ΑρχικήsecurityGoogle: Περιορίζει τις εφαρμογές που παρακολουθούν άλλες εφαρμογές

Google: Περιορίζει τις εφαρμογές που παρακολουθούν άλλες εφαρμογές

Ορισμένες νέες αλλαγές στην πολιτική Developer Program από την Google, πρόκειται να αποτρέψουν τις εφαρμογές από το να βλέπουν ποιες άλλες εφαρμογές είναι εγκατεστημένες στην Android συσκευή σας.

Google εφαρμογές

Δείτε επίσης: Η Google συλλέγει 20x περισσότερα data από το Android από ό,τι η Apple από το iOS

Η Google αναφέρει ότι θεωρεί ότι η πλήρης λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών στη συσκευή ενός χρήστη, αποτελεί προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες και ως εκ τούτου, θα περιορίσει ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Συγκεκριμένα, η Google θα περιορίζει τις εφαρμογές που μπορούν να ζητήσουν την άδεια QUERY_ALL_PACKAGES, που απαιτείται επί του παρόντος για εφαρμογές που στοχεύουν API επίπεδο 30 (Android 11) και άνω, οι οποίες θέλουν να υποβάλουν ερώτημα για τη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών στη συσκευή ενός χρήστη που εκτελεί Android 11 ή μεταγενέστερη έκδοση.

Από τώρα και στο εξής, η χρήση της άδειας QUERY_ALL_PACKAGES θα επιτρέπεται μόνο όταν η βασική λειτουργικότητα της εφαρμογής εξαρτάται από το αίτημα των εγκατεστημένων εφαρμογών. Οι προγραμματιστές θα πρέπει να αιτιολογούν επαρκώς γιατί οι εφαρμογές τους χρειάζονται ένα τέτοιο αίτημα.

Δείτε ακόμα: Η Google χρηματοδοτεί δύο προγραμματιστές που θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια του Linux

Google Play-Android app-malware

Εάν μια εφαρμογή δεν πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται παραπάνω, ο προγραμματιστής πρέπει να καταργήσει την άδεια από τη δήλωση της εφαρμογής για συμμόρφωση με την Πολιτική. Ακόμα κι αν μια εφαρμογή πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρήση της άδειας QUERY_ALL_PACKAGES, ο προγραμματιστής θα πρέπει να υπογράψει μια φόρμα δήλωσης στο Play Console. Η Google προειδοποιεί ότι η μη υποβολή της φόρμας δήλωσης ή η μη τήρηση των απαιτήσεων της πολιτικής, ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάργηση της εφαρμογής από το Google Play Store. Αυτή η νέα αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Μαΐου 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2021, όλες οι νέες εφαρμογές και ενημερώσεις εφαρμογών που θα υποβληθούν στο Google Play, θα πρέπει να στοχεύουν το Android 11 ή νεότερη έκδοση, ενισχύοντας την εφαρμογή αυτής της νέας πολιτικής.

Δείτε επίσης: Google Play Store: Εφαρμογές παραμένουν ευάλωτες σε παλιά ευπάθεια

Πρόκειται σίγουρα για μία ευπρόσδεκτη αλλαγή, που θα δυσκολέψει τις εφαρμογές να κατασκοπεύουν άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε στη συσκευή σας. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν αυτές οι εφαρμογές, χρησιμοποιούνται συχνά για στοχευμένη διαφήμιση και σε ορισμένες περιπτώσεις για κακόβουλες δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google απαιτεί ήδη από τις εφαρμογές που ζητούν δικαιώματα SMS ή Αρχείο καταγραφής κλήσεων, να υπογράψουν μια φόρμα προτού δημοσιευτούν στο Google Play. Ο περιορισμός της ορατότητας των εφαρμογών είναι το ακριβώς επόμενο βήμα της Google, που περιορίζει την πρόσβαση σε δικαιώματα, σε μια προσπάθεια διατήρησης του απορρήτου των χρηστών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS