ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΣιβηρία: Μικροσκοπικό ζώο «αναστήθηκε» αφού άντεξε 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης

Σιβηρία: Μικροσκοπικό ζώο «αναστήθηκε» αφού άντεξε 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης

Ρώσοι ερευνητές έκαναν μία σπουδαία ανακάλυψη, η οποία δίνει στους επιστήμονες εντυπωσιακά δεδομένα για τους πολυκύτταρους οργανισμούς. Ένα μικροσκοπικό ζώο, που αποκαλείται βδελλοειδές τροχοφόρο, «αναστήθηκε» αφού παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία για 24.000 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το ζώο κατάφερε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του.

Τί είναι τα βδελλοειδή τροχοφόρα;
Τα βδελλοειδή τροχοφόρα είναι πολυκύτταροι οργανισμοί τόσο μικροί που μπορείς να τους δεις μόνο με μικροσκόπιο. Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, είναι τόσο σκληροί και ανθεκτικοί που επιβιώνουν ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, ακόμα και χωρίς τροφή, νερό και σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας, ζέστης ή κρύου. Τα βδελλοειδή τροχοφόρα, μήκους περίπου μισού χιλιοστού, ζουν γενικά σε γλυκά νερά. Με τη νέα αυτή ανακάλυψη αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ακόμα πιο δυνατούς οργανισμούς απ’ ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες.

Ο Stas Malavin, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Current Biology, ανέφερε ότι αυτή η ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους μηχανισμούς που χρησιμοποίησε αυτός ο πολυκύτταρος οργανισμός για να αντέξει αυτή τη μακρά «ύπνωση ».

Διαβάστε επίσης: Επιστήμονες βρίσκουν νέες χρήσεις για εφεύρεση του Nikola Tesla

Σιβηρία - Μικροσκοπικό ζώο - 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης
Σιβηρία: Μικροσκοπικό ζώο «αναστήθηκε» αφού άντεξε 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης

Επιπλέον, ο Malavin, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Φυσικοχημικών και Βιολογικών Προβλημάτων στο Πούσινο της Ρωσίας, επεσήμανε τα εξής: «Η έκθεσή μας είναι η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα πολυκύτταρα ζώα μπορούν να αντέξουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε συνθήκες κρυπτοβίωσης, μια κατάσταση κατά την οποία ο μεταβολισμός τους σταματά σχεδόν ολοσχερώς.»

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα γεωτρύπανο φτάνοντας σε βάθος 3,5 μέτρων μέσα στον πάγο, για να συλλέξουν δείγματα από τον ποταμό Αλαζέια στη ρωσική Αρκτική και, στη συνέχεια, με την τεχνική της ραδιοχρονολόγησης, συμπέραναν ότι η ηλικία του δείγματος κυμαίνεται μεταξύ 23.960-24.485 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει και μονοκύτταρα μικρόβια, ικανά να επιτελέσουν το ίδιο κατόρθωμα.

Όσον αφορά τους πολυκύτταρους οργανισμούς, έχει αναφερθεί η περίπτωση ενός νηματώδους, ηλικίας 30.000 ετών, που επέστρεψε στη ζωή. Βρύα και ορισμένα άλλα ήδη φυτών επίσης αναγεννήθηκαν, αφού παρέμειναν κάτω από τους πάγους για χιλιάδες χρόνια.
Τα βδελλοειδή τροχοφόρα προστίθενται στον κατάλογο των οργανισμών που φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώνουν επ’ αόριστον, υπογράμμισε ο Malavin.

Σιβηρία - Μικροσκοπικό ζώο - 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης
Σιβηρία: Μικροσκοπικό ζώο «αναστήθηκε» αφού άντεξε 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης

Δείτε ακόμη: Επιστήμονες δημιούργησαν «χιμαιρικά έμβρυα» από άνθρωπο και μαϊμού!

Μετά την «απόψυξή» του, το ζώο κατάφερε να αναπαραχθεί με το μηχανισμό της παρθενογένεσης. Οι μέχρι τώρα μελέτες είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι τα βδελλοειδή τροχοφόρα, αν και εξαιρετικά ανθεκτικά, μπορούσαν να επιβιώσουν και να αναγεννηθούν μέχρι και μετά από δέκα χρόνια σε κατάσταση ψύξης. Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον οργανισμό ως μοντέλο για να μελετήσουμε την επιβίωση στην ψύξη και την ξήρανση σε αυτήν την ομάδα ζώων και να την συγκρίνουμε με άλλα ανθεκτικά ζώα, όπως είναι τα νηματώδη, τα βραδύπορα και άλλα», πρόσθεσε ο Malavin.

Σιβηρία - Μικροσκοπικό ζώο - 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης
Σιβηρία: Μικροσκοπικό ζώο «αναστήθηκε» αφού άντεξε 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης

Πρόταση: Επιστήμονες δημιούργησαν μοντέλα πρώιμου ανθρώπινου εμβρύου από βλαστοκύτταρα

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πώς οι συγκεκριμένοι και άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα και τα όργανά τους από τους παγοκρυστάλλους που σχηματίζονται γύρω τους κατά τη διαδικασία της ψύξης. Οι οργανισμοί θα έπρεπε κανονικά να διαλύονται, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει. Κάποια άγνωστη, περίεργη διαδικασία θα πρέπει να λαμβάνει χώρα καθώς αυτά παγώνουν ώστε να προστατεύονται, την οποία οι επιστήμονες επιδιώκουν να ανακαλύψουν.

Οι ερευνητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εξερευνούν τους πάγους της Αρκτικής, αναζητώντας και άλλους οργανισμούς που είναι ικανοί να επιβιώνουν στον πάγο. Στόχος τους είναι να αποκομίσουν περισσότερες πληροφορίες για τους βιολογικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν σε αυτούς τους οργανισμούς να επιβιώνουν. Ελπίζουν ότι τα στοιχεία από τα μικροσκοπικά αυτά ζώα θα τους προσφέρουν σημαντικές γνώσεις για το πώς να διατηρηθούν τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα άλλων ζώων, ακόμα και του ανθρώπου, σε συνθήκες κρυοσυντήρησης.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS