ΑρχικήsecurityEuropol: Κατέστειλε εγκληματικό δίκτυο που προκάλεσε απώλειες €30 εκατομμυρίων

Europol: Κατέστειλε εγκληματικό δίκτυο που προκάλεσε απώλειες €30 εκατομμυρίων

Μια κοινή έρευνα που διεξήγαγαν ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, κατέστειλε ένα μεγάλο εγκληματικό δίκτυο που εμπλέκεται σε επενδυτικές απάτες και ξέπλυμα χρήματος. Σε αυτή την επιχείρηση, με επικεφαλής τη Γερμανία, συμμετείχαν αρχές από τη Βουλγαρία, το Ισραήλ, τη Λετονία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Το εγκληματικό κύκλωμα προκάλεσε απώλειες περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ σε εκατοντάδες θύματα, ενώ μόνο στη Γερμανία οι απώλειες ανέρχονται τουλάχιστον στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Europol: Εξάρθρωσε Ελληνική σπείρα που εξαπάτησε τράπεζες των ΗΠΑ!

Europol
Europol: Κατέστειλε εγκληματικό δίκτυο που προκάλεσε απώλειες €30 εκατομμυρίων

Οι αρχές συνέλαβαν 11 άτομα (5 στη Βουλγαρία, 1 στο Ισραήλ και 5 στην Ισπανία) και πραγματοποίησαν έρευνα σε δώδεκα τοποθεσίες στη Βουλγαρία, το Ισραήλ, την Πολωνία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σουηδία. Κατάσχεσαν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, ακίνητα, κοσμήματα, οχήματα και περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, ενώ «πάγωσαν» επίσης πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονταν ή ανήκαν σε shell εταιρείες που εδρεύουν σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιήθηκαν για τη νομιμοποίηση εσόδων που αποκτήθηκαν από παράνομες δραστηριότητες.

Δείτε ακόμη: Ιρλανδία: Η Europol καταδιώκει οικογένεια για «ξέπλυμα» €4 εκατομμυρίων

Οι απατεώνες δημιούργησαν τουλάχιστον τέσσερις διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών που προσέφεραν σημαντικά κέρδη από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και επιλογές υψηλού κινδύνου σε πιθανούς επενδυτές. Το εγκληματικό κύκλωμα δημοσίευσε διαφημίσεις για τις πλατφόρμες συναλλαγών σε διάφορες social media πλατφόρμες αλλά και σε μηχανές αναζήτησης.

εγκληματικό δίκτυο
Europol: Κατέστειλε εγκληματικό δίκτυο που προκάλεσε απώλειες €30 εκατομμυρίων

Πρόταση: Europol: “Ξεκλειδώνει” το enrypted app Sky ECC για σύλληψη εγκληματιών-Η Sky ECC το αρνείται!

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Europol αναφέρει τα ακόλουθα: «Το εγκληματικό δίκτυο δημιούργησε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών που διαφήμιζαν σημαντικά κέρδη από επενδύσεις σε επιλογές υψηλού κινδύνου και κρυπτονομίσματα. Η εγκληματική συμμορία “έτρεχε” τουλάχιστον τέσσερις από αυτές τις φαινομενικά επαγγελματικές πλατφόρμες, που προσέλκυαν θύματα μέσω διαφημίσεων σε social media και μηχανές αναζήτησης. Τα μέλη της εγκληματικής συμμορίας παρουσιάζονταν ως έμπειροι μεσίτες όταν επικοινωνούσαν με τα θύματα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου που είχαν δημιουργήσει. Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν παραποιημένο software για να δείξουν τα κέρδη από τις επενδύσεις και για να παρακινήσουν τα θύματα να επενδύσουν ακόμη περισσότερα.»

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, 300 καταγγελίες υποβλήθηκαν στην Ισπανία.

Πηγή πληροφοριών: securityaffairs.co

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS