ΑρχικήHow ToΠώς να ελευθερώσετε χώρο στο laptop σας

Πώς να ελευθερώσετε χώρο στο laptop σας

Εάν βλέπετε συνεχώς την προειδοποίηση “Low disk space”, ίσως είναι καιρός να απελευθερώσετε λίγο χώρο στο laptop σας. Δείτε πώς μπορείτε να μάθετε τι καταλαμβάνει χώρο στον υπολογιστή ή το Mac σας και τι μπορείτε να κάνετε με τα αρχεία σας για να απελευθερώσετε χώρο.

laptop

Αναλύστε τον σκληρό σας δίσκο

Πριν ξεκινήσετε να διαγράφετε, θα πρέπει να αναζητήσετε τους φακέλους που όντως καταλαμβάνουν χώρο. Η διαγραφή μιας δέσμης αρχείων 50 MB δεν πρόκειται να κάνει καμία διαφορά όσο η εκκαθάριση ενός φακέλου 80 GB με παλιές τηλεοπτικές εκπομπές ή η απεγκατάσταση μερικών παιχνιδιών.

Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή Windows 10, ανοίξτε τα Settings > System > Storage για να δείτε μια ανάλυση της μονάδας σας και τους φακέλους που καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε κατηγορία για να δείτε περισσότερες πληροφορίες, ειδικά στην κατηγορία “Other”, η οποία θα σας δείξει μεμονωμένους φακέλους που περιέχουν μεγάλα αρχεία. Βρείτε πράγματα που δεν χρειάζεστε πια και απαλλαγείτε από αυτά – δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ελευθερώσετε χώρο.

Εάν είστε χρήστης Mac, μπορείτε να αναλύσετε τη μονάδα του δίσκου σας κάνοντας κλικ στο μενού Apple στην επάνω αριστερή γωνία και μεταβαίνοντας στο About This Mac> Storage. Κάντε κλικ στο κουμπί Manage και θα δείτε διαφορετικές κατηγορίες στην πλευρική γραμμή που μπορείτε να επιλέξετε. Κάντε δεξί κλικ στα αρχεία για να τα διαγράψετε και αδειάστε τον κάδο απορριμμάτων όταν τελειώσετε.

Εάν αυτές οι διαδικασίες σας φαίνονται πολύ απλές, οι εναλλακτικές λύσεις τρίτων όπως το WinDirStat και το Disk Inventory X μπορούν να “σκάψουν” ακόμη πιο βαθιά για να μάθουν ακριβώς ποιοι φάκελοι και αρχεία χρησιμοποιούν το χώρο αποθήκευσης σας.

Εκκαθάριση προσωρινών και διπλών αρχείων

Τόσο τα Windows όσο και το macOS αποθηκεύουν προσωρινά αρχεία, όπως thumbnails, παλιά πακέτα ενημέρωσης ή προσωρινά αποθηκευμένα αρχεία διαδικτύου που μπορείτε να διαγράψετε για να ελευθερώσετε χώρο. Όμως, αυτά τα αρχεία αν και τα διαγράφετε τελικά ξαναεπιστρέφουν στο laptop σας, καθώς έτσι έχει λειτουργεί το σύστημα – αυτές οι κρυφές μνήμες βοηθούν τον υπολογιστή σας να λειτουργεί πιο γρήγορα. Έτσι, ενώ αυτό μπορεί να ελευθερώσει λίγο επιπλέον χώρο, δεν είναι μια μόνιμη λύση.

Στα Windows 10, κάντε κλικ στο μενού Start και αναζητήστε το Disk Cleanup. Θα σας δοθεί μια λίστα με αρχεία που μπορείτε να διαγράψετε, και σε αυτό το σημείο μπορείτε απλώς να κάνετε κλικ στο OK για να ελευθερώσετε χώρο – ή κάντε κλικ στην επιλογή “Clean Up System Files” για μερικές ακόμη επιλογές.

Μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται Storage Sense μπορεί να κάνει μερικά από τα παραπάνω αυτόματα. Επιστρέψτε στα Settings > System > Storage και στο επάνω μέρος, κάντε κλικ στο σύνδεσμο Configure Storage Sense. Αυτό θα σας δώσει μερικές επιλογές, όπως τη διαγραφή προσωρινών αρχείων που είναι παλαιότερα από μια συγκεκριμένη χρονολογία ή τη μεταφορά αρχείων που χρησιμοποιούνται σπάνια στον OneDrive. Γυρίστε το switch στο επάνω μέρος στο On όταν τελειώσετε και επιλέξτε πόσο συχνά θέλετε να τρέχει το Storage Sense.

Οι υπολογιστές Mac δεν έχουν παρόμοιο εργαλείο για τον καθαρισμό των προσωρινών αρχείων, αλλά οι χρήστες των Windows και Mac μπορούν να εκτελέσουν δωρεάν προγράμματα όπως το CCleaner για την εκτέλεση αυτών των εργασιών. Ούτως ή άλλως τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία θα επανέλθουν.

Τέλος, προσέξτε να μην διαγράψετε από το laptop αρχεία συστήματος όπως το hiberfil.sys των Windows, το οποίο αποθηκεύει τα περιεχόμενα του συστήματός σας κατά την αδρανοποίηση ή το System Restore, τα οποία σας επιτρέπουν να επαναφέρετε το σύστημά σας εάν προκύψουν προβλήματα. Και οι δύο αυτές δυνατότητες μπορούν να απενεργοποιηθούν για εξοικονόμηση χώρου, αλλά είναι αρκετά χρήσιμες οπότε δεν θα συνιστούσαμε την διαγραφή τους, ειδικά για λιγότερο προχωρημένους χρήστες.

Μεταφορά αρχείων σε εξωτερικό δίσκο ή στο Cloud

Εάν βρείτε αρχεία που δεν είστε έτοιμοι να ξεφορτωθείτε ακόμα, ενδέχεται να μπορείτε να τα μετακινήσετε κάπου αλλού. Δεν χρειάζεται να σπαταλάτε πολύτιμο χώρο αποθήκευσης στον laptop σας διατηρώντας αυτά τα αρχεία – τοποθετήστε τα σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου ή ανεβάστε τα σε μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud όπως το Dropbox ή το OneDrive. Τα Windows μπορούν να μετακινούν με αυτόματο τρόπο αρχεία που δεν χρησιμοποιούνται στον OneDrive χρησιμοποιώντας την δυνατότητα Storage Sense. Απλώς θυμηθείτε ότι εάν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία όπως το Dropbox, ενδέχεται να συγχρονίσει αυτά τα αρχεία στον υπολογιστή σας αυτόματα, οπότε θα πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του προγράμματος και να αποεπιλέξετε αυτά τα αρχεία, ώστε να αποθηκεύονται μόνο στο cloud.

Εάν χρησιμοποιήσετε την επιλογή της εξωτερικής μονάδας δίσκου, απλώς θυμηθείτε ότι θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αυτών των αρχείων στο cloud εάν είναι πραγματικά σημαντικά για εσάς – είναι χρήσιμο να έχετε άλλο ένα αντίγραφο ασφαλείας κάπου σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Αλλάξτε τον σκληρό δίσκο σας

Όπως καταλάβατε, οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις είναι προσωρινές. Τα προσωρινά αρχεία θα επιστρέψουν, ο χώρος αποθήκευσης στο cloud θα γεμίσει και θα συνεχίσετε να συλλέγετε μουσική, ταινίες και άλλα αρχεία. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία στο laptop κάθε λίγους μήνες, αλλά τελικά, θα κουραστείτε – ή θα εξαντλήσετε τα πράγματα που είστε διατεθειμένοι να διαγράψετε. Έτσι, μόλις αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτήν την προειδοποίηση “Disk full”, ξέρετε ότι πιθανότατα θα χρειαστείτε μια μεγαλύτερη μονάδα στο κάπως κοντινό μέλλον.

Πηγή πληροφοριών: wired.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS