Ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα που ανήκουν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες της Γαλλίας έχουν κλαπεί και διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η γαλλική εφημερίδα “Libération” σε συνεργασία με το γαλλικό blog “Zataz” που δημοσιεύει ειδήσεις σχετικά με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Στα εκτεθειμένα δεδομένα, στα οποία μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση από πολλά sites, περιλαμβάνονται ονόματα, αριθμοί τηλεφώνου και ταχυδρομικές διευθύνσεις που ανήκουν σε περίπου 500.000 πολίτες της Γαλλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύονται από στοιχεία όπως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, η ημερομηνία γέννησης, ο τύπος αίματος, ο πάροχος ασφάλισης υγείας και οι ιατρικές θεραπείες.
Σύμφωνα με τη Libération, τα δεδομένα έχουν κλαπεί από περίπου 30 διαφορετικά ιατρικά εργαστήρια που βρίσκονται κυρίως στη βορειοδυτική συνοικία της Γαλλίας. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν αντιστοιχούν σε δείγματα που ελήφθησαν στο διάστημα μεταξύ 2015 και Οκτωβρίου 2020, μια περίοδο κατά την οποία όλα τα εργαστήρια χρησιμοποιούσαν έναν συγκεκριμένο τύπο ιατρικού software που αναπτύχθηκε από την Dedalus Healthcare Systems Group. Ωστόσο, ο COO της Dedalus, Didier Neyrat, δήλωσε στο Agence France-Presse (AFP) πως δεν είναι σίγουρο ότι ο μόνος λόγος για αυτό το περιστατικό ασφαλείας ήταν το software της εταιρείας.
Επιπλέον, ο δημοσιογράφος του Zataz, Damien Bancal, ανέφερε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βρει αυτά τα δεδομένα σε επτά διαφορετικά μέρη στο Διαδίκτυο. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα κλεμμένα δεδομένα βρέθηκαν στα χέρια κακόβουλων χάκερς, οι οποίοι σκόπευαν να τα πουλήσουν μέσω του Telegram. Ωστόσο, ένας από αυτούς διέρρευσε μόνος του τις πληροφορίες μετά από διαφωνία του με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του.
Όπως αναφέρει το Infosecurity Magazine, ο Bancal υποψιάζεται ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν δεν είναι τα μόνα κλεμμένα δεδομένα που έχουν πέσει στα χέρια των χάκερς. Αντιθέτως, εκτιμά ότι στην πραγματικότητα οι κακόβουλοι παράγοντες έχουν στην κατοχή τους πολλές περισσότερες ευαίσθητες κι εμπιστευτικές πληροφορίες.
Το περιστατικό ασφαλείας έρχεται μετά από μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ότι τα δεδομένα 50.000 γιατρών και ιατρικού προσωπικού της χώρας πωλούνται online σε ένα hacking φόρουμ. Μεταξύ των πληροφοριών που εκτίθενται, περιλαμβάνονται usernames και κωδικοί πρόσβασης.