ΑρχικήsecurityiOS 14: Γάλλος σύμβουλος προτείνει πρόστιμο 6 εκατομμυρίων

iOS 14: Γάλλος σύμβουλος προτείνει πρόστιμο 6 εκατομμυρίων

Ένας σύμβουλος της γαλλικής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων συνέστησε να επιβληθεί πρόστιμο ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ στην Apple, υποστηρίζοντας ότι το iOS 14 δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Δείτε επίσης: Η Apple κυκλοφορεί το iOS 14.8.1 για όσους δεν θέλουν να μεταβούν στο iOS 15.1

iOS 14

Ο εισηγητής Francois Pellegrini, έκανε τη σύσταση στην Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL), μετά από έρευνα σχετικά με καταγγελία που υποβλήθηκε το 2021 από την ομάδα France Digitale.

Η France Digitale ανέφερε ότι όταν το νέο iOS 14 ρωτούσε τους χρήστες αν ήθελαν να τους παρακολουθούν εξωτερικές εφαρμογές, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις επέτρεπαν στην Apple να αποφύγει να πάρει άδεια από τους χρήστες του iPhone για τις διαφημίσεις της.

Ο Pellegrini εξέφρασε την άποψη ότι η αποτυχία της Apple να ζητήσει σωστά τη συγκατάθεση των χρηστών στο iOS 14.6 αντιβαίνει στους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής σύμφωνα με την οδηγία ePrivacy της ΕΕ. Παρόλο που, συνέχισε λέγοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν στο iOS 15 επιτρέπουν πλέον τη σωστή έγκριση από τον χρήστη εκ των προτέρων.

Οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των επισκεπτών πριν από τη συλλογή δεδομένων μέσω ανιχνευτών ή άλλων εργαλείων, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Δείτε ακόμα: Pegasus spyware: Zero-click iMessage επίθεση παρακάμπτει προστασίες του iOS 14

Από προεπιλογή, η Διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών είναι απενεργοποιημένη στο iOS 14.5. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νέο αίτημα για εντοπισμό εφαρμογών θα απορρίπτεται, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Η France Digitale ισχυρίστηκε ότι η ρύθμιση του iPhone έδινε στην Apple την άδεια να μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών με συνδεδεμένες εταιρείες χωρίς καμία προειδοποίηση.

Ο Gary Davis, επικεφαλής του τμήματος προστασίας προσωπικών δεδομένων της Apple, αμφισβήτησε τις δηλώσεις του Pellegrini κατά την ακρόαση. Είπε ότι το ποσό του προστίμου θα πρέπει να μειωθεί επειδή δεν υπήρχε καμία σοβαρότητα στην παραβίαση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα. Επιπλέον, ο Davis ζήτησε να μην ανακοινωθεί στο κοινό το ποσό του τυχόν προστίμου.

Το όργανο επιβολής κυρώσεων της CNIL δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τις συστάσεις του εισηγητή, αλλά συνήθως αυτές επηρεάζουν σημαντικά την τελική απόφαση της αρχής.

Δείτε επίσης: Όλες οι νέες λειτουργίες που προσφέρει το iOS 14.7

Μια έκθεση από τον Νοέμβριο του 2022 έδειξε ότι οι πρακτικές απορρήτου της Apple μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλείς όσο νόμιζαν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με ερευνητές ασφαλείας, οι αναγνωρίσιμες πληροφορίες που συλλέγει η Apple για τους χρήστες της επιτρέπουν στην εταιρεία να συνδέσει τα δεδομένα αυτά με τον λογαριασμό iCloud ενός χρήστη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS