ΑρχικήinetΚαλώδιο οπτικών ινών με αέρα ίσως είναι το κλειδί για καλύτερα δίκτυα...

Καλώδιο οπτικών ινών με αέρα ίσως είναι το κλειδί για καλύτερα δίκτυα 5G

Ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου BT δοκιμάζει έναν νέο καλώδιο οπτικών ινών που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την απόδοση των μελλοντικών δικτύων 5G.

5G καλώδιο

Δείτε επίσης: COSMOTE Fiber: 36 νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι

Η τεχνολογία που ονομάζεται hollow core fiber επιτρέπει στα δεδομένα να ταξιδεύουν 50% γρηγορότερα από ό, τι στα οπτικά καλώδια που συνήθως χρησιμοποιούνται στα δίκτυα 5G, σύμφωνα με την Lumenisity, μια εταιρεία από το Πανεπιστήμιο Southampton, η οποία ανέπτυξε τη νέα ίνα.

Η Lumenisity και η BT συνεργάζονται, δοκιμάζοντας ένα καλώδιο κοίλης ίνας μήκους δέκα χιλιομέτρων για να μάθουν ακριβώς πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η επιτάχυνση σε διαφορετικά σενάρια.

Ο επικεφαλής της έρευνας οπτικών δικτύων της εταιρείας Andrew Lord εξηγεί ότι τους τελευταίους μήνες του πειραματισμού έχουν προκύψει συναρπαστικά αποτελέσματα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος το καλώδιο δοκιμάστηκε σε όλες τις συνθήκες και απέδωσε καλά, ενώ έδειξε ότι τα δεδομένα μπορούν να ταξιδέψουν 50% γρηγορότερα.

Ένα ισχυρό δίκτυο ινών συνδέεται εγγενώς με την ανάπτυξη του 5G. Για να χρησιμοποιηθούν οι καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες που υπόσχονται, τα δίκτυα επόμενης γενιάς θα απαιτήσουν υψηλότερο εύρος ζώνης σε συνδυασμό με χαμηλό λανθάνοντα χρόνο. Αλλά αυτά με τη σειρά τους, πρέπει να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο και αυτό συμβαίνει συνήθως χάρη στις οπτικές ίνες.

Δείτε ακόμα: Πόσο μένουν οι ransomware ομάδες στα δίκτυα πριν εντοπιστούν;

5G καλώδιο

Οι πάροχοι δικτύου όπως το BT αναπτύσσουν συνήθως αυτό που είναι γνωστό ως οπτική ίνα μονής λειτουργίας, η οποία είναι κατασκευασμένη από συμπαγείς κλώνους γυαλιού που μεταφέρουν πληροφορίες διοχετεύοντας φωτεινά σήματα που εκπέμπονται από πομπούς λέιζερ. Ωστόσο, το ταξίδι μέσω γυαλιού είναι οριακά πιο αργό από ότι μέσω του αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα που μεταφέρονται από τα φωτεινά σήματα είναι πιο αργά από ό, τι θα μπορούσαν να είναι.

Από την άλλη πλευρά, η κοίλη ίνα πυρήνα που αναπτύχθηκε από την Lumenisity έχει ένα κοίλο κέντρο γεμάτο με αέρα, το οποίο διατρέχει όλο το μήκος του καλωδίου και περικλείεται από ένα γυάλινο δαχτυλίδι. Τα σήματα φωτός επομένως, μπορούν να ταξιδέψουν πολύ κοντά στην απόλυτη ταχύτητα του φωτός και χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο για να φτάσουν στον προορισμό τους από ό, τι με τις τυπικές ίνες.

Αυτό θα επιτρέψει χαμηλότερη καθυστέρηση για τους χρήστες, είτε παίζουν παιχνίδια, οδηγούν ένα αυτόνομο όχημα είτε χρησιμοποιούν μια συσκευή IoT. Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει μεγάλες αλλαγές για τους παρόχους δικτύου 5G, οι οποίοι θα δουν το κόστος τους να μειώνεται καθώς το σύστημα αυξάνει την αποδοτικότητα.

Δείτε επίσης: Samsung: Software update μετατρέπει παλιά Galaxy smartphones σε IoT συσκευές

Η νέα ίνα χρησιμοποιήθηκε για τη σύνδεση του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου με τον πάροχο τηλεπικοινωνιών Interxion για τη βελτιστοποίηση των συναλλαγών υψηλής συχνότητας, στην οποία ακόμη και μια επιπλέον υστέρηση μικροδευτερολέπτου μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στα κέρδη και τις ζημίες. Οι χρήστες διαπίστωσαν ότι η νέα τεχνολογία μείωσε την καθυστέρηση κατά ένα τρίτο και αποτελούσε «σημαντική» εξοικονόμηση χρημάτων σε εφαρμογές χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Ορισμένες προκλήσεις ωστόσο παραμένουν ακόμα, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα κατασκευής μεγαλύτερων σε μήκος καλωδίων, το οποίο χρειάζεται αρκετή προσπάθεια. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να δούμε τα νέα καλώδια να χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS