ΑρχικήsecuritySquid Game app με χιλιάδες λήψεις μόλυνε συσκευές με το Joker malware

Squid Game app με χιλιάδες λήψεις μόλυνε συσκευές με το Joker malware

Το Squid Game έχει γίνει το επίκεντρο των συζητήσεων το τελευταίο διάστημα. Η κορεατική σειρά φαίνεται πως είναι η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix, αφού σύμφωνα με την υπηρεσία, την έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 142 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, το Squid Game φαίνεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην έλευση εκατομμυρίων νέων συνδρομητών στο Netflix. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο σπεύδουν να αποκτήσουν και να κατεβάσουν στις συσκευές τους οτιδήποτε σχετίζεται με τo Squid Game, συμπεριλαμβανομένου ενός wallpaper app από το Play Store, το οποίο στην πραγματικότητα μόλυνε τις συσκευές με το Joker malware.

Δείτε επίσης: Squid Game: Η πιο δημοφιλής σειρά του Netflix- Έφερε εκατομμύρια συνδρομητές

Squid Game wallpaper app
Squid Game app με χιλιάδες λήψεις μόλυνε συσκευές με το Joker malware

Δεν υπάρχει κανένα επίσημο Squid Game app — φυσικά, χωρίς να υπολογίζουμε το Netflix — ωστόσο ο ερευνητής ανάλυσης Android malware της ESET, Lukas Stefanko, δήλωσε στο Twitter ότι έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 200 εφαρμογές στο Play Store που σχετίζονται με τη σειρά και τουλάχιστον μία από αυτές ήταν ένα ακόμα malware, που κατάφερε να παρακάμψει τα συστήματα ασφαλείας της Google και να βρεθεί στο κατάστημα εφαρμογών.

Το Forbes αναφέρει ότι ένας ερευνητής ασφαλείας Android, που χρησιμοποιεί το όνομα @ReBensk στο Twitter, ανακάλυψε το κακόβουλο Squid Game wallpaper app. Αργότερα, η εφαρμογή αναλύθηκε από τον Stefanko και οι δύο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το Joker malware.

Δείτε επίσης: Google: Hackers στοχεύουν YouTubers με cookie theft malware

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Joker malware εμφανίζεται στο Play Store μεταμφιεσμένο σε μια φαινομενικά νόμιμη εφαρμογή. Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κάνει εγγραφή των θυμάτων σε premium συνδρομητικές υπηρεσίες, χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν. Είναι επίσης σε θέση να κλέψει μηνύματα SMS, λίστες επαφών και πληροφορίες συσκευής. Το 2019, εντοπίστηκε σε 24 εφαρμογές που είχαν πάνω από 472.000 λήψεις, ενώ 64 νέες παραλλαγές εμφανίστηκαν πέρυσι.

Η παραλλαγή Joker που εμφανιζόταν ως Squid Game wallpaper app, στόχευε θύματα με απάτες με διαφημίσεις και έκανε εγγραφές σε ακριβές υπηρεσίες SMS εν αγνοία τους. Ευτυχώς, η Google εντόπισε την κακόβουλη εφαρμογή και την αφαίρεσε από το κατάστημα, αλλά ήδη 5.000 άτομα την είχαν κατεβάσει στις συσκευές τους.

Δείτε επίσης: FontOnLake malware: Στοχεύει Linux συστήματα μέσω trojanized utilities

Squid Game app Joker malware

Πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί με τις μη επίσημες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται κάτι που ξαφνικά γίνεται δημοφιλές, είτε πρόκειται για παιχνίδια, είτε για ταινίες, είτε για τηλεοπτικές εκπομπές. Σε αυτή την περίπτωση, οι δημιουργοί της κακόβουλης εφαρμογής εκμεταλλεύτηκαν την τεράστια επιτυχία του Squid Game, καθώς ήξεραν ότι πολλοί άνθρωποι θα έπεφταν στην παγίδα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με το δημοφιλές παιχνίδι Cyberpunk 2077 λίγο μετά την κυκλοφορία του. Είχε κυκλοφορήσει μια υποτιθέμενη mobile version του παιχνιδιού, η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν ransomware.

Ο Stefanko σημείωσε ότι όλες οι άλλες εφαρμογές Squid Game που έλεγξε, δεν είχαν κακόβουλο λογισμικό, αν και ήταν γεμάτες με διαφημίσεις. Όπως και να έχει πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κατεβάζουμε μια εφαρμογή, ακόμα και από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Ο έλεγχος των κριτικών μια εφαρμογής πριν τη λήψη της, μπορεί να είναι αρκετά βοηθητικός για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την εφαρμογή.

Πηγή: techspot

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS