ΑρχικήyoutubeΕ.Ε.: Αυστηρότεροι κανονισμοί για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI)!

Ε.Ε.: Αυστηρότεροι κανονισμοί για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI)!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 21 Απριλίου νέους αυστηρούς κανονισμούς που θα διέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), δεδομένου ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική τεχνολογία που όμως εγείρει ζητήματα ηθικής και ασφάλειας. Oι κανονισμοί της Ε.Ε. θα καθιστούν παράνομη τη χρήση του ΑΙ στην αναγνώριση προσώπου, την παρακολούθηση και τους αλγορίθμους που παρατηρούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, με σκοπό να περιορίσουν τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας. Επιπλέον, θα θέτουν όρια γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε μια σειρά δραστηριοτήτων – από αυτοκινούμενα οχήματα μέχρι αποφάσεις μίσθωσης, τραπεζικό δανεισμό, επιλογές εγγραφής σχολείου και βαθμολογία εξετάσεων.

Οι νέες προτάσεις θα καλύπτουν επίσης τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την αστυνομία και τα δικαστήρια – τομείς που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» επειδή θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια ή και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων. Ορισμένες χρήσεις του AI θα απαγορευτούν εντελώς, συμπεριλαμβανομένης της real-time αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, αν και θα υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για την εθνική ασφάλεια και για άλλους σκοπούς.

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Τί είναι και πόσο έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;

Ε.Ε. - κανονισμοί - χρήση της τεχνητής νοημοσύνης AI!
Ε.Ε.: Αυστηρότεροι κανονισμοί για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης AI!

Με την προτεινόμενη νομοθεσία, η Ε.Ε. προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης της τεχνητής νοημοσύνης ως εργαλείου που εξυπηρετεί αποκλειστικά τον άνθρωπο με ασφαλή τρόπο, και του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών χωρών με την Κίνα και τις ΗΠΑ στις τεχνολογικές καινοτομίες. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει πως η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή», δήλωσε τα ακόλουθα: «Η εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι απολύτως αναγκαία και όχι απλώς ευκταία. Με αυτούς τους κανονισμούς-ορόσημο, η Ε.Ε. πρωτοστατεί στην ανάπτυξη νέων παγκόσμιων προτύπων, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη. Καθορίζοντας τα πρότυπα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια τεχνολογία που θα βασίζεται σε δεοντολογικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. παραμένει ανταγωνιστική καθ’ όλη τη διαδικασία. Οι κανονισμοί μας, διαχρονικοί και φιλικοί προς την καινοτομία, θα παρεμβαίνουν όπου είναι απολύτως αναγκαίο: όταν διακυβεύονται η ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε.»

Επιπλέον, ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, ανέφερε τα εξής: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Έχει εφευρεθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά πλέον έχει επιτύχει περισσότερα πράγματα χάρη στη μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Έτσι, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες σε ποικίλους τομείς – από την υγεία και τις μεταφορές μέχρι την ενέργεια, τη γεωργία, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια. Συνεπάγεται, επίσης, ορισμένους κινδύνους. Στόχος των νέων προτάσεων είναι να ενισχυθεί η θέση της Ευρώπης ως παγκόσμιου κόμβου αριστείας στον τομέα του AI από το εργαστήριο στην αγορά, να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη σέβεται τις αξίες και τους κανονισμούς μας και να αξιοποιηθεί το δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης για βιομηχανική χρήση.»

Στόχος με τους νέους κανονισμούς είναι οι Ευρωπαίοι να μπορούν να εμπιστεύονται όλα όσα έχει να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Το συντονισμένο σχέδιο περιγράφει τις απαραίτητες αλλαγές πολιτικής και τις απαραίτητες επενδύσεις σε επίπεδο κρατών-μελών, για την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικής, βιώσιμης, ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης χωρίς αποκλεισμούς.

Δείτε ακόμη: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας

Ε.Ε. - κανονισμοί - χρήση της τεχνητής νοημοσύνης AI!
Ε.Ε.: Αυστηρότεροι κανονισμοί για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης AI!

Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμόζονται άμεσα και με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη-μέλη βάσει ενός διαχρονικού ορισμού της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πολιτική των 108 σελίδων είναι μια προσπάθεια ρύθμισης μιας αναδυόμενης τεχνολογίας προτού καταστεί mainstream. Οι κανονισμοί επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικούς γίγαντες που έχουν επενδύσει πόρους στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google, Facebook και Microsoft – αλλά και δεκάδες άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το software για να αναπτύξουν ιατρική, να αναλάβουν ασφαλιστήρια συμβόλαια και να κρίνουν την πιστοληπτική ικανότητα.

Οι εταιρείες που παραβιάζουν τους νέους κανονισμούς – που ενδέχεται να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να περάσουν από τη διαδικασία χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. – ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων πωλήσεων.

Οι κανονισμοί της Ε.Ε. θα απαιτούν από εταιρείες που παρέχουν τεχνητή νοημοσύνη σε περιοχές υψηλού κινδύνου, να παρέχουν στους ρυθμιστικούς φορείς απόδειξη της ασφάλειάς της, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων κινδύνου και τεκμηρίωσης, που εξηγούν πώς λαμβάνει αποφάσεις η τεχνολογία. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να εγγυώνται την ανθρώπινη εποπτεία στον τρόπο δημιουργίας και χρήσης των AI συστημάτων.

τεχνητή νοημοσύνη AI
Τεχνητή νοημοσύνη AI

Επιπλέον, ορισμένες εφαρμογές, όπως τα chatbots που παρέχουν ανθρωπογενείς συνομιλίες σε καταστάσεις εξυπηρέτησης πελατών και τα software που δημιουργούν “deepfakes“, πρέπει να καθιστούν σαφές στους χρήστες ότι αυτό που βλέπουν έχει δημιουργηθεί από υπολογιστή.

Εδώ και χρόνια, η Ε.Ε. είναι ο πιο «σκληρός φύλακας» στον κόσμο της τεχνολογίας, με άλλα έθνη να χρησιμοποιούν συχνά τις πολιτικές της ως προσχέδια. Το μπλοκ έχει ήδη θεσπίσει τους πιο εκτενείς κανονισμούς περί απορρήτου δεδομένων στον κόσμο και συζητά επιπλέον κανονισμούς περί αντιμονοπωλιακής πρακτικής και εποπτείας περιεχομένου.

Όμως η Ευρώπη δεν είναι πλέον η μόνη που ασκεί πιέσεις για σκληρότερη εποπτεία. Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα εκτενεί έλεγχο από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, ο Joe Biden έχει γεμίσει τη διοίκησή του με κριτικούς της βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία δημιουργεί μία ρυθμιστική αρχή τεχνολογίας για την αστυνόμευση της βιομηχανίας. Επίσης, η Ινδία ενισχύει την εποπτεία των social media. Η Κίνα από την πλευρά της έχει στοχεύσει εγχώριους τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Alibaba και η Tencent.

Πρόταση: Face Recognition: Αγωγές κατά τις Amazon, Google και Microsoft

Ε.Ε - κανονισμοί
Ε.Ε.: Αυστηρότεροι κανονισμοί για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης AI!

Τα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου Διαδικτύου και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες, με άτομα που έχουν πρόσβαση σε διαφορετικό περιεχόμενο, ψηφιακές υπηρεσίες ή διαδικτυακές ελευθερίες ανάλογα με το πού βρίσκονται.

Η τεχνητή νοημοσύνη – στην οποία οι μηχανές εκπαιδεύονται για να εκτελούν δουλειές και να λαμβάνουν αποφάσεις μόνες τους, μελετώντας τεράστιους όγκους δεδομένων – θεωρείται από τους τεχνολόγους, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ως μία από τις πιο μεταμορφωτικές τεχνολογίες στον κόσμο, που υπόσχεται μεγάλα παραγωγικά κέρδη.

Αλλά καθώς τα συστήματα εξελίσσονται όλο και περισσότερο, μπορεί να είναι δυσκολότερο να καταλάβουμε γιατί το software λαμβάνει μια απόφαση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς οι υπολογιστές γίνονται πιο ισχυροί. Οι ερευνητές έχουν θέσει ηθικά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του AI, υποδηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να διαιωνίσει τις υπάρχουσες προκαταλήψεις στην κοινωνία, να εισβάλει στην ιδιωτική ζωή ή να οδηγήσει στην αυτοματοποίηση περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η ανακοίνωση των νέων κανονισμών από την Ε.Ε. προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Πολλοί από τον κλάδο της βιομηχανίας εξέφρασαν την ανακούφισή τους που οι κανονισμοί δεν είναι πιο αυστηροί, ενώ ομάδες της κοινωνίας των πολιτών δήλωσαν ότι οι ρυθμίσεις έπρεπε να είναι πιο αυστηρές.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS