ΑρχικήsecurityΡώσοι χάκερς σχεδίαζαν επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο!

Ρώσοι χάκερς σχεδίαζαν επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο!

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε χθες ότι Ρώσοι χάκερς ετοίμαζαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των διοργανωτών των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, προτού αναβληθούν για το επόμενο έτος λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC), οι Ρώσοι χάκερς σχεδίαζαν επιχειρήσεις αναγνώρισης. Οι επιχειρήσεις που ενορχήστρωναν είχαν ως στόχο τους διοργανωτές των Αγώνων, υπηρεσίες logistics και τους χορηγούς.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι οι Ρώσοι χάκερς της ομάδας “Sandworm” ήθελαν να σαμποτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως συνέβη με τις κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποίησαν εναντίον των διοργανωτών των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2018 που διεξήχθησαν στην Πιονγιάνγκ της Νότιας Κορέας. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2018, οι Ρώσοι χάκερς ανέπτυξαν το OlympicDestroyer malware που διατάραξε τους web servers κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ρώσοι χάκερς-κυβερνοεπιθέσεις εναντίον Ολυμπιακών Αγώνων

Η δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου συνέπεσε με την ανακοίνωση των επίσημων κατηγοριών εναντίον έξι μελών της Sandworm από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ). Όπως αναφέρει το ZDNet, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους χάκερς της Sandworm για ενορχήστρωση όχι μόνο επιθέσεων με το OlympicDestroyer έχοντας ως στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, αλλά και μιας σειράς πολλών άλλων επιθέσεων. Στις επιθέσεις που διενήργησε η ρωσική hacking ομάδα συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

  • Απόπειρες σαμποταρίσματος του δικτύου της Ουκρανίας το 2015 και το 2016 με τα BlackEnergy και Industroyer malware
  • Απόπειρες σαμποταρίσματος των κυβερνητικών δικτύων της Ουκρανίας με το KillDisk malware
  • Δημιουργία του NotPetya ransomware που έπληξε χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούνιο του 2017
  • Παρέμβαση στις γαλλικές εκλογές του 2017
  • Ενορχήστρωση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των οργανισμών που ερευνούν τις δηλητηριάσεις από Novichok στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Defacing χιλιάδων site της Γεωργίας το 2019
Ρώσοι χάκερς-κυβερνοεπιθέσεις εναντίον Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις βρίσκονταν οι Ρώσοι χάκερς της Sandworm, η οποία αποτελείται από μέλη της μονάδας 74455 της ρωσικής Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GRU), μιας στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που ανήκει στον ρωσικό στρατό.

Με την ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε επίσημα τις αμερικανικές κατηγορίες κι εξέφρασε ανησυχίες για τις επιθέσεις που σχεδίαζαν οι Ρώσοι χάκερς της Sandworm με στόχο τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS