ΑρχικήsecurityΕ.Ε: Κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματικούς για hack του Γερμανικού Κοινοβουλίου το 2015

Ε.Ε: Κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματικούς για hack του Γερμανικού Κοινοβουλίου το 2015

Το Συμβούλιο της Ε.Ε ανακοίνωσε χθες ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε αξιωματικούς της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που ανήκουν στο 85ο κύριο κέντρο για Ειδικές Υπηρεσίες (GTsSS), καθώς φέρονται ότι συμμετείχαν σε hack του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Deutscher Bundestag) που έλαβε χώρα το 2015. Οι κυρώσεις της Ε.Ε προς τους Ρώσους αξιωματικούς περιλαμβάνουν τόσο ταξιδιωτικούς περιορισμούς όσο και “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπουν σε οργανισμούς και άτομα της Ε.Ε να μεταφέρουν χρήματα σε οντότητες και άτομα όπου έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε χθες ανέφερε ότι οι κυρώσεις είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Ε.Ε να μετριάσει τις κυβερνοαπειλές, αποσκοπώντας στην πρόληψη, την αποθάρρυνση, την αποτροπή και την ανταπόκριση στις συνεχιζόμενες και ολοένα αυξανόμενες κυβερνοαπειλές.

Ε.Ε

Ο Dmitry Sergeyevich Badin και ο Igor Olegovich Kostyukov είναι οι δύο αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που δέχτηκαν κυρώσεις. Πρόκειται για μέλη του GTsSS (APT ομάδα γνωστή και με τις ονομασίες APT28, Fancy Bear, Sofacy Group, Sednit και Strontium), που αποτελεί επίσης στόχο των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο της Ε.Ε. Ο Kostyukov είναι επίσης ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GU/GRU) αφού κατείχε προηγουμένως τη θέση του πρώτου αναπληρωτή επικεφαλής. Υπό αυτήν την ιδιότητα, ο Igor Kostyukov είναι υπεύθυνος για τις κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιούνται από το GTsSS, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελούν εξωτερική απειλή για την Ε.Ε ή τα κράτη-μέλη της.

Μέλη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορήθηκαν επίσης από τις ΗΠΑ για παραβίαση της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) και της Επιτροπής για την προεκλογική Εκστρατεία υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για το Κογκρέσο (DCCC) το 2016, πριν από τις προεδρικές εκλογές εκείνου του έτους.

Ρώσοι χάκερς

Το hack του Γερμανικού Κοινοβουλίου επηρέασε τη λειτουργία του για πολλές ημέρες μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, με αποτέλεσμα την παραβίαση των λογαριασμών email πολλών μελών του Κοινοβουλίου. Αυτή η κυβερνοεπίθεση είχε ως στόχο το σύστημα πληροφοριών του Κοινοβουλίου κι επηρέασε την ικανότητά του να λειτουργεί για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ε.Ε. Το Συμβούλιο πρόσθεσε ακόμη πως κλάπηκε μεγάλος όγκος δεδομένων και παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί email πολλών μελών του Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο λογαριασμός της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Ε.Ε-κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματικούς-hack Γερμανικού Κοινοβουλίου

Το νομικό πλαίσιο που επέτρεψε τις κυρώσεις στους Ρώσους αξιωματικούς, καθορίστηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε στις 17 Μαΐου 2019 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2020, όταν οι κυρώσεις της Ε.Ε επιβλήθηκαν στη μονάδα 74455 της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, καθώς και σε front εταιρείες για ομάδες της Κίνας και της Βόρειας Κορέας που ενορχήστρωσαν κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την Ε.Ε και τα κράτη-μέλη της.

Το πλαίσιο επιτρέπει στην Ε.Ε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή και την ανταπόκριση σε κυβερνοεπιθέσεις που αποτελούν εξωτερική απειλή για την Ε.Ε ή τα κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων εναντίον τρίτων κρατών ή διεθνών οργανισμών όπου κρίνονται απαραίτητα περιορισμένα μέτρα τους στόχους της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένο για να επιτρέπει στην Ε.Ε να επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που φέρουν την ευθύνη τόσο για απόπειρες όσο και για επιτυχείς κυβερνοεπιθέσεις, εάν εμπλέκονται ή παρέχουν υποστήριξη σε άτομα και ομάδες που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS