Η εταιρεία ερευνών Blockchain CipherTrace δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση που δείχνει ότι το 40% όλων των crypto hacks που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαν ως στόχο τα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και τα cryptocurrency exchanges.
Η εταιρεία εντόπισε ότι 51,5 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο από κλοπές cryptocurrency που σχετίζεται με το DeFi. Από τον Ιούλιο έως τώρα, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 47,7 εκατομμύρια δολάρια – 14% του συνολικού Q3-Q4.
Το DeFi αναφέρεται σε non-custodial χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως αποκεντρωμένα πρωτόκολλα δανεισμού και exchanges. Έγιναν δημοφιλή αυτό το καλοκαίρι αφού άρχισαν να προσφέρουν προσοδοφόρα μπόνους στους επενδυτές. Αρκετά από αυτά τα προϊόντα είναι νέα, εξαιρετικά πειραματικά και μη ρυθμιζόμενα. Αυτά τα καθιστά ευάλωτα στους χάκερ.
Είπε η CipherTrace στην έκθεση της: «Τα DeFi protocols δεν επιτρέπονται από το σχεδιασμό, που σημαίνει ότι συχνά δεν έχουν καμία σαφή κανονιστική συμμόρφωση και οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτές τις λίγες έως καθόλου πληροφορίες KYC. Ως αποτέλεσμα, το DeFi μπορεί εύκολα να γίνει καταφύγιο για ξέπλυμα χρήματος.»
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Το Europa Clipper της NASA οδεύει στον Δία
Τεράστιος δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
Ένα πρωτόκολλο, το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο δανεισμού περιθωρίου bZx, παραβιάστηκε τρεις φορές φέτος. Δύο hacks κόστισαν στην εταιρεία 1 εκατομμύριο $ τον Φεβρουάριο και ένας hacker τον Σεπτέμβριο έκλεψε 8,1 εκατομμύρια $.
Οι χάκερ έκλεψαν 25 εκατομμύρια δολάρια από το πρωτόκολλο dForce τον Απρίλιο (αν και επέστρεψαν μερικά από τα χρήματα όταν τα funds μπήκαν σε μαύρη λίστα). Το Harvest Finance, ένα πρωτόκολλο DeFi robo-advisor, έχασε 34 εκατομμύρια δολάρια από έναν hacker τον περασμένο μήνα (ο hacker επέστρεψε επίσης ένα μικρό ποσό των χρημάτων).
Η CipherTrace είπε ότι το ποσοστό των χρημάτων που χάθηκαν από τις εισβολές και τις κλοπές των DeFi μειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της επίθεσης στο crypto exchange KuCoin, της οποίας το κλεμμένο ποσό έφτασε τα 281 εκατομμύρια δολάρια. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων βρίσκονται σε μαύρη λίστα, αλλά ο χάκερ συνεχίζει να πουλά μερικά από τα χρήματα.
Η εταιρεία ερευνών blockchain είπε ότι εάν η βιομηχανία του DeFi δεν βρει κάποιο τρόπο να διατηρήσει τη μορφή των έξυπνων συμβολαίων της, «είναι πιθανό ότι το DeFi θα συνεχίσει να υποφέρει από τις συνέπειες που προκύπτουν από τις ευπάθειες».