ΑρχικήinetChrome vs. Firefox: Ποιος web browser είναι καλύτερος;

Chrome vs. Firefox: Ποιος web browser είναι καλύτερος;

Ο web browser είναι ένα software application που επιτρέπει στους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές επιλογές browser, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν σε αυτόν που ξέρουν και δεν δοκιμάζουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη. Ο Google Chrome browser είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης, αλλά αξίζει να αναφερθούμε και στον Firefox.

Chrome Firefox

Ο Chrome browser κυκλοφόρησε από τη Google το 2008. Από την άλλη, ο Firefox, είναι μια open-source επιλογή που προσφέρει η Mozilla από το 2002.

Και οι δυο επιλογές είναι εξαιρετικά προγράμματα περιήγησης. Ας δούμε κάποιες διαφορές, με βάση κάποιες σημαντικές παραμέτρους:

Απόδοση και χρηστικότητα

Αρχικά, ο Chrome browser κατάφερε να ξεπεράσει άλλα προγράμματα περιήγησης, όπως τον Internet Explorer και το Safari, σε λίγα μόνο χρόνια, εν μέρει επειδή είναι “καθαρός”, εύκολος στη χρήση και αρκετά γρήγορος. Διαθέτει όλες τις βασικές δυνατότητες που περιμένουμε από τα προγράμματα περιήγησης το 2021 (από ένα απλό bookmarks toolbar έως τη δυνατότητα ανοίγματος και ομαδοποίησης περισσότερων καρτελών κλπ).

Ένα αρνητικό στοιχείο του Chrome είναι το ότι χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα μνήμης RAM, επιβραδύνοντας το μηχάνημά σας εάν έχετε ανοίξει πάρα πολλές καρτέλες. Ο Firefox θεωρείται γενικά πιο “lightweight” από αυτή την άποψη, αν και οι δοκιμές δεν καταλήγουν πάντα σε αυτό το συμπέρασμα.

Ενώ αυτή η απόδοση μπορεί να διαφέρει από συσκευή σε συσκευή και από κατάσταση σε κατάσταση, αρκετοί χρήστες πιστεύουν ότι ο Firefox εξακολουθεί να είναι ένα ταχύτερο πρόγραμμα περιήγησης γενικά. Απλές ενέργειες όπως το άνοιγμα ιστοσελίδων, η κύλιση προς τα πάνω και προς τα κάτω και το άνοιγμα πολλών νέων καρτελών ταυτόχρονα μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς σημαντική επιβράδυνση. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα στο Chrome.

Επιπλέον, πολλές από τις βασικές δυνατότητες του Firefox είναι ίδιες με αυτές του Chrome, αλλά είναι πιο προσαρμόσιμες, το οποίο είναι πολύ καλό.

Νικητής: Firefox

Ασφάλεια

Ο Firefox έχει κάτι που ονομάζεται Enhanced Tracking Protection. Πρόκειται για μια ρύθμιση ασφαλείας που ενεργοποιείται από προεπιλογή κατά την εγκατάσταση του προγράμματος περιήγησης. Το χαρακτηριστικό αυτό αποκλείει αυτόματα πράγματα όπως τα social media trackers. Επίσης, ο Firefox δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν εύκολα ποια trackers και cookies υπάρχουν σε έναν ιστότοπο, κάνοντας κλικ σε ένα εικονίδιο με ασπίδα, δίπλα στη διεύθυνση URL.

Ο Chrome, από την άλλη πλευρά, σας επιτρέπει να στείλετε ένα “Do Not Track” σήμα κατά την περιήγησή σας, ενώ δίνει και αυτός μερικούς εύκολους τρόπους για να ελέγξετε πράγματα όπως trackers και cookies.

Ωστόσο, ο Chrome browser είναι κατασκευασμένος από την Google. Και η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, κερδίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Με απλά λόγια, η Google κερδίζει χρήματα παρακολουθώντας τις κινήσεις των χρηστών της στο διαδίκτυο και, κατά συνέπεια, ο Chrome καθίσταται λιγότερο αξιόπιστος από τον Firefox. Επιπλέον, ο Firefox είναι open source και γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο για τους προγραμματιστές να κρύψουν άσχημα πράγματα στον κώδικα χωρίς να το καταλάβει κάποιος.

Νικητής: Firefox

browser

Bonus Features

Το Chrome κερδίζει σε κάποια bonus features, καθώς εκμεταλλεύεται πλήρως το τεράστιο οικοσύστημα υπηρεσιών της Google. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν έναν λογαριασμό Gmail. Αν κάνουν μια απλή σύνδεση, μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε φωτογραφίες, Drive, Sheets, Meet και οποιαδήποτε άλλη λειτουργία της Google.

Επιπλέον, η αγορά για επεκτάσεις του Chrome browser είναι πιο μεγάλη. Υπάρχουν επεκτάσεις σχεδόν για ό,τι θέλετε να κάνετε.

Βέβαια, ο Chrome σε αυτό το σημείο υπερτερεί, αφού η Google έχει περάσει σε κάθε πτυχή της διαδικτυακής ζωής μας. Ένα πρόγραμμα περιήγησης που ενοποιεί όλες αυτές τις υπηρεσίες είναι σίγουρα χρήσιμο. Και ενώ μπορείτε να συγχρονίσετε πράγματα, όπως το ιστορικό περιήγησης και τους σελιδοδείκτες, από το Chrome στον Firefox, το γεγονός ότι πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Firefox και να τον συγχρονίσετε σε πολλές συσκευές προτού το κάνετε αυτό, κάνει την όλη διαδικασία λίγο πιο περίπλοκη.

Νικητής: Chrome

Και τα δύο προγράμματα περιήγησης είναι πολύ καλά και χρήσιμα. Το τι προτιμά ο κάθε χρήστης εξαρτάται από το πόση σημασία δίνει στις παραπάνω παραμέτρους και τι τον ενδιαφέρει περισσότερο όταν χρησιμοποιεί έναν browser.

Πηγή: Mashable

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS