ΑρχικήinetΟι αστρονόμοι εντοπίζουν ακτίνες Χ προερχόμενες από τον Ουρανό

Οι αστρονόμοι εντοπίζουν ακτίνες Χ προερχόμενες από τον Ουρανό

Χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο Chandra X-beam της NASA, εμπειρογνώμονες του διαστήματος έχουν ξεχωρίσει τις ακτίνες X που προέρχονται από τον Ουρανό, αποκαλύπτοντας ένα πρώην σκοτεινό στοιχείο αυτού του υπέροχου πλανήτη πάγου.

Ουρανό

Το νέο εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο JGR: Physics, σημαίνει ότι οι εκπομπές ακτίνων Χ έχουν ανιχνευθεί σε κάθε πλανήτη στο ηλιακό σύστημα εκτός από τον Ποσειδώνα. Επιπλέον, η ανακάλυψη θα μπορούσε να δώσει νέες πληροφορίες για πιο απομακρυσμένα αντικείμενα που εκπέμπουν ακτίνες Χ, όπως μαύρες τρύπες, σουπερνόβα, κβάζαρ και αστέρια νετρονίων. Το νέο άρθρο ηγήθηκε ο αστρονόμος William Dunn από το University College London.

Δείτε επίσης: Σύμπαν: Ανακαλύφθηκε η πιο μακρινή έκρηξη που έγινε ποτέ γνωστή

Κατασκευασμένος κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ο πλανήτης Ουρανός εμφανίζει δύο διευθετήσεις δακτυλίων, και οι δύο σε κύκλο πάνω από τον ισημερινό. Ο πλανήτης είναι σε κάποιο βαθμό παράξενος, καθώς περιστρέφεται από την πλευρά του σε σύγκριση με το επίπεδο της γειτονικής πλανητικής ομάδας (κανένας άλλος πλανήτης δεν το κάνει αυτό). Ο διαστημικός εξοπλισμός Voyager 2 της NASA επισκέφθηκε τον Ουρανό το 1986, οπότε εκτός από αυτό, οι αστρονόμοι βασίζονταν σε τηλεσκόπια όπως το Chandra και το Hubble, για να εξετάσουν τον πλανήτη.

Δείτε επίσης: Αστρονόμοι ανακάλυψαν μία κινούμενη μαύρη τρύπα!

Ο Dunn, μαζί με τη φυσικό Affelia Wibisono, φοιτήτρια διδακτορικού στο UCL και συν-συγγραφέας της μελέτης, αποκάλυψαν τα στοιχεία για τις εκπομπές ακτίνων Χ του Ουρανού στα δεδομένα από το Chandra που συγκεντρώθηκαν το 2002 και το 2017. Τα δεδομένα από το 2002 συγκεντρώθηκαν από το Chandra Advanced CCD Imaging Spectrometer, ενώ τα δεδομένα του 2017 προήλθαν από την κάμερα υψηλής ανάλυσης του Chandra. Τα παρατηρούμενα σήματα είναι πολύ αδύναμα, αλλά είναι εκεί.

Με την επιβεβαίωση των ακτίνων Χ στον Ουρανό, η πρόκληση τώρα είναι να προσδιοριστεί η αιτία.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους ένας πλανήτης μπορεί να παράγει ακτίνες Χ: φθορισμός, σκέδαση των ηλιακών ακτίνων X και ακουστικές εκπομπές», εξήγησε ο Wibisono σε ένα άρθρο.

Δείτε επίσης: Οι αστρονόμοι μόλις βρήκαν την παλαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα

Περαιτέρω «παρατηρήσεις του Ουρανού από το Chandra και άλλα τηλεσκόπια ακτίνων Χ απαιτούνται πριν μπορέσουμε να δώσουμε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση για την αιτία», παραδέχεται ο Wibisono.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS