ΑρχικήsecurityFBI: Scammers στοχεύουν τις οικογένειες αγνοούμενων ατόμων!

FBI: Scammers στοχεύουν τις οικογένειες αγνοούμενων ατόμων!

Το FBI εξέδωσε στις 14 Μαΐου προειδοποίηση για scammers που στοχεύουν τις ευάλωτες οικογένειες αγνοούμενων ατόμων, σε μία προσπάθεια να τις εκβιάσουν χρησιμοποιώντας πληροφορίες που κοινοποιούνται στα social media.

Συγκεκριμένα, η αστυνομική υπηρεσία ανέφερε τα ακόλουθα: «Αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες προσδιορίζουν τους αγνοούμενους μέσω δημοσιεύσεων στα social media και συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το αγνοούμενο άτομο και την οικογένειά του, για να νομιμοποιήσουν τις απαιτήσεις λύτρων, χωρίς να έχουν ποτέ φυσική επαφή με τον αγνοούμενο. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ένας scammer κάλεσε την οικογένεια ενός αγνοουμένου και ισχυρίστηκε ότι είναι ο ίδιος ο αγνοούμενος.»

Διαβάστε επίσης: FBI: Χάκερς πλαστογραφούν την Truist Bank σε spear-phishing εκστρατεία!

FBI
FBI: Scammers στοχεύουν τις οικογένειες αγνοούμενων ατόμων!

Οι scammers που εμπλέκονται σε αυτόν τον τύπο εκβιασμού, προσπαθούν να παραπλανήσουν τις οικογένειες των αγνοουμένων, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων, ώστε να πιστεύουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ή έχουν απαχθεί.

Οι scammers ισχυρίζονται επίσης συχνά ότι ο αγνοούμενος είναι τραυματισμένος ή άρρωστος και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, ενώ πιέζουν τα μέλη της οικογένειας να πληρώσουν λύτρα που κυμαίνονται από 5.000 έως 10.000$. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν ζητηθεί 7.000$.

Δείτε ακόμη: Amazon: Μήνυση σε απατεώνες που χρησιμοποιούσαν την επωνυμία της

Από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, η επιβολή του νόμου έχει λάβει πολυάριθμες αναφορές για scammers που έχουν στοχεύσει οικογένειες, αφού αυτές κοινοποίησαν στα social media τα στοιχεία των μελών τους που αγνοούνται.

Scammers - οικογένειες αγνοούμενων ατόμων
FBI: Scammers στοχεύουν τις οικογένειες αγνοούμενων ατόμων!

Το FBI έχει μοιραστεί πολλά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα για αυτόν τον τύπο απάτης, με απόπειρες εκβιασμού από το 2018. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις:

  • Αύγουστος 2020: Μια μητέρα ανέφερε ότι η 13χρονη κόρη της αγνοείτο. Η οικογένεια χρησιμοποίησε τα social media για να ζητήσει βοήθεια και δημοσίευσε έναν προσωπικό αριθμό τηλεφώνου, τον οποίο κάλεσαν τα άτομα που ισχυρίστηκαν ότι απήγαγαν την κόρη της, ζητώντας λύτρα από τη μητέρα. Το κορίτσι δεν είχε απαχθεί και τελικά επέστρεψε μόνο του στο σπίτι.
  • Μάιος 2020: Ένας πατέρας ανέφερε ότι ο γιος του αγνοείτο. Η οικογένεια του παιδιού κοινοποίησε δημοσιεύσεις στα social media ζητώντας βοήθεια για τον εντοπισμό του παιδιού, ενώ μετά ο πατέρας του παιδιού έλαβε ένα μήνυμα που του ζητούσε λύτρα.
  • Μάιος 2018: Μια οικογένεια ανέφερε μια 18χρονη κοπέλα ως αγνοούμενη. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την εξαφάνιση και τα μέλη της οικογένειας δημοσίευσαν αίτημα για πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνισή της στα social media, μαζί με έναν προσωπικό αριθμό τηλεφώνου. Άτομα που ισχυρίζονταν ότι απήγαγαν την κοπέλα, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την οικογένεια στον παρεχόμενο προσωπικό αριθμό. Ένας από τους scammers ισχυρίστηκε ότι ήταν το θύμα και μίλησε με μέλη της οικογένειας, λέγοντας ότι του είχαν δώσει ναρκωτικά, απειλείτο με σωματική επίθεση και ότι μεταφέρθηκε σε άλλο κράτος. Μεταγενέστερη έρευνα αποκάλυψε ότι η αγνοούμενη κοπέλα δεν απήχθη ποτέ και τελικά βρέθηκε ασφαλής.
Scammers - οικογένειες αγνοούμενων ατόμων
FBI: Scammers στοχεύουν τις οικογένειες αγνοούμενων ατόμων!

Πρόταση: Facebook Messenger: Απατεώνες στοχεύουν χρήστες σε πάνω από 80 χώρες

Scammers έχουν δημιουργήσει επίσης τις δικές τους ψεύτικες αναφορές αγνοουμένων στο παρελθόν και τις χρησιμοποίησαν για να συλλέξουν τους κωδικούς πρόσβασης χρηστών του Facebook.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS