ΑρχικήinetΟι έλεγχοι ποινικού μητρώου του Tinder εγείρουν φόβους για στιγματισμό

Οι έλεγχοι ποινικού μητρώου του Tinder εγείρουν φόβους για στιγματισμό

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η νέα ενσωμάτωση θα μπορούσε να μιμηθεί περίφημα τους ελαττωματικούς ελέγχους ποινικού μητρώου χωρίς απαραίτητα να καταστήσει ασφαλέστερα τα dating apps (π.χ. το Tinder)

Tinder

Όταν ο Jerrel Gantt βγήκε από τη φυλακή μετά από τρία χρόνια, του δόθηκε ένα φυλλάδιο για την υγειονομική περίθαλψη και τίποτα άλλο. Άρχισε να ψάχνει για δουλειά, κάτι που ήταν μια άκρως αγχωτική διαδικασία και εξασφάλισε την στέγη του μέσω ενός υπουργείου στην Νέα Υόρκη. Αργότερα εγγράφηκε και σε ένα part-time σχολείο.

Δείτε επίσης: Tinder: Θα μπορείτε να ελέγχετε το ποινικό μητρώο μιας υποψήφιας «γνωριμίας»

Καθώς έβαλε την ζωή του σε τάξη μετά την φυλακή, ο Gantt άρχισε να βγαίνει ραντεβού με άτομα που γνώριζε σε dating apps όπως το Tinder.

Η διαδικασία των ραντεβού είχε αρκετές προκλήσεις – η αποκάλυψη ότι ήταν πρώην φυλακισμένος συνήθως γινόταν στα πρώτα στάδια των γνωριμιών του Gantt. «Είναι κάτι που φοβάμαι να κάνω και αισθάνομαι ότι πρέπει να το κάνω γιατί αυτός είναι ο τύπος του ατόμου που είμαι», είπε ο Gantt. Αν και οι πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του είναι δημόσιες, του αρέσει να έχει τον έλεγχο αυτής της συζήτησης, ώστε να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής με τις λεπτομέρειες.

Τώρα, μια νέα πρωτοβουλία στοχεύει να θέσει αυτές τις πληροφορίες στα χέρια των χρηστών των εφαρμογών γνωριμιών, κυρίως για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας που προκύπτουν στις εφαρμογές γνωριμιών όπως το Tinder. Η εταιρεία Match Group, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της εφαρμογές όπως το Tinder, το OkCupid και το Hinge, ανακοίνωσε πρόσφατα μια συνεργασία με μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ελέγχου background που ονομάζεται Garbo για να ενσωματώσει τους ελέγχους ποινικού μητρώου στις διαδικτυακές της ιδιότητες.

Δείτε επίσης: Fake apps συνεργασίας «μολύνουν» εργαζομένους και κλέβουν data!

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η νέα ενσωμάτωση θα μπορούσε να μιμηθεί περίφημα τους ελαττωματικούς ελέγχους ιστορικού και να αναφέρει ότι το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ποινικό μητρώο, χωρίς απαραίτητα να καταστήσει ασφαλέστερες τις εφαρμογές γνωριμιών.

Μία στις τέσσερις γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν βιώσει βία από τον σύντροφο της (καταδίωξη, σεξουαλική και σωματική βία). Το “Rape, Abuse & Incest National Network” (Rainn) αναφέρει ότι τρεις από τις τέσσερις σεξουαλικές επιθέσεις δεν αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές, ένα διαδεδομένο πρόβλημα που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό των βίαιων χρηστών σε εφαρμογές γνωριμιών.

Αλλά μετά από μια ανασκόπηση 150 περιστατικών σεξουαλικής επίθεσης που αφορούσαν εφαρμογές γνωριμιών, η ίδια έρευνα της ProPublica διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ως δράστες δεν είχαν καταχωρηθεί ως σεξουαλικοί παραβάτες τη στιγμή που διαπράχθηκε το έγκλημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν διενεργήθηκαν έλεγχοι ποινικού μητρώου δεν θα ήταν αρκετοί για την πρόληψη της βίας.

Επίσης μια μερίδα ανθρώπων υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος ποινικού μητρώου και η αποτύπωση του στα dating apps είναι μια άλλη μορφή “δια βίου τιμωρίας”.

Δείτε επίσης: Interpol: Scammers προσεγγίζουν τα θύματα τους σε εφαρμογές dating!

Η εταιρεία εργάζεται επίσης σε μια δυνατότητα που επιτρέπει στους χρήστες να υποβάλουν τα δικά τους «αποδεικτικά στοιχεία» όπως αστυνομικές αναφορές, περιοριστικά μέτρα και άλλα νομικά έγγραφα που αναφέρουν εγκλήματα ή παρενοχλήσεις.

Η Sarah Lageson, κοινωνιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Ποινικής Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου Rutgers-Newark, δήλωσε ότι το βάρος πρέπει να πέσει στο Match Group το οποίο πρέπει να ελέγχει τους χρήστες και να διασφαλίζει ότι οι πλατφόρμες του ομίλου είναι ασφαλείς. Επίσης συνέχισε λέγοντας ότι η εμπλοκή των χρηστών στα νομικά συστήματα δεν είναι πολύ καλή ιδέα.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα για την προσέγγιση του Match Group έγκειται στην αναξιοπιστία των ελέγχων ποινικού μητρώου.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί εργοδότες έχουν απομακρυνθεί από την έκδοση ελέγχων ποινικού μητρώου για να αποφύγουν το στίγμα που αντιμετωπίζει ήδη αυτός ο πληθυσμός, καθώς η αστυνόμευση και οι καταδίκες επηρεάζουν δυσανάλογα κάποιες φυλές. Από το 2020, 36 πολιτείες και 150 πόλεις έχουν θεσπίσει μια πολιτική που απαγορεύει στους εργοδότες να ρωτούν για το ποινικό μητρώο του ατόμου που θέλουν να προσλάβουν στην επιχείρηση τους.

Η Wanda Bertram, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτικής Φυλακών, υποστήριξε ότι επειδή οι ΗΠΑ δεν εφαρμόζουν τους ίδιους νόμους σε όλες τις πολιτείες, οι εγκληματικοί έλεγχοι ποινικού μητρώου σε εφαρμογές γνωριμιών θα φιλτράρουν ομάδες ανθρώπων που έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι οι νομικές αναφορές χρησιμοποιούν ταμπέλες όπως «σεξουαλικός δράστης» ή «βίαιος», συχνά δεν εξηγούν τίποτα για το ιστορικό του ατόμου.

Η έρευνα δείχνει ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι το κλειδί για την επιτυχή επανένταξη ενός πρώην φυλακισμένου ατόμου.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS