ΑρχικήsecurityGo Viral! Το online game που σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα fake...

Go Viral! Το online game που σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα fake news!

Το Πανεπιστήμιο του Cambridge κυκλοφόρησε ένα online game με την ονομασία “Go Viral!” που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τα fake news που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19.

Οι παίκτες του Go Viral! αναλαμβάνουν το ρόλο ενός χάκερ που έχει ως αποστολή να διαδώσει παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο σχετικά με την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Το online game έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα άτομα να γνωρίσουν τη μεγάλη ποικιλία τεχνικών που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να κυκλοφορούν fake news, ιδίως στα social media.

Go Viral! Το online game που σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα fake news!

Το Go Viral! κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Journal of Experimental Psychology: Applied. Οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι το παιχνίδι θα διευκολύνει τους ανθρώπους να εντοπίζουν και να αγνοούν πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 που δεν προέρχονται από νόμιμες και επαληθευμένες πηγές.

Η ομάδα που έφτιαξε το Go Viral! ανέφερε ότι ένας χρήστης αρκεί να ζήσει την εμπειρία του παιχνιδιού μόνο μία φορά, για να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να εξαπατηθεί από fake news για τρεις τουλάχιστον μήνες.

Go Viral! Το online game που σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα fake news!

Ο Δρ. Sander van der Linden, επικεφαλής του έργου, δήλωσε ότι οι χρήστες δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα fake news που τους εμφανίζονται ως πραγματικές ειδήσεις στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον van der Linden, τα fake news μπορούν να ταξιδέψουν γρηγορότερα και να βρεθούν πιο εύκολα από τις πραγματικές ειδήσεις. Ο van der Linden τόνισε ακόμη ότι ο έλεγχος των ειδήσεων είναι ζωτικής σημασίας, αλλά έρχεται πολύ αργά με τα ψέματα να έχουν ήδη εξαπλωθεί σαν τον ιό.

Δεδομένου ότι οι χρήστες είναι δύσκολο να αποβάλλουν από το μυαλό τους τα fake news ακόμα και όταν η πραγματική αλήθεια έρθει στο φως, οι δημιουργοί του παιχνιδιού επέλεξαν μια πιο προληπτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός αυξανόμενου προβλήματος σε όλες τις μορφές media.

Go Viral! Το online game που σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα fake news!

O van der Linden ανέφερε ότι στόχος της ομάδας που ανέπτυξε το Go Viral! είναι οι χρήστες να πάρουν μία γεύση σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση fake news τόσο στο διαδίκτυο γενικότερα όσο και στα social media ειδικότερα. Είναι αυτό που οι κοινωνικοί ψυχολόγοι αποκαλούν «θεωρία εμβολιασμού».

Μέσα σε έξι περίπου λεπτά, παρουσιάζονται στους παίκτες του Go Viral! διάφορες τεχνικές διάδοσης ειδήσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως από κακόβουλους παράγοντες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τη χρήση συναισθηματικά φορτισμένης γλώσσας για τη δημιουργία οργής και φόβου, παραπομπές από δήθεν «ειδικούς» και συνωμοσίες για «likes» στα social media.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS