ΑρχικήsecurityΤο 60% των σχολικών εφαρμογών κοινοποιεί δεδομένα των παιδιών

Το 60% των σχολικών εφαρμογών κοινοποιεί δεδομένα των παιδιών

Η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα να στραφούν σε εφαρμογές και διαδικτυακά εργαλεία για να συνεχίσουν τα μαθήματα. Όμως αυτά τα ψηφιακά εργαλεία, χρησιμοποιούν τα δεδομένα των παιδιών σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να υφίστανται τεράστιες παραβιάσεις.

Δείτε επίσης: COVID-19 και WFH αύξησαν τις κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες

δεδομένα παιδιών

Και τώρα, σύμφωνα με μία νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Me2B Alliance, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των σχολικών βοηθητικών εφαρμογών, μοιράζεται ορισμένα από τα δεδομένα των μαθητών με εταιρείες μάρκετινγκ τρίτων. Η ομάδα του Me2B ερεύνησε αρκετές εφαρμογές «χρησιμότητας» για σχολικές περιοχές, που οι μαθητές και οι γονείς χρησιμοποιούν για να ελέγχουν το ημερολόγιο του σχολείου ή τα προγράμματα λεωφορείων και βρήκαν περίπου το 60% αυτών, να μοιράζονται τα πάντα από την τοποθεσία ενός μαθητή έως ολόκληρη τη λίστα επαφών του, με εταιρείες που οι μαθητές και οι γονείς τους πιθανότατα δεν έχουν ακούσει ποτέ.

Δείτε ακόμα: Google: Περιορίζει τις εφαρμογές που παρακολουθούν άλλες εφαρμογές

Για να ανακαλύψει τι είδους δεδομένα μοιράζονταν αυτές οι εφαρμογές, το Me2B ανέλυσε τα κιτ ανάπτυξης λογισμικού (ή SDK) με τα οποία συνοδεύονται αυτές οι εφαρμογές. Ενώ τα SDks μπορούν να κάνουν όλα τα είδη πραγμάτων, αυτές οι μικρές βιβλιοθήκες κώδικα συχνά βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργούν έσοδα από τις δωρεάν εφαρμογές για λήψη, κοινοποιώντας κάποιο είδος δεδομένων σε δίκτυα διαφημίσεων τρίτων. Το Facebook διαθέτει μερικά εξαιρετικά δημοφιλή SDK, όπως και η Google. Από τις 73 εφαρμογές που ερευνήθηκαν στην αναφορά, ανακαλύφθηκαν 486 SDK συνολικά, με μέσο όρο λίγο πάνω από 10 SDK ανά εφαρμογή.

Από αυτά τα 486 συνολικά κομμάτια κώδικα, σχεδόν το 63% (306) ανήκαν και λειτουργούσαν είτε από το Facebook είτε από την Google. Τα υπόλοιπα SDK μοιράζονταν δεδομένα με μερικά λιγότερο γνωστά τρίτα μέρη, με ονόματα όπως το AdColony και το Admob.

δεδομένα παιδιών
primary education, friendship, childhood, technology and people concept – group of happy elementary school students with smartphones and backpacks sitting on bench outdoors

Δείτε επίσης: Google: Εξοικονόμησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα χρόνο μέσω της τηλεργασίας

Αλλά η κοινή χρήση δεδομένων δεν σταματάει εκεί. Όπως επισημαίνει η έκθεση, αυτά τα λιγότερο γνωστά SDK, μοιράζονταν συχνά τα δεδομένα που αντλήθηκαν από αυτές τις μαθητικές εφαρμογές με δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες– τρίτες εταιρείες. Αυτό που είναι ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτά τα SDK συγκεκριμένα, βρέθηκαν σε εφαρμογές Android, αλλά πολύ λιγότερο σε εφαρμογές iOS (91% έναντι 26%, αντίστοιχα).

Παρόλο που το Android έχει τη δική του διαδικασία ελέγχου για εφαρμογές, έχουμε δει κάποιες ανασφαλείς εφαρμογές που καταφέρνουν να παρακάμψουν τα μέτρα προστασίας. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για Android, να μεταδίδουν κάποιο βαθμό δεδομένων απευθείας στη Google.

Το ζήτημα της προστασίας των μαθητών ωστόσο παραμένει και οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να λάβουν πιο δραστικά μέτρα προκειμένουν να περιοριστούν αυτές οι εφαρμογές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS