Παρασκευή, 31 Ιουλίου, 17:15
Αρχική inet CCleaner: Τα Windows το επισήμαναν ως δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό

CCleaner: Τα Windows το επισήμαναν ως δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό

Το CCleaner κρίθηκε ως «δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό» από το Microsoft Defender, το ενσωματωμένο antivirus των Windows 10.

CCleaner Windows
CCleaner: Τα Windows το επισήμαναν ως δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό

Το Microsoft Defender επισήμανε το δημοφιλές βοηθητικό πρόγραμμα ως δυνητικά ανεπιθύμητη εφαρμογή, πρώην Windows Defender που μετονομάστηκε με την ενημέρωση του Μαΐου 2020.

Το δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό, πιο συχνά το βλέπουμε ως «δυνητικά ανεπιθύμητες εφαρμογές» (ή PUA), αναφέρεται σε εφαρμογές στις οποίες ένα antivirus δεν βρίσκει κακόβουλο περιεχόμενο, αλλά μπορεί να εμφανίζει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως το CCleaner που εντοπίστηκε από τα Windows.

Συνήθως, αυτό σημαίνει συγχώνευση επιπλέον κομματιών, ή κρυφή εγκατάσταση πρόσθετων όπως για παράδειγμα μια προσθήκη προγράμματος περιήγησης, το οποίο μπορεί να μην βλάψει τον υπολογιστή σας, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί ενοχλητικό.

Όπως εντοπίστηκε από το Bleeping Computer, ο Defender ανίχνευσε το CCleaner ως PUA, με τη δημιουργό των Windows να δηλώνει ότι «ορισμένες εγκαταστάσεις για δωρεάν και δοκιμαστικές εκδόσεις 14 ημερών του CCleaner, συνοδεύονται από ενσωματωμένες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών που δεν απαιτούνται από το CCleaner.»

«Ενώ οι ομαδοποιημένες εφαρμογές είναι νόμιμες, ο συνδυασμός λογισμικού, ειδικά προϊόντων από άλλους παρόχους, μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητη δραστηριότητα λογισμικού που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία των χρηστών.»

Αυτές οι ομαδοποιημένες εφαρμογές περιλαμβάνουν το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome, το Google Toolbar και το Avast Free Antivirus και AVG Antivirus Free Να σημειώσουμε ότι το Piriform ανήκει πλέον στην Avast, η οποία διαθέτει επίσης AVG.

Η Microsoft τόνισε ότι αυτές οι ομαδοποιημένες εφαρμογές είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν είναι καθόλου κακόβουλες, βέβαια, είναι ο τρόπος που προσφέρονται για εγκατάσταση που είναι προβληματικός.

Η εταιρεία παρατήρησε ότι ενώ η διαδικασία εγκατάστασης του CCleaner παρέχει έναν τρόπο να αποφύγετε την τοποθέτηση αυτών των πρόσθετων στον υπολογιστή σας, το πρόβλημα είναι ότι «ορισμένοι χρήστες μπορούν εύκολα να εγκαταστήσουν ακούσια αυτές τις ομαδοποιημένες εφαρμογές».

Σύμφωνα με δήλωση που μόλις κυκλοφόρησε η CCleaner, η εταιρεία πιστεύει ότι το ζήτημα που επισήμαναν τα Windows έχει επιλυθεί.

CCleaner: Τα Windows το επισήμαναν ως δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία συνεργασίας με τη Microsoft για να κατανοήσουμε γιατί ο CCleaner εντοπίστηκε πρόσφατα ως PUA. Υποθέτουμε ότι το ζήτημα φαίνεται να σχετίζεται με την ομαδοποίηση και πιστεύουμε ότι το έχουμε αντιμετωπίσει έτσι ώστε το προϊόν μας να μην επισημένεται πλέον από τα Windows,» δήλωσε εκπρόσωπος του CCleaner

Τώρα, εάν εγκαταστήσετε το CCleaner ενώ εκτελείτε το Microsoft Defender, ίσως δε σας προειδοποιήσει για κινδύνους, υποθέτοντας ότι η εφαρμογή ασφαλείας έχει πράγματι ενημερωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

CCleaner: Τα Windows το επισήμαναν ως δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό

Το CCleaner κρίθηκε ως «δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό» από το Microsoft Defender, το ενσωματωμένο antivirus των Windows 10.

Για παραβίαση δεδομένων προειδοποιεί το BC Cancer Foundation

Το BC Cancer Foundation, έπεσε θύμα διαδικτυακής επίθεσης η οποία πιθανότητα έχει διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα των δωρητών του.

Χάκερς της Βόρειας Κορέας στοχεύουν τομείς της άμυνας των ΗΠΑ!

Εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, χάκερς της Βόρειας Κορέας στόχευσαν τους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ως...

Facebook: «Το μποϊκοτάζ των διαφημίσεων δε μας επηρεάζει»

Παρά το μποϊκοτάζ του Ιουλίου των 1.000 μεγάλων διαφημιστών, το Facebook δήλωσε ότι η διαφημιστική του επιχείρηση λειτουργεί έξοχα.

Amazon: Εγκρίθηκαν οι δορυφόροι του Project Kuiper

Η FCC ενέκρινε ομόφωνα το Project Kuiper της Amazon, δίνοντας στην εταιρεία το πράσινο φως για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σχηματισμού...

ΕΕ: Κυρώσεις σε Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα για κυβερνοεπιθέσεις!

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα για κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποίησαν στο παρελθόν εναντίον Ευρωπαίων πολιτών και...

Shropshire Council: Διαρροή δεδομένων επηρεάζει 250 email

Μία παραβίαση δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο Shropshire Council, μέσω αποστολής email τα οποία προσκαλούσαν άτομα σε ένα webinar. Ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων του...

Δωρεάν η δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Google One

Η υπηρεσία αντιγράφων ασφαλείας τηλεφώνου του Google One, πρόκειται να κυκλοφορήσει δωρεάν για όλες τις χώρες όπου είναι διαθέσιμη, δήλωσε η εταιρεία....
00:02:27

Ευρώπη: Hackers διαδίδουν fake news σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους

Τα τελευταία χρόνια, η διαδικτυακή παραπληροφόρηση έχει προχωρήσει με ραγδαίους ρυθμούς, με τον Οργανισμό Έρευνας Διαδικτύου να δείχνει την οργή του στα...

Κογκρέσο ΗΠΑ: Η “απολογία” των Facebook, Amazon, Apple και Google!

Οι πιο ισχυρές προσωπικότητες της τεχνολογίας κατέθεσαν χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο οι πρακτικές...