ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαCOVID-19: Πού καταλήγουν οι μάσκες που φοράμε;

COVID-19: Πού καταλήγουν οι μάσκες που φοράμε;

Οι μάσκες είναι απαραίτητες για την προστασία μας από την πανδημία του COVID-19. Οι μάσκες κατασκευάζονται σήμερα από κορυφαίους σχεδιαστές σε μια ποικιλία από χρώματα και σχέδια και πιθανότατα θα συνεχίσουν να φοριούνται από πολλά άτομα ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας του COVID-19.

μάσκες COVID-19

Ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους που σώζουν ζωές, η χρήση αυτών των μασκών θα δημιουργήσει ένα άλλο ζήτημα: θα μολύνει το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί 129 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου το μήνα, δηλαδή 3.000.000 μάσκες το δευτερόλεπτο. Η ποσότητα των πλαστικών δοχείων που χρησιμοποιούμε εκτιμήθηκε στα 43 δισεκατομμύρια το μήνα με ένα σημαντικό μέρος εξ αυτών να έχουν ειδικούς κανόνες για να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Τέτοια δεδομένα δεν υπάρχουν για τα “covers”, καθιστώντας πιθανό τα περισσότερα από αυτά να καταλήγουν στα απόβλητα. Όπως κάποιο άλλο αντικείμενο με πλαστικό, η ακατάλληλη απόρριψη στα απορρίματα μπορεί να κάνει το πλαστικό να εισέλθει στο περιβάλλον. Τα κομμάτια των πλαστικών εξαπλώνονται σε νερό και χώμα πριν προχωρήσουν μακροπρόθεσμα στα ζώα.

Δείτε επίσης: COVID-19: Η Σιγκαπούρη από το επόμενο μήνα θα δέχεται το mobile travel pass

Οι δημιουργοί αυτής της μελέτης, οι ειδικοί Elvis Genbo Xu του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας και ο Zhiyong Jason Ren του Princeton, υποστηρίζουν ότι οι προδιαγραφές αυτών των μασκών τις καθιστούν ως ιδιαίτερα επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Πώς θα πετάξω μια μάσκα με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο;

Τον Απρίλιο του 2020, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών εξέδωσαν οδηγίες για το πως πρέπει να γίνεται το σωστό πέταγμα των απορριμμάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε είχε μολυνθεί από τον ιό θα έπρεπε να βάλει τα απορρίμματα του και της οικογένειας του σε διπλή σακούλα και στην συνέχεια σε ένα εξωτερικό κουτί. Το εξωτερικό κουτί θα πρέπει να είναι δεμένο με ασφάλεια και στη συνέχεια να διατηρείται ξεχωριστό από τα απορρίμματα άλλων.

Δείτε επίσης: AI app ισχυρίζεται ότι ανιχνεύει τον COVID-19 από τη φωνή σας!

Για τις μάσκες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι πρέπει να πετάξετε την μάσκα με συγκεκριμένο τρόπο. Για να πετάξετε τη μάσκα πρέπει να κάνετε τα εξής:

  1. Καθαρίστε πρώτα τα χέρια σας
  2. Κρατήστε την μάσκα από τα λάστιχα (μην ακουμπήσετε το μπροστινό μέρος του καλύμματος)
  3. Αφαιρέστε τη μάσκα μακριά από το πρόσωπό σας
  4. Τοποθετήστε την γρήγορα σε ένα κλειστό δοχείο
  5. Πλύνετε τα χέρια σας με αντισηπτικό ή καθαριστικό και νερό

Η WWF ανέφερε τις ανησυχίες σχετικά με την μη σωστή απόρριψη των μασκών, λέγοντας:

«Αν ακόμη και το 1% των μασκών απορρίφθηκε λανθασμένα. Αυτό θα έφερνε περίπου 10 εκατομμύρια μάσκες κάθε μήνα διάσπαρτες στο περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μάζα κάθε μάσκας είναι περίπου 4 γραμμάρια, αυτό θα συνεπαγόταν τη διασπορά περισσότερων από 40 χιλιάδων κιλών πλαστικού στη φύση.»

Δυστυχώς, τα σκουπίδια δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που αυτές οι μάσκες βρίσκουν το δρόμο τους σε ρέματα και ωκεανούς. Πολλοί τις πετούν στην τουαλέτα.

Δείτε επίσης: Phishing επιθέσεις χρησιμοποιούν fake έρευνες εμβολίου COVID-19 για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία

Συμπέρασμα

Κάθε χώρα στη γη τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζει αυτήν την πανδημία. Όλοι πρέπει να προστατευόμαστε φορώντας μάσκες, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να πετάμε τις μάσκες μας με κατάλληλο για το περιβάλλον τρόπο.

Θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα καταπολεμήσουμε αυτήν τη ρύπανση που προκαλείται από τις μάσκες για τον COVID-19.

Πηγή πληροφοριών: hackernoon.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS