά του ή αν ήταν ένα κομμάτι του Άρη που ανατινάχθηκε από μια μεγάλη σύγκρουση πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Οι κάμερες του rover θα είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγησή του, αλλά θα δώσουν επίσης την ευκαιρία να ληφθούν κοντινές εικόνες της επιφάνειας του φεγγαριού για πρώτη φορά.

Δείτε επίσης: NASA: Πυρηνικός πύραυλος θα φτάνει στον Άρη σε 45 ημέρες

Το υλικό κατασκευής του MMX πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικό, καθώς το φεγγάρι του Δία, Φόβος, έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δεν έχει ατμόσφαιρα, και η χαμηλή βαρύτητα καθιστά δύσκολο το ταξίδι. Το rover “θα ταξιδεύει πολύ προσεκτικά με λίγα μόνο χιλιοστά το δευτερόλεπτο για να διατηρεί επαφή με το έδαφος με τους ειδικούς τροχούς του“, δήλωσε ο Stefan Barthelmes από το DLR Institute of System Dynamics and Control.

Στόχος είναι το rover MMX να εκτοξευτεί το 2024, με το διαστημόπλοιο να μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2025 και το rover να προσεδαφίζεται στον Φόβο το 2027.

Η εξερεύνηση του Άρη και των φεγγαριών του αποτελεί ένα μακρόχρονο όνειρο των επιστημόνων, των μηχανικών και του κοινού. Και μόνο η σκέψη της ανακάλυψης νέων ουράνιων κόσμων και της αποκάλυψης άγνωστων μυστικών είναι αρκετή για να ενθουσιάσει οποιονδήποτε. Εδώ και χρόνια, οι διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να εξερευνήσουν τον Άρη προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον γειτονικό μας πλανήτη, και ήδη έχουν γίνει σπουδαία βήματα!

Πηγή: www.slashgear.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS