ΑρχικήsecurityTikTok: Πώς χρησιμοποιήθηκε για την εξάπλωση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια COVID-19

TikTok: Πώς χρησιμοποιήθηκε για την εξάπλωση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια COVID-19

Το Institute for Strategic Dialogue ανέλυσε 124 βίντεο TikTok που ήταν υπεύθυνα για την εξάπλωση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια για τον COVID-19. Τα συγκεκριμένα βίντεο είχαν συγκεντρώσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια προβολές και 2 εκατομμύρια likes, comments και shares.

TikTok παραπληροφόρησης εμβόλια COVID-19
TikTok: Πώς χρησιμοποιήθηκε για την εξάπλωση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια COVID-19

Δημοσιεύτηκαν πολλά posts κατά του εμβολιασμού σε social media πλατφόρμες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά στο TikTok, όπου οι χρήστες επαναχρησιμοποιούν τακτικά δημοφιλή audio tracks για να κάνουν τα δικά τους βίντεο, διαδόθηκε ακόμα περισσότερο η παραπληροφόρηση. Έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 4.500 βίντεο με ήχο, τα οποία έχουν προβληθεί περισσότερες από 16 εκατομμύρια φορές, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Institute for Strategic Dialogue (οργανισμός με έδρα το Λονδίνο που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο).

Δείτε επίσης: Ισραήλ COVID-19: Μειωμένη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer;

Οι χρήστες χρησιμοποιούν το TikTok για να δημοσιεύουν και να φιλοξενούν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 και είναι πολύ δημοφιλείς“, δήλωσε ο Ciaran O’Connor, αναλυτής του Ινστιτούτου και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας έκθεσης σχετικά με παραπληροφόρηση στο TikTok. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο τρόπος που λειτουργεί το TikTok επιτρέπει την εύκολη διάδοση παραπληροφόρησης και ιδεών κατά των εμβολίων για τον COVID-19.

TikTok COVID-19

Το TikTok φαίνεται πως έχει καταργήσει κάποια από τα βίντεο που αναφέρθηκαν στην έκθεση, ενώ έχει περιορίσει γενικά τη διανομή των σχετικών βίντεο.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε: “Προσπαθούμε να προωθήσουμε μια αυθεντική εμπειρία TikTok περιορίζοντας τη διάδοση παραπλανητικού περιεχομένου (συμπεριλαμβανομένου του ηχητικού περιεχομένου) και προωθώντας έγκυρες πληροφορίες σχετικά με το COVID-19 και τα εμβόλια σε ολόκληρη την εφαρμογή μας. Η παραπληροφόρηση είναι μια πρόκληση σε ολόκληρη τη βιομηχανία και είμαστε ευγνώμονες στους ερευνητές που μας βοηθούν να αναλάβουμε δράση ενάντια στις παραβιάσεις“.

Δείτε επίσης: ΕΕ προς Big Tech: Θέλουμε και άλλη βοήθεια με την κορωνο-παραπληροφόρηση

To Institute for Strategic Dialogue παρακολούθησε την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια για τον COVID-19, που διαδόθηκε μέσω του sounds feature του TikTok. Διαπίστωσε ότι τα ηχητικά κομμάτια κατά του εμβολιασμού έχουν γίνει viral ως ένα είδος chain message, με τους αρχικούς ισχυρισμούς και το περιεχόμενο να κρύβονται συχνά από το TikTok.

Το TikTok είναι η social media εφαρμογή που έχει παρουσιάσει την πιο ραγδαία ανάπτυξη, με περίπου 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ και 2 δισεκατομμύρια παγκόσμιες λήψεις.

Το TikTok έχει προσπαθήσει να καταστείλει την παραπληροφόρηση για τον COVID-19, σε μια προσπάθεια να “διατηρήσει το TikTok ασφαλές για δημιουργική έκφραση, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας“. “Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κρατήσουμε μακριά την παραπληροφόρηση από το TikTok“, αναφέρει η εταιρεία σε ένα blog post.

εμβόλια παραπληροφόρησης
TikTok: Πώς χρησιμοποιήθηκε για την εξάπλωση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια COVID-19

Ωστόσο, τα ευρήματα του Institute for Strategic Dialogue είναι πιθανό να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου. Ο Ciaran O’Connor είπε ότι η διαδικασία εύρεσης του περιεχομένου παραπληροφόρησης στο TikTok δεν είναι εύκολη διαδικασία.

Δείτε επίσης: TikTοk: Καταργεί πάνω από 7 εκατομμύρια λογαριασμούς ανηλίκων

Επιπλέον, βίντεο χρησιμοποιούνται για τη στόχευση συγκεκριμένων κοινοτήτων, δήλωσε ο O’Connor. Πολλοί χρήστες είχαν μεταφράσει τον ήχο σε άλλες γλώσσες. Ενώ οι ήχοι είναι λιγότερο συνηθισμένοι και λιγότερο δημοφιλείς, ορισμένα άτομα χρησιμοποιούσαν αυτό το στοιχείο για να διαδώσουν παραπληροφόρηση.

Ακόμα και να έχουν αφαιρεθεί τα αρχικά ηχητικά μηνύματα στο TikTok (λόγω παραβιάσεων πολιτικών της πλατφόρμας), τα ηχητικά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα και να χρησιμοποιούνται σε άλλα βίντεο, τα πιο δημοφιλή από τα οποία συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες προβολές.

Πηγή: NBC News

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS