ΑρχικήinetMichael Collins: Ο πιλότος της θρυλικής αποστολής «Apollo 11» απεβίωσε σε ηλικία...

Michael Collins: Ο πιλότος της θρυλικής αποστολής «Apollo 11» απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών

Ο Αμερικανός αστροναύτης Michael Collins – ο πιλότος του οχήματος διακυβέρνησης της θρυλικής αποστολής «Apollo 11», της πρώτης επανδρωμένης που έφτασε στη Σελήνη το 1969 – πέθανε στις 28 Απριλίου από καρκίνο, σε ηλικία 90 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ο Collins ήταν το τρίτο μέλος του πληρώματος της αποστολής που έκανε το ιστορικό, πρώτο ταξίδι στη Σελήνη. Έχει χαρακτηριστεί ως ο «ξεχασμένος αστροναύτης», λόγω του ότι δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο έδαφός της Σελήνης, αλλά παρέμεινε σε τροχιά στο διαστημικό σκάφος, ενώ οι δύο συνάδελφοί του – Neil Armstrong και Buzz Aldrin – έγραφαν ιστορία, περπατώντας στη Σελήνη. Έτσι, δεν κέρδισε την ίδια παγκόσμια αναγνωρισιμότητα με τους άλλους δύο αστροναύτες.

Διαβάστε επίσης: NASA: Εκτοξεύτηκε η αποστολή του SpaceX Crew-2 στον ISS!

Michael Collins - «Apollo 11»
Michael Collins: Ο πιλότος της θρυλικής αποστολής «Apollo 11» απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών

Ωστόσο, χαιρετίστηκε ως δια βίου εκπρόσωπος της εξερεύνησης του διαστήματος: ευφυής, πνευματώδης αλλά και με αυτοπεποίθηση, ενώ σε μια συνέντευξή του το 2009 με τη NASA ανέφερε ότι τα ιστορικά του επιτεύγματα ήταν “90% τύχη” και ότι οι αστροναύτες δεν πρέπει να επαινούνται ως ήρωες.

Η οικογένεια του Collins δημοσίευσε ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό του αστροναύτη, το οποίο έλεγε τα ακόλουθα: «Ο Mike αντιμετώπιζε πάντα τις προκλήσεις της ζωής με χάρη και ταπεινότητα, με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε και αυτήν την τελική πρόκληση.» Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της, η οικογένειά του ελπίζει ότι ο κόσμος θα τον θυμάται «για το αγέραστο πνεύμα του, το σταθερό αίσθημα καθήκοντος και το σοφό βλέμμα που απέκτησε γυρίζοντας γύρω από τη Γη από το διάστημα και παρατηρώντας τα γαλήνια νερά ψαρεύοντας στο σκάφος του».

Δείτε ακόμη: Η NASA εκπλήσσει και πάλι με τη δημιουργία οξυγόνου στον Άρη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είπε τα ακόλουθα: «Ενώ ο Collins μπορεί να μην είχε ίση δόξα, ήταν ίσος εταίρος, υπενθυμίζοντας στο έθνος μας τη σημασία της συνεργασίας στην εξυπηρέτηση κι επίτευξη μεγάλων στόχων.»

Michael Collins «Apollo 11»
Michael Collins: Ο πιλότος της θρυλικής αποστολής «Apollo 11» απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά κάποια πράγματα για τη ζωή του Michael Collins
Ο Michael Collins ήταν αστροναύτης και πιλότος δοκιμών. Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1930 στη Ρώμη, ενώ πατέρας του ήταν ο υποστράτηγος James Lawton Collins (1882-1963), που υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό επί 38 χρόνια.

Ο Michael Collins ταξίδεψε δύο φορές στο διάστημα, την πρώτη φορά με το διαστημόπλοιο Gemini 10 και τη δεύτερη ως πιλότος του οχήματος διακυβέρνησης της αποστολής Apollo 11 (20 Ιουλίου 1969). Ενώ ο Collins παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin προσεδαφίσθηκαν με τη σεληνάκατο και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που περπάτησαν πάνω στη Σελήνη. Ακόμα και χωρίς να πατήσει ποτέ πάνω στην επιφάνειά της, ο Collins παραμένει ένας από τους μόλις 24 ανθρώπους στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχουν ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη. Υπήρξε επίσης ο 4ος άνθρωπος στην ιστορία (ο τρίτος Αμερικανός) που πραγματοποίησε «περίπατο στο διάστημα» (δραστηριότητα εκτός σκάφους, EVA) και ο πρώτος που πραγματοποίησε περισσότερους από έναν.

«Apollo 11»
Michael Collins, Neil Armstrong και Buzz Aldrin – αποστολή «Apollo 11»

Αν και ήταν το μοναδικό μέλος της αποστολής «Apollo 11» που δεν πάτησε στη Σελήνη, έλεγε πάντα ότι δεν αισθανόταν καμία πικρία. Υποστήριζε μάλιστα ότι ήταν «πολύ ευτυχής που έμεινε ολομόναχος» στο διάστημα για 32 ώρες και σχολίαζε με χιούμορ ότι «ήταν ένας από τους ελάχιστους Αμερικανούς που δεν παρακολούθησε την προσελήνωση, αφού δεν είχε τηλεόραση στο διαστημόπλοιο».

Πρόταση: NASA: Νέο βίντεο δείχνει δύο μαύρες τρύπες να…χορεύουν «τάνγκο»!

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Armstrong και Aldrin, ο Collins αποχώρησε πολύ γρήγορα από τη NASA (1970) μετά τη θριαμβευτική επιστροφή τους στη Γη. Διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις δημόσιες σχέσεις, από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο, Richard Nixon, και κατόπιν ανέλαβε υπεύθυνος της οικοδόμησης του Μουσείου Αεροπορίας της Ουάσινγκτον, του οποίου έγινε τελικά πρόεδρος (1971-1978).

Έγραψε επίσης πολλά βιβλία σχετικά με τις διαστημικές του περιπέτειες.

«Αγαπημένε μου Mike, όπου και αν πήγες, όπου κι αν πας, θα έχεις πάντα τη φλόγα για να μας μεταφέρεις με επιδεξιότητα σε νέους ουρανούς και στο μέλλον. Θα μας λείψεις. Αναπαύσου εν ειρήνη», ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Buzz Aldrin, του τελευταίου της ιστορικής τριάδας που είναι ακόμη εν ζωή.

Η NASA από την πλευρά της δήλωσε τα εξής: «Σήμερα το έθνος έχασε έναν πραγματικό πρωτοπόρο. Ορισμένοι τον αποκαλούσαν «τον πιο μοναχικό άνθρωπο» στην ιστορία. Ενώ οι συνάδελφοί του περπατούσαν για πρώτη φορά στη Σελήνη, εκείνος βοηθούσε το έθνος μας να πετύχει ένα κρίσιμο ορόσημο

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS