ΑρχικήsecurityΟι κυβερνοεγκληματίες αφήνουν το dark web και «μετακομίζουν» στο Telegram

Οι κυβερνοεγκληματίες αφήνουν το dark web και «μετακομίζουν» στο Telegram

Γνωστό ως η καλύτερη εναλλακτική για το WhatsApp, το Telegram έχει κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία 2 χρόνια. Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονη κριτική επειδή δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τις πλαστές κάρτες εμβολιασμού ή το revenge porn στην πλατφόρμα της. Και τώρα μια νέα μελέτη, διαπίστωσε ότι το Telegram αποτελεί ένα ελκυστικό πόλο έλξης για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Telegram

Δείτε επίσης: Το Telegram δεν έχει αφαιρέσει το AI Bot που χρησιμοποιείται για revenge porn

Η αποκάλυψη προέρχεται από μια μελέτη που διεξήγαγε η Cyberint. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας διαπίστωσε ότι οι hacker πωλούν και μοιράζονται διαρροές δεδομένων στο Telegram επειδή είναι εύκολο στη χρήση και δεν επιβάλει πολλούς μετριασμούς.

Στο παρελθόν, τέτοιες αγοραπωλησίες δεδομένων εντοπίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο λεγόμενο “dark web”, ένα μέρος του διαδικτύου στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο με ειδικά προγράμματα περιήγησης και συνδέσεις. Οι hacker βρίσκουν το dark web ελκυστικό επειδή βρίσκεται σε μια γωνιά του deep web – που σημαίνει, το τμήμα του διαδικτύου που δεν εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης – το οποίο είναι ακόμη πιο προστατευμένο από εξωτερικούς παρατηρητές και παρεμβολές.

Όλα αυτά τα εμπόδια έρχονται όμως και με ένα τίμημα: Δε μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στο dark web. Κι εδώ ακριβώς μπαίνει το Telegram. Είναι εύκολο να κατεβάσετε την εφαρμογή και να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Οι “μυστικές” συνομιλίες της υπηρεσίας χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση edge-to-edge, για πρόσθετο απόρρητο. Και ενώ οι ομαδικές συνομιλίες δεν έχουν την ίδια προστασία, χρειάζεστε έναν σύνδεσμο ή μια πρόσκληση για να μπείτε. Το Telegram επιτρέπει επίσης μαζικές ομαδικές συνομιλίες έως 200.000 χρηστών.

Δείτε ακόμα: Telegram: Πώς να μετακινήσετε ή να κάνετε backup των secret chats σε Android;

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν οδηγήσει σε αυτό που ο αναλυτής απειλών της Cyberint, Tal Samra αποκάλεσε πάνω από “100 τοις εκατό αύξηση” στη χρήση του Telegram από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. “Η κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των φορέων απειλής που διεξάγουν δόλιες δραστηριότητες και πωλούν κλεμμένα δεδομένα … καθώς είναι πιο βολικό στη χρήση από το dark web.

dark web

Η αύξηση της χρήσης του Telegram προκλήθηκε, σύμφωνα με τη μελέτη, από τις πρόσφατες αλλαγές στο απόρρητο του WhatsApp που ανήκει στο Facebook.

Η Cyberint διαπίστωσε ότι οι αναφορές ορισμένων όρων που χρησιμοποιούν οι hacker όταν ανταλλάσσουν κλεμμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κωδικούς πρόσβασης “τετραπλασιάστηκαν” μεταξύ του 2020 και του 2021. Η έρευνα αναφέρει επίσης ένα δημόσιο κανάλι που ονομάζεται “combolist”-το όνομα του οποίου είναι από μόνο του μια αναφορά στην ορολογία των hacker – όπου οι καταχωρήσεις πωλήθηκαν ή απλώς κοινοποιήθηκαν.

Υπήρχαν περίπου 47.000 χρήστες στο κανάλι όταν το Telegram το έκλεισε. Η μελέτη της Cyberint διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει μια αγορά στο Telegram για οικονομικά δεδομένα, προσωπικά έγγραφα, κακόβουλο λογισμικό και οδηγούς hacking, εκτός από τα διαπιστευτήρια λογαριασμού στο διαδίκτυο.

Δείτε επίσης: Πώς να διαγράψετε τις παλιές εικόνες προφίλ στο Telegram

Το ίδιο το dark web τροφοδοτεί την ανάπτυξη του Telegram, διαπίστωσε η Cyberint. Οι ερευνητές της εταιρείας παρατήρησαν μια τεράστια αύξηση των συνδέσμων προς προορισμούς Telegram, που μοιράζονται σε σκοτεινά φόρουμ ιστού μεταξύ 2020 και 2021, από περίπου 172.000 πέρυσι σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο φέτος.

Το Telegram δεν έχει κάνει ακόμα κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το περιστατικό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS