ΑρχικήsecurityΥπηρεσία online spoofing iSpoof: Η αστυνομία συνέλαβε 146 άτομα

Υπηρεσία online spoofing iSpoof: Η αστυνομία συνέλαβε 146 άτομα

Η αστυνομία έκλεισε την υπηρεσία online spoofing “iSpoof” και συνέλαβε 146 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον εγκέφαλο, έπειτα από διεθνή έρευνα των αρχών επιβολής του νόμου.

Έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλή της πλατφόρμας. Οι περισσότερες από αυτές τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Δείτε επίσης: Φιλορωσική ομάδα “έριξε” το site του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω DDoS

Το iSpoof πρόσφερε στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου τους λεγόμενους «spoofing servers» που τους επέτρεπαν να “πλαστοποιήσουν” τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους με έναν που ανήκε σε έναν αξιόπιστο οργανισμό (πχ. τράπεζα).

Η αλλοίωση αριθμού κλήσης επέτρεψε στους εγκληματίες να διαπράξουν απάτες social engineering, phishing και “bank helpdesk” scams.

Η Metropolitan Police ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, κατά τη διάρκεια ενός έτους, το iSpoof χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση 10 εκατομμυρίων δόλιων κλήσεων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Europol, το iSpoof έχει προκαλέσει απώλειες ύψους περίπου 120.000.000 δολαρίων τους τελευταίους 16 μήνες. Οι διαχειριστές της υπηρεσίας εκτιμάται ότι έχουν αποκομίσει κέρδη ύψους 3.850.000 δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.

Δείτε επίσης: Υπόθεση Υποκλοπών: Επιχείρηση «Ψάξτε το Reporters United!»

Η μονάδα του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος της ολλανδικής αστυνομίας εντόπισε τους servers που φιλοξενούσαν το iSpoof κατά τη διερεύνηση μιας υπόθεσης απάτης στο helpdesk μιας τράπεζας στο Almere, κοντά στο Άμστερνταμ.

Αυτό οδήγησε σε νέα έρευνα που επικεντρώθηκε στην υπηρεσία, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη της τοποθεσίας του χειριστή του iSpoof στο Λονδίνο. Στη συνέχεια ενημέρωσαν τη Scotland Yard, η οποία ξεκίνησε τη δική της ενδελεχή έρευνα για τον ύποπτο.

Στη συνέχεια, η αστυνομία της Ολλανδίας έβαλε “κοριό” στους servers στο Almere και συγκέντρωσε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας και για το ποιος τη χρησιμοποιούσε.

Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια μυστική επιχείρηση για τον εντοπισμό του iSpoof τον Ιούνιο του 2021, η οποία βοήθησε στη χαρτογράφηση του εγκληματικού δικτύου.

Η Europol ενεπλάκη τον Αύγουστο του 2021 για να βοηθήσει την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από τους εταίρους της σε όλο τον κόσμο.

Την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, οι αστυνομικές αρχές στο Ανατολικό Λονδίνο συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του iSpoof. Εκτός από τη σύλληψη, γνωστοί ιστότοποι του iSpoof όπως οι “ispoof.cc” και “ispoof.me” κατασχέθηκαν από τις αρχές.

Οι δύο administrators των server, ηλικίας 19 και 22 ετών, συνελήφθησαν και οι δύο στο Almere. Η ολλανδική αστυνομία δήλωσε ότι έχει συλλέξει αρκετά στοιχεία από τους κατασχεθέντες server για να αποανωνυμοποιήσει ακόμη περισσότερους χρήστες των υπηρεσιών.

Δείτε επίσης: Οι υπάλληλοι είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στις επιθέσεις ransomware

Μετά την κατάργηση του iSpoof, τα dark web forums που χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία συμβούλευσαν τους χρήστες τους να “πετάξουν τα πάντα”.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS