ΑρχικήinetFacebook Whistleblower: Η Frances Haugen θα καταθέσει στην Ευρώπη

Facebook Whistleblower: Η Frances Haugen θα καταθέσει στην Ευρώπη

Πριν από περίπου 10 ημέρες αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της whistleblower του Facebook που έδωσε στα μέσα μια σειρά εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας. Τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν ότι το Instagram μπορεί να είναι επιβλαβές για τους εφήβους και αυτό είναι κάτι που το Facebook το γνωρίζει. Η Frances Haugen, η whistleblower του Facebook, πρόκειται να καταθέσει σύντομα και στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης: Facebook Whistleblower: Κατηγορεί την εταιρεία για κερδοσκοπία

Facebook Whistleblower Ευρώπη
Facebook Whistleblower: Η Frances Haugen θα καταθέσει και στην Ευρώπη

Μετά την εμφάνισή της στο Κογκρέσο, η Haugen πρόκειται να δώσει στοιχεία για το Facebook και στους νομοθέτες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με μια νέα ανακοίνωση.

Θα εμφανιστεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή στις 25 Οκτωβρίου, και ουσιαστικά θα είναι η πρώτη φορά που θα καταθέσει εναντίον της εταιρείας στην Ευρώπη.

Η whistleblower Frances Haugen, πρώην διευθύντρια προϊόντων στο Facebook, είπε σε μια επιτροπή της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι η ηγεσία της εταιρείας δίνει προτεραιότητα στα “κέρδη έναντι των ανθρώπων” και κάλεσε τους νομοθέτες να παρέμβουν.

Η κατάθεσή της έρχεται μετά τη διαρροή (από την ίδια) εσωτερικών ερευνών του Facebook στη Wall Street Journal. Η έρευνα της εταιρείας έδειχνε ότι το Instagram είναι επιβλαβές για τους εφήβους και κυρίως για τα κορίτσια. Η Wall Street Journal έβγαλε στο φως αυτά τα δεδομένα αν και διάφοροι εκπρόσωποι του Facebook προσπάθησαν να υπερασπιστούν την εταιρεία.

Το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Facebook, Nick Clegg, δήλωσε ότι η εταιρεία θα προσθέσει νέες δυνατότητες για να απομακρύνει τους εφήβους από επιβλαβές περιεχόμενο, ενώ θα ενθαρρύνει τους χρήστες που ασχολούνται πολύ με το Instagram, να κάνουν ένα “διάλειμμα”.

Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποφάσεις που λαμβάνουν εταιρείες όπως το Facebook όταν αφήνουν στην άκρη την ασφάλεια των χρηστών για να κερδίσουν engagement“, δήλωσε ο Damian Collins, Βρετανός βουλευτής και πρόεδρος της μικτής επιτροπής για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Δείτε επίσης: Ο Mark Zuckerberg υπερασπίζεται το Facebook μετά τις κατηγορίες της Whistleblower

Frances Haugen καταθέσει Ευρώπη
Facebook Whistleblower: Η Frances Haugen θα καταθέσει και στην Ευρώπη

Η βρετανική κυβέρνηση εισάγει τώρα νέα νομοθεσία που επιβάλλει στους ψηφιακούς γίγαντες να διασφαλίζουν ότι θα παρακολουθούν και θα λαμβάνουν μέτρα κατά των παράνομων ή επιβλαβών περιεχομένων στο διαδίκτυο. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα.

Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης τη whistleblower του Facebook, Frances Haugen, να εμφανιστεί σε ακρόαση στις 8 Νοεμβρίου, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν έχει αποδεχτεί το αίτημά τους.

Οι whistleblowers όπως η Frances Haugen, δείχνουν την επείγουσα ανάγκη θέσπισης δημοκρατικών κανόνων για τον διαδικτυακό κόσμο προς το συμφέρον των χρηστών“, δήλωσε σε δήλωσή της η Anna Cavazzini, πρόεδρος της επιτροπής για την προστασία των καταναλωτών (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Δείτε επίσης: Κι άλλη whistleblower θέλει να καταθέσει εναντίον του Facebook

Οι αποκαλύψεις της έδειξαν την σύγκρουση μεταξύ του επιχειρηματικού μοντέλου της πλατφόρμας και των συμφερόντων των χρηστών“.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα δικά της σχέδια για τη διαχείριση των Big Tech. Η Ευρώπη εργάζεται πάνω σε δύο σημαντικούς νόμους, Digital Services Act και Digital Markets Act, που έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείψουν το τοξικό περιεχόμενο και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό.

Πηγή: CNBC

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS