ΑρχικήinetΑστρονόμοι ανακάλυψαν μία κινούμενη μαύρη τρύπα!

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μία κινούμενη μαύρη τρύπα!

Μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα (SMBH), περίπου τρία εκατομμύρια φορές πιο ογκώδης από τον Ήλιο, βρίσκεται εν κινήσει. Περίπου 230 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, η μαύρη τρύπα έχει «διαταραχθεί» και κινείται περίεργα με ταχύτητα περίπου 110.000 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο, οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι για το πού μπορεί να οφείλεται η κινούμενη μαύρη τρύπα.

Διαβάστε επίσης: Διάστημα: Σωματίδιο-φάντασμα στη Γη και σύννεφο στον Άρη

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου, στο περιοδικό “The Astrophysical Journal” με τίτλο «A Restless Supermassive Black Hole in the Galaxy J0437+2456», μια ομάδα αστρονόμων από το Κέντρο Αστροφυσικής | Harvard & Smithsonian αποκάλυψε ότι παρατήρησε για πρώτη φορά την κίνηση μιας τεράστιας μάζας μαύρης τρύπας. Στο διάστημα, όλα κινούνται σε όλες τις κατευθύνσεις χάρη στην ώθηση και το τράβηγμα της βαρύτητας, αλλά οι περισσότερες μαύρες τρύπες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με την ίδια ταχύτητα με τον γαλαξία που τις «φιλοξενεί».

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μία κινούμενη μαύρη τρύπα!

Ο Dominic Pesce, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής κι ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ανέφερε τα ακόλουθα: «Δεν περιμένουμε να κινείται η πλειονότητα των υπερμεγέθων μαύρων οπών. Συνήθως αρέσκονται στο να “κάθονται”. Έχουν τόσο μεγάλη μάζα που τους είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολο είναι να μετακινήσετε μια μπάλα μπόουλινγκ σε σχέση με μια μπάλα ποδοσφαίρου – για να συνειδητοποιήσετε την δυσκολία στην αστρονομική μας περίπτωση, όταν η “μπάλα μπόουλινγκ” έχει μάζα αρκετά εκατομμύρια μεγαλύτερη από την μάζα του Ήλιου. Θα απαιτείται σίγουρα ένα πολύ ισχυρότερο λάκτισμα».

Δείτε ακόμη: Εντοπίστηκε η πηγή ηλιακών σωματιδίων που μπορεί να απειλήσουν τη Γη

Ο Pesce και οι συνεργάτες του διερευνούν αυτό το σπάνιο φαινόμενο τα τελευταία πέντε χρόνια, συγκρίνοντας τις ταχύτητες των υπερμεγέθων μαύρων οπών και των γαλαξιών. Oι αστρονόμοι είπαν τα εξής: «Αναρωτηθήκαμε: Είναι οι ταχύτητες των μαύρων οπών ίδιες με τις ταχύτητες των γαλαξιών στους οποίους “κατοικούν”; Περιμένουμε να έχουν την ίδια ταχύτητα. Αν όχι, αυτό σημαίνει ότι η μαύρη τρύπα έχει “διαταραχθεί”.»

Για την έρευνά τους, οι αστρονόμοι εξέτασαν αρχικά 10 γαλαξίες και τις τεράστιας μάζας μαύρες τρύπες στους πυρήνες τους. Μελέτησαν συγκεκριμένα τις μαύρες τρύπες που περιείχαν νερό στους δίσκους προσαύξησής τους – τις σπειροειδείς δομές που βρίσκονται σε τροχιακή κίνηση γύρω και προς την μαύρη τρύπα. Καθώς το νερό περιφέρεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, παράγει μια ακτινοβολία, γνωστή ως maser. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ένα συνδεδεμένο δίκτυο ραδιοφωνικών κεραιών με τη χρήση μιας τεχνικής που είναι γνωστή ως Συμβολομετρία Πολύ Μεγάλων Αποστάσεων (VLBI) και διαμέσου της ακτινοβολίας maser υπολογίζεται με ακρίβεια η ταχύτητα της μαύρης τρύπας.

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μία κινούμενη μαύρη τρύπα!

Η τεχνική αυτή βοήθησε τους επιστήμονες να διαπιστώσουν ότι οι 9 από τις 10 υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες βρίσκονταν σε “ηρεμία” – αλλά μία ξεχώρισε και φάνηκε να κινείται. Η κινούμενη μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση 230 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, στο κέντρο του γαλαξία J0437 + 2456. Η μάζα της είναι περίπου τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη την μάζα του Ήλιου μας. Από τις 10 μαύρες τρύπες που μελέτησαν οι αστρονόμοι, μόνο το κέντρο στο J0437 + 2456 ήταν “ασυνήθιστο”. Δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα με τον γαλαξία που τη «φιλοξενεί».

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τις παρατηρήσεις των ραδιοτηλεσκοπίων Arecibo και Gemini, οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν τα αρχικά τους ευρήματα. Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα κινείται με ταχύτητα περίπου 177.000 km/h ως προς τον γαλαξία J0437 + 2456. Ωστόσο, η αιτία που προκαλεί την κίνηση δεν είναι γνωστή. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι υπάρχουν δύο τινά.

Πρόταση: Οι αστρονόμοι μόλις βρήκαν την παλαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα

Σύμφωνα με τον Jim Condon, μπορεί να παρατηρούμε το αποτέλεσμα της συγχώνευσης δυο μαύρων οπών. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συγχώνευσης μπορεί να προκαλέσει την κίνηση που παρακολουθούμε “επ’ αυτοφώρω”. Παρά την προσδοκία ότι τέτοια φαινόμενα θα έπρεπε συμβαίνουν συχνά, οι αστρονόμοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν σαφή παραδείγματα δυαδικών υπερμεγέθων μαύρων οπών, επεσήμανε ο Pesce. Αυτό που μάλλον βλέπουμε στον γαλαξία J0437 + 2456 είναι η μία από τις μαύρες τρύπες ενός τέτοιου ζεύγους, με την άλλη απούσα στις ραδιοφωνικές μας παρατηρήσεις, λόγω έλλειψης εκπομπών maser, πρόσθεσε ο Pesce.

Παρόλα αυτά, θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες και παρατηρήσεις, προκειμένου να εντοπιστεί η πραγματική αιτία της κίνησης μιας τόσο μεγάλης μαύρης τρύπας. Προς το παρόν, παραμένει ένα μυστήριο.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS