ΑρχικήsecurityΒραζιλία: Η αστυνομία συνέλαβε πιθανό μέλος της ομάδας Lapsus$

Βραζιλία: Η αστυνομία συνέλαβε πιθανό μέλος της ομάδας Lapsus$

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε έναν Βραζιλιάνο ύποπτο στη Feira de Santana της Bahia, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν μέλος της συμμορίας εκβιαστών Lapsus$.

Lapsus$ μέλος

Ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση μετά από έρευνα των αρχών, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, με αφορμή την περσινή παραβίαση του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας. Οι επιτιθέμενοι διέγραψαν αρχεία και έκαναν defacement τον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας της χώρας για να εμφανιστεί ένα μήνυμα όπου η ομάδα hacking Lapsus$ έλεγε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και ότι είχε κλέψει δεδομένα από το δίκτυο του υπουργείου.

Δείτε επίσης: Microsoft παραβίαση δεδομένων: Εκτέθηκαν πληροφορίες πελατών

Οι έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη του Βραζιλιάνου είναι αποτέλεσμα της Επιχείρησης Dark Cloud, που ξεκίνησε τον Αύγουστο και στοχεύει στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα πιθανής εγκληματικής οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες της Βραζιλίας.

Εκτός από το Υπουργείο Υγείας, η ομάδα στόχευσε επίσης δεκάδες άλλους φορείς και οντότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, του Comptroller General of the Union και της Federal Highway Police.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας, το πιθανό μέλος της Lapsus$ κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εισβολή σε υπολογιστή, διακοπή ή διαταραχή υπηρεσιών (π.χ. τηλεφωνικών) ή παρεμπόδιση της αποκατάστασής τους.

Δείτε επίσης: Microsoft Azure SFX bug: Hackers κλέβουν συμπλέγματα Service Fabric

Διαπιστώθηκε επίσης η πρακτική της διαφθοράς ανηλίκων, αδίκημα που προβλέπει το Καταστατικό Παιδιών και Εφήβων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Ν. 9.613/1998“.

Lapsus$ Βραζιλία

Συλλήψεις μελών της ομάδας εκβιαστών Lapsus$

Το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η αστυνομία του Λονδίνου είχε συλλάβει, επίσης, επτά άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποψία ότι συνδέονταν με τη συμμορία Lapsus$.

Δύο από αυτούς κατηγορήθηκαν στις 2 Απριλίου για παροχή βοήθειας στη συμμορία εκβιαστών Lapsus$. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μετά την εμφάνιση τους στο Δικαστήριο.

Η συμμορία Lapsus$ έγινε είδηση πολλές φορές φέτος, αφού επιτέθηκε σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, όπως η Microsoft, η Nvidia, η Samsung, η Ubisoft, η Okta, η Vodafone και ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Mercado.

Δείτε επίσης: WhoisXML API: Ο Jonathan Zhang μας εξηγεί τα πάντα για την υπηρεσία

Η ομάδα εκβιαστών διέρρευσε επίσης source code και δεδομένα που είχαν κλαπεί από τα θύματά τους.

Τα περισσότερα μέλη της Lapsus$ πιστεύεται ότι είναι έφηβοι που δεν οδηγούνται από οικονομικά κίνητρα.

Οι αρχές προσπαθούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη συμμορία. Ακόμα και το FBI εξετάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Lapsus$ και αναζητά πληροφορίες σχετικά με τα μέλη της.

Δεν είναι σαφές πόσα ενεργά μέλη έχει ακόμα η συμμορία, αλλά πιστεύεται ότι η Lapsus$ έχει συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. Συνομιλίες στο Telegram δείχνουν ότι μιλούν πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, τουρκικά και πορτογαλικά.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS