ΑρχικήbusinessΕργοδότες ζητούν επιστροφή στο γραφείο με πρόσχημα την ασφάλεια

Εργοδότες ζητούν επιστροφή στο γραφείο με πρόσχημα την ασφάλεια

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει και στα πλαίσια αυτής, πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στο χώρο εργασίας τους. Ορισμένοι εργοδότες μάλιστα θέλουν αυτό να γίνει γρήγορα, λέγοντας πως το γραφείο προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

γραφείο ασφάλεια

Τους τελευταίους 18 μήνες περίπου, παρατηρήθηκε μαζική μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία λόγω της πανδημίας COVID-19. Η συγκεκριμένη συνθήκη εργασίας φαίνεται να αρέσει σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων, οι οποίοι θα ήθελαν να συνεχίσουν την απομακρυσμένη εργασία, έστω μερικές φορές την εβδομάδα.

Χρήσιμη πληροφορία: Απομακρυσμένη εργασία: Cybersecurity κίνδυνοι και πρακτικές ασφαλείας

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, έχουν αρχίσει να ζητούν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στα γραφεία, τώρα που τα μέτρα για τον COVID-19 έχουν χαλαρώσει.

Η επιστροφή στην εργασία θα επιτρέψει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων, αλλά μια δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες για να επισπεύσουν την επιστροφή, είναι ότι το γραφείο παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά και επηρέασαν ολόκληρους οργανισμούς.

Μια έρευνα της εταιρείας Tessian που κοινοποιήθηκε στο TechCrunch, δείχνει ότι ενώ καμία από τις επιθέσεις δεν έχει συνδεθεί με το προσωπικό που εργάζεται εξ αποστάσεως, το 56% των IT ομάδων πιστεύει ότι οι εργαζόμενοί τους δεν είχαν λάβει αρκετά μέτρα ασφαλείας. Ομοίως, το 70% των IT leaders πιστεύει ότι το προσωπικό είναι πιο πιθανό να ακολουθεί τις πολιτικές ασφάλειας της εταιρείας σχετικά με την προστασία των δεδομένων, όταν βρίσκεται στο γραφείο.

Πιστεύω ότι πολλοί οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν την ασφάλεια ως δικαιολογία για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στο γραφείο, και με αυτόν τον τρόπο αγνοούν πραγματικά τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο στους οποίους ήδη εκτίθενται“, λέει ο Matthew Gribben, ειδικός ασφαλείας και πρώην σύμβουλος του GCHQ.

Δείτε επίσης: Απομακρυσμένη εργασία: Πολλοί υπάλληλοι χειρίζονται εταιρικά data σε προσωπικές τους συσκευές

Όπως είδαμε με την επίθεση στην Colonial Pipeline, το μόνο που χρειάζεται είναι ένας λογαριασμός χρήστη χωρίς ενεργοποιημένο MFA για να καταστρέψει την επιχείρησή σας, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο χρήστης“.

Ο Will Emmerson, CIO της Claromentis, έχει ήδη δει εταιρείες που χρησιμοποιούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως τέχνασμα για να επιταχύνουν την επιστροφή στο γραφείο.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες προσπαθούν να επιστρέψουν στην παραδοσιακή εργασία στο γραφείο (9 με 5), αλλά πολλές μικρές εταιρείες φαίνεται να “αγκαλιάζουν” την απομακρυσμένη εργασία και να την εφαρμόζουν ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Work From Home: Tips για να οργανώσετε σωστά το γραφείο σας

Αν και πιστεύω ότι ορισμένες εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν την αύξηση των απειλών στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να απαιτήσουν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, νομίζω ότι το μέγεθος και ο τύπος της εταιρείας θα καθορίσουν την προσέγγισή τους“, λέει ο Craig Hattersley, CTO της SOC.OC. “Η έλλειψη άμεσης παρακολούθησης των ατόμων από τα ανώτερα στελέχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε φόβο ότι το προσωπικό δεν ελέγχεται πλήρως“.

Εργοδότες

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι το παραδοσιακό γραφείο δεν είναι απόλυτα ασφαλές, όπως υποστηρίζουν πολλοί εργοδότες. Πολλές εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για την ασφάλεια του απομακρυσμένου προσωπικού τον τελευταίο χρόνο, ενώ πρόσφατες αναφορές ερευνητών έχουν δείξει ότι οι hackers έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται ξανά σε αυτούς που επιστρέφουν στο γραφείο μετά τον COVID-19.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αλλάζει η πορεία των περίπλοκων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο με βάση το πού βρίσκεται ένα άτομο ή ότι οι εργαζόμενοι θα μειώσουν τα λάθη τους επειδή κάθονται μέσα σε ένα γραφείο“, λέει η Dr. Margaret Cunningham, βασική ερευνήτρια στη Forcepoint.

Ορισμένες επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να φέρουν όλο το προσωπικό πίσω στο χώρο εργασίας, αλλά πολλοί εργαζόμενοι δεν το θέλουν αυτό. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι σχεδόν το 40% των εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει τη δουλειά εάν ο εργοδότης τους αναγκάσει να επιστρέψουν μόνιμα στο γραφείο.

Πηγή: TechCrunch

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS