ΑρχικήsecurityEuropol: "Ξεκλειδώνει" το enrypted app Sky ECC για σύλληψη εγκληματιών-Η Sky ECC...

Europol: “Ξεκλειδώνει” το enrypted app Sky ECC για σύλληψη εγκληματιών-Η Sky ECC το αρνείται!

Η Europol και οι ευρωπαϊκές αρχές επιβολής του νόμου κατάφεραν να συλλάβουν έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, παρακολουθώντας τα κανάλια επικοινωνίας οργανωμένου εγκλήματος. Η παρακολούθηση των επικοινωνιών ήταν εφικτή μετά το “ξεκλείδωμα” της κρυπτογραφημένης chat εφαρμογής Sky ECC.

Sky ECC

Το Sky ΕCC app διαφημίζεται ως μια ασφαλής πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, με περισσότερους από 170.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο. Οι servers της υπηρεσίας στις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Ευρώπη χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή άνω των τριών εκατομμυρίων μηνυμάτων κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών (πάνω από 20%) του Sky ECC βρίσκονται στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Ξεκλειδώνοντας την κρυπτογράφηση του Sky ECC, αποκτήθηκαν πληροφορίες που παρέχουν στοιχεία για εγκληματικές δραστηριότητες σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και πέραν αυτής και θα βοηθήσουν στην επέκταση των ερευνών και στην αντιμετώπιση του σοβαρού και διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος για τους επόμενους μήνες, πιθανώς χρόνια“, είπε η Europol είπε σε δελτίο τύπου.

Δείτε επίσης: Ιρλανδία: Η Europol καταδιώκει οικογένεια για «ξέπλυμα» €4 εκατομμυρίων

Η Europol “έσπασε” την κρυπτογράφηση της εφαρμογής Sky ECC

Η έρευνα ξεκίνησε όταν οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου κατέσχεσαν κινητά τηλέφωνα από εγκληματίες που χρησιμοποιούσαν το Sky ΕCC για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να οργανώνουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Αφού ξεκλείδωσαν την κρυπτογραφημένη εφαρμογή συνομιλίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες μεταξύ περίπου 70.000 χρηστών του Sky ECC.

Σύμφωνα με τη Europol, ξεκλειδώνοντας την κρυπτογραφημένη εφαρμογή Sky ECC, οι ερευνητές του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας μπόρεσαν να αποκτήσουν σημαντικές πληροφορίες, αφού είδαν εκατοντάδες εκατομμύρια μηνύματα, που είχαν στείλει μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Η συνεχής παρακολούθηση του παράνομου εργαλείου επικοινωνιών Sky ECC από ερευνητές στις τρεις εμπλεκόμενες χώρες, έχει δώσει ανεκτίμητες πληροφορίες για εκατοντάδες εκατομμύρια μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ εγκληματιών“, πρόσθεσε η Europol.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές απέκτησαν πληροφορίες για περισσότερες από εκατό προγραμματισμένες εγκληματικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Στις 9 Μαρτίου, οι αρχές στο Βέλγιο και την Ολλανδία, σε συνεργασία με τη Europol, έκαναν έρευνες στα σπίτια των εγκληματιών, κατέσχεσαν συσκευές και άλλα αντικείμενα και συνέλαβαν έναν μεγάλο αριθμό ατόμων.

Η επιχείρηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της συνεχούς προσπάθειας του δικαστικού σώματος και της επιβολής του νόμου στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες, για τη διακοπή της παράνομης χρήσης κρυπτογραφημένων επικοινωνιών“, προσθέτει η Europol.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν συλλάβει εκατοντάδες υπόπτους σε αρκετές χώρες, αφού συνέλεξαν στοιχεία, αποκτώντας πρόσβαση στην πλατφόρμα επικοινωνίας EncroChat.

Τα τηλέφωνα EncroChat με λειτουργικό σύστημα Android και το λειτουργικό σύστημα EncroChat χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες για την επικοινωνία μέσω κρυπτογραφημένων καναλιών.

Πολλοί από τους χρήστες του EncroChat μετέβησαν στην πλατφόρμα Sky ECC μετά την κατάργηση του πρώτου.

Δείτε επίσης: Οι αρχές έκλεισαν την chat πλατφόρμα για εγκληματίες, EncroChat

Η Sky ΕCC αρνείται τους ισχυρισμούς για “σπάσιμο” της κρυπτογράφησης

Η πλατφόρμα SKY ΕCC παραμένει ασφαλής και καμία εγκεκριμένη συσκευή SKY ECC δεν έχει παραβιαστεί“, αναφέρει η εταιρεία στο site της.

Στις 8 Μαρτίου 2021, η SKY ECC έλαβε ειδοποίηση για διάφορα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο Βέλγιο και την Ολλανδία, τα οποία ισχυρίζονται ότι οι βελγικές και / ή ολλανδικές αρχές έχουν σπάσει ή παραβιάσει το κρυπτογραφημένο λογισμικό επικοινωνίας SKY ECC. H SKY ΕCC υποστηρίζει, μετά από διεξοδική έρευνα, ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς“.

Η πλατφόρμα είπε ότι κυκλοφορεί μια phishing εφαρμογή με το ίδιο όνομα και ότι η ίδια προσπαθεί να ξεσκεπάσει τους απατεώνες που βρίσκονται πίσω από το ψεύτικο app.

Χρήσιμη πληροφορία: Phishing emails: Πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε;

Η Sky ECC πρόσθεσε ότι καμία αστυνομική ή δικαστική αρχή δεν επικοινώνησε μαζί της σχετικά με αυτήν την έρευνα και “αρνείται κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ότι η πλατφόρμα αποτελεί αγαπημένη επιλογή εγκληματιών“.

Πηγή: Bleeping Computer

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS