ΑρχικήsecurityΝότια Αφρική: 8 άνδρες ύποπτοι για στόχευση χήρων σε romance scams

Νότια Αφρική: 8 άνδρες ύποπτοι για στόχευση χήρων σε romance scams

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συνέλαβε οκτώ υπόπτους για romance scams που εξαπάτησαν τουλάχιστον 100 γυναίκες.

romance scams

Δείτε επίσης: Google Play Store: Ενισχύεται η επαλήθευση των developers για να αποτραπούν τα scams

Η συμμορία χρησιμοποίησε «δακρύβρεχτες ιστορίες» ως δέλεαρ για να ωθήσει τις γυναίκες – συμπεριλαμβανομένων των χήρων και των χωρισμένων – να τους δώσουν χρήματα, όπως αναφέρει το BBC.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του FBI, το Secret Service και της Europol, εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της απάτης, τα θύματα υπέστησαν απώλειες σχεδόν 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Cape Town, οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε οργανωμένη επιδρομή σε πολλές τοποθεσίες νωρίς το πρωί της 19ης Οκτωβρίου. Ηλικίας από 33 έως 52 ετών, οι ύποπτοι φέρονται να συνδέονται με ένα ευρύτερο διακρατικό συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος στη Νιγηρία, γνωστό ως το «Black Axe».

Δείτε επίσης: Οι απώλειες από τα romance scams έφτασαν τα 304 εκατ. δολάρια το 2020

Το TimesLive αναφέρει ότι το Black Axe πραγματοποιεί romance scams από το 2011.

Οι δακρύβρεχτες ιστορίες που χρησιμοποιούσαν οι ύποπτοι περιλάμβαναν πολλούς λόγους για τους οποίους χρειάζονταν μετρητά και μάλιστα γρήγορα. Οι ιστορίες που δίνονταν στα θύματα αφορούσαν φόρους που έπρεπε να πληρωθούν πριν εξασφαλιστούν οι κληρονομιές, ταξίδια στο εξωτερικό για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και εκκλήσεις για βοήθεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έγιναν πληρωμές 100 εκατομμυρίων ραντ (ZAR), περίπου 6.800 $.

Η συμμορία δεν χρησιμοποιεί μόνο dating apps και websites στο κυνήγι των θυμάτων – φέρεται να αποτελούσαν μέρος των προγραμμάτων Business Email Compromise (BEC) στα οποία παραβιάζονταν λογαριασμοί email. Όταν οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές, τα τραπεζικά στοιχεία που χρησιμοποιούσαν άλλαζαν κρυφά σε αυτά που ελέγχονται από τους κυβερνοεγκληματίες.

Πολλά από τα φερόμενα θύματα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, οι νοτιοαφρικανικές αρχές επιβολής του νόμου λένε ότι η οργάνωση χτύπησε και τους κοντινούς — συμπεριλαμβανομένων “γείτονες, γονείς, φίλους και οικογένεια”.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ υπέβαλαν αίτηση για την έκδοση των υπόπτων. Οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κλοπή ταυτότητας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συνωμοσία για απάτη μέσω γραμμάτων και αλληλογραφίας.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Οι καταναλωτές φοβούνται για cyber-scams την περίοδο των Χριστουγέννων

Το FBI εκτιμά ότι 133 εκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί σε romance scams κατά τη διάρκεια του 2021.

Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) καταδίκασε έναν πρώην έφεδρο του αμερικανικού στρατού για romance scams και BEC. Μαζί με έναν συγκατηγορούμενο, ο απατεώνας κέρδισε περίπου 1,8 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS