ΑρχικήYoutubeΜυστηριώδης βράχος από την Αφρική παράγει ηλεκτρισμό;

Μυστηριώδης βράχος από την Αφρική παράγει ηλεκτρισμό;

Χρήστες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Facebook, το Instagram και το TikTok ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν έναν ιδιόμορφο βράχο που φαίνεται να αποθηκεύει ενέργεια. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να συνδέουν τις πέτρες με καλώδια προκειμένου να ανάψει ένας λαμπτήρας LED! Αυτή η μυστηριώδης ανακάλυψη έγινε γρήγορα viral. Τα αξιοσημείωτα αυτά πετρώματα, που φαίνεται να προέρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προκαλούν τεράστιο ενθουσιασμό, επειδή θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αποθήκευση μπαταριών και ενέργειας.

Δείτε επίσης: Το Perseverance Rover της NASA βρήκε οργανική ύλη σε βράχο

βράχος

Αν και δελεαστικό, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο ορυκτό ικανό να παράγει ηλεκτρική ενέργεια είναι επιστημονικά ανέφικτο με τις σημερινές γνώσεις. Τα πετρώματα δεν έχουν την απαραίτητη μοριακή σύνθεση για να αποθηκεύουν και να απελευθερώνουν ηλεκτρικό φορτίο, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι απλώς να το μεταδίδουν. Η εξήγηση είναι ότι το βίντεο δεν μας επιτρέπει να δούμε πού τελειώνει ο βράχος, καθιστώντας πιθανό ότι καλώδια είναι προσαρτημένα σε κάθε πλευρά του ορυκτού και λειτουργούν ως αγωγοί για την ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ τους.

Το δεύτερο βίντεο είναι λίγο πιο αινιγματικό: δεν είναι σαφές πώς ανάβει το φως LED όταν είναι συνδεδεμένο. Παρατηρώντας το LED αποσυνδεδεμένο από το πέτρωμα, μπορεί κανείς να δει ότι σε ορισμένα πλαίσια το φως εξακολουθεί να εκπέμπεται παρά τη μη σύνδεση ρεύματος. Αυτό υποδηλώνει ότι το ρεύμα προέρχεται από αλλού και όχι απαραίτητα από την ίδια τη πέτρα. Είναι επίσης πιθανό ένας πυκνωτής να αποθηκεύει μια ασήμαντη ποσότητα ρεύματος, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει την μπαταρία όταν τα συνδεδεμένα καλώδια δημιουργήσουν το κύκλωμα.

Δείτε ακόμα: Ένας βράχος μπορεί να παρέχει WiFi αν ζεσταθεί

ηλεκτρισμό

Είναι ομόφωνα αποδεκτό, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για “βιμπράνιο” ούτε για ένα θαυματουργό υλικό ικανό να παράγει ενέργεια από το τίποτα. Αξιολογώντας το φαινόμενο, ο καθηγητής Yaoguo Li του τμήματος Γεωφυσικής της Σχολής Μεταλλείων του Κολοράντο σχολίασε ότι δεν υπάρχει ακόμη μηχανισμός που να μπορεί να επικυρώσει ένα τέτοιο φαινόμενο.

Σε αντίθεση με τις μπαταρίες, τα ορυκτά δεν διαθέτουν τη χημεία που θα τους επέτρεπε να αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο. Οι μπαταρίες δεν είναι απλώς αποθηκευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική μέσω των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανόδου, καθόδου και ηλεκτρολύτη. Σε αντίθεση τα ορυκτά, δεν διαθέτουν τα ηλεκτρόνια που απαιτούνται για την αποθήκευση και την παραγωγή φορτίου.

Δείτε επίσης: Νερό στο φεγγάρι; Δοκιμές εξαγωγής νερού από σεληνιακά πετρώματα

Για να επικυρωθεί η διάκρισή του ως “φυσική μπαταρία”, το ορυκτό πρέπει να διαθέτει στοιχεία ανόδου και καθόδου που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη παραπλανητικό διαδικτυακό τέχνασμα παρά για ένα πρωτοποριακό νέο υλικό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS