ΑρχικήyoutubeLyrid meteor shower 2021: Πώς να δείτε τη "βροχή" διαττόντων αστέρων;

Lyrid meteor shower 2021: Πώς να δείτε τη “βροχή” διαττόντων αστέρων;

Βρισκόμαστε περίπου στα μέσα Απριλίου και πλησιάζουν οι μέρες για το λεγόμενο Lyrid meteor shower, ένα ουράνιο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεταξύ 16 και 30 Απριλίου. Στην ουσία, αυτό το φαινόμενο είναι μια εντυπωσιακή βροχή διαττόντων αστέρων.

Δείτε επίσης: «Εκπληκτικά σπάνιος» μετεωρίτης: Βρέθηκαν θραύσματα του στο UK

Lyrid meteor shower
Lyrid meteor shower 2021: Πώς να δείτε τη “βροχή” διαττόντων αστέρων;

Σύμφωνα με τον επιστημονικό οργανισμό American Meteor Society, το φαινόμενο θα ενεργοποιηθεί γύρω στις 15 Απριλίου και θα κορυφωθεί το βράδυ της 21ης ​​Απριλίου και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Απριλίου. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εάν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε εκείνο το βράδυ τον ουρανό ή αν δεν σας βοηθά ο καιρός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρακολούθηση μία νύχτα πριν ή μετά την κορύφωση θα είναι επίσης πολύ εντυπωσιακή.

Δείτε επίσης: NASA: Εντυπωσιακή εικόνα δείχνει τους μπλε αμμόλοφους στον Άρη!

Λυρίδες
Lyrid meteor shower 2021: Πώς να δείτε τη “βροχή” διαττόντων αστέρων;

Οι Λυρίδες, γνωστές και ως η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” της άνοιξης, δεν παράγουν πολλούς μετεωρίτες, ίσως 10 έως 15 ανά ώρα, αλλά τα εφέ που δημιουργούν στον ουρανό μπορεί να είναι πιο φωτεινά και λαμπερά από άλλα πιο μεγάλα meteor showers. Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά “πεφταστέρια” με μακριές ουρές που παραμένουν ορατές για αρκετά δευτερόλεπτα. Κάθε λίγες δεκαετίες, μάλιστα, εμφανίζονται έως και 100 μετεωρίτες ανά ώρα. Δεν αναμένεται κάτι τέτοιο για φέτος, αλλά οι προβλέψεις θα μπορούσαν να πέσουν έξω.

Δείτε επίσης: NASA: Ασφαλής η Γη από τον αστεροειδή “Apophis” για έναν αιώνα!

Η συγκεκριμένη βροχή, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ., προέρχεται φαινομενικά από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε και το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα που είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Στην πραγματικότητα, όμως, η πηγή των Lyrids είναι το σύννεφο συντριμμιών που άφησε πίσω του ένας κομήτης με το όνομα C / 1861 G1 Thatcher, ο οποίος παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, κάθε χρόνο, ο πλανήτης μας επηρεάζεται από το σύννεφο σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης σε προηγούμενες επισκέψεις. Μικρά σωματίδια και άλλα κομμάτια σκόνης και συντρίμμια συγκρούονται με την ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας αυτή τη φωτεινή παράσταση στο νυχτερινό ουρανό.

Lyrid meteor shower 2021: Πώς να δείτε τη “βροχή” διαττόντων αστέρων;

Φέτος, το φεγγάρι θα είναι γεμάτο κατά τα δύο τρίτα, όταν το Lyrid meteor shower θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, οπότε μπορεί να δυσκολέψει λίγο την παρακολούθηση του φαινομένου. Οι ώρες λίγο πριν την αυγή ή λίγο πριν νυχτώσει, είναι ίσως οι καλύτερες ώρες για να δείτε τον ουρανό.

Όπως και να έχει, αν θέλετε να δείτε τις Λυρίδες, είναι καλό να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από φώτα της πόλης και να βρείτε ένα σημείο σε ανοιχτό χώρο ή στην κορυφή ενός λόφου, έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε καθαρά τον νυχτερινό ουρανό χωρίς εμπόδια.

Δεν είναι απαραίτητο να κοιτάξετε ένα συγκεκριμένο μέρος του ουρανού, αλλά όπως είπαμε οι Λυρίδες ξεκινούν το ταξίδι τους από τον αστερισμό Λύρα. Επομένως, αν κάποιος ξέρει σε ποιο σημείο να κοιτάξει, μπορεί να έχει ακόμα καλύτερη εμπειρία θέασης, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS