Στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας, πολλοί άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες συσκευές για προσωπική και επαγγελματική χρήση. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορεί να στέλνουν μηνύματα ή emails από τις εταιρικές συσκευές τους, να επεξεργάζονται προσωπικά έγγραφα ή φωτογραφίες ή να συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις με φίλους κλπ.
Η χρήση συσκευών για προσωπικές και επαγγελματικές δραστηριότητες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια
Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν ακούγεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά οι ειδικοί ασφαλείας προτείνουν να μην χρησιμοποιούνται οι εταιρικές συσκευές για προσωπική χρήση και το αντίστροφο. Οι συσκευές που χρησιμοποιείτε για τη δουλειά σας δεν θα πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιείτε στην προσωπική σας ζωή και αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την ασφάλεια τη δική σας όσο και για την ασφάλεια του εργοδότη σας.
Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τον εργοδότη όσο και για εσάς. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει πραγματική παραβίαση ασφάλειας ή διαρροή δεδομένων, θα μπορούσατε να βρεθείτε αντιμέτωποι με επίπληξη, απόλυση ή ακόμη και ποινική δίωξη.
Δείτε επίσης: QR codes: Πώς σας καθιστούν ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις;
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Το Europa Clipper της NASA οδεύει στον Δία
Τεράστιος δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
Πάνω από τους μισούς ανθρώπους χρησιμοποιούν εταιρικές συσκευές για προσωπική χρήση (και το αντίστροφο)
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2020 από τον προμηθευτή antivirus Malwarebytes, ρώτησε τους συμμετέχοντες πώς χρησιμοποιούν τις συσκευές εργασίας τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 53% χρησιμοποιούσε τις εταιρικές συσκευές για την αποστολή ή τη λήψη προσωπικών emails, το 52% για την ανάγνωση ειδήσεων, το 38% έκανε online αγορές, το 25% είχε πρόσβαση σε social media και το 22% είχε κατεβάσει ή εγκαταστήσει λογισμικό που δεν σχετιζόταν με την εταιρεία.
Δείτε επίσης: Απομακρυσμένη εργασία: Πολλοί υπάλληλοι χειρίζονται εταιρικά data σε προσωπικές τους συσκευές
Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών χρησιμοποιεί προσωπικές συσκευές για την εργασία τους. Μια αναφορά από την Morphisec, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020, διαπίστωσε ότι το 56% των εργαζομένων χρησιμοποιούσε τον προσωπικό υπολογιστή ως συσκευή εργασίας. Και σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky το 2020, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έλεγχαν τα εταιρικά email στο προσωπικό τους smartphone. Μόνο το 30% είπε ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ εταιρική συσκευή για προσωπικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι ερωτηθέντες στις έρευνες δεν παρέχουν πάντα ακριβή δεδομένα. Μπορεί να λένε ψέματα λόγω αμηχανίας ή φόβου για πιθανές αρνητικές συνέπειες ή μπορεί απλά να μην θυμούνται τι έκαναν πιο παλιά.
Οι συνάδελφοι/εργοδότες θα μπορούσαν να σας παρακολουθούν
Αν πιστεύετε ότι δεν κινδυνεύετε από παραβιάσεις και κυβερνοεπιθέσεις, θα πρέπει να έχετε κάτι άλλο στο νου σας όταν χρησιμοποιείτε εταιρικές συσκευές για προσωπικές δραστηριότητες. Οι περισσότεροι εργοδότες παρακολουθούν τη δραστηριότητα σε εταιρικές συσκευές, ειδικά τώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι λόγω του COVID-19.
Έρευνα από τις Skillcast και YouGov έχει δείξει ότι μία στις πέντε εταιρείες (20%) “χρησιμοποιεί τεχνολογία ικανή να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των εργαζομένων ή έχει σχέδια να το πράξει στο μέλλον“. Μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει περισσότερη παρακολούθηση στη δουλειά τους.
Αν, λοιπόν, χρησιμοποιείτε τις εταιρικές συσκευές για προσωπικές δραστηριότητες, ο εργοδότης ή κάποιος άλλος υπεύθυνος υπάλληλος θα μπορούσε ενδεχομένως να δει προσωπικές φωτογραφίες σας, να διαβάσει μηνύματα ή emails σας ή να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφά σας.
Ο “καθαρισμός” μιας εταιρικής συσκευής μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε εταιρικές συσκευές για προσωπική χρήση, είναι η πιθανότητα αλλαγής της συσκευής.
Τι συμβαίνει, για παράδειγμα, αν η εταιρεία σας δώσει ένα νέο μηχάνημα ή αν αλλάξετε δουλειά και πρέπει να επιστρέψετε στην εταιρεία τη συσκευή; Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να “καθαρίσετε” τη συσκευή, δηλαδή να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Και ανάλογα με το πόσα προσωπικά δεδομένα έχουν συσσωρευτεί στη συσκευή και τον τρόπο με τον οποίο τα έχετε οργανώσει, η διαδικασία μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκη χρονοβόρα.
Επίσης, η απλή αντιγραφή και διαγραφή των προσωπικών δεδομένων δεν προστατεύει πλήρως το απόρρητό σας. Για να διατηρήσετε ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα σας, θα πρέπει να καθαρίσετε το σκληρό δίσκο του μηχανήματος, κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο όταν μιλάμε για εταιρική συσκευή, αφού μπορεί να έχετε θέμα με το IT τμήμα της εταιρείας.
Δείτε επίσης: Φορητό VPN προστατεύει τα διαδικτυακά σας δεδομένα
Μπορεί για πολλούς ανθρώπους να είναι δύσκολο να χρησιμοποιούν διαφορετικές συσκευές για επαγγελματικές και προσωπικές δραστηριότητες, αλλά είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των υπαλλήλων όσο και των εταιρειών.
Πηγή: ZDNet