Η Microsoft δημοσίευσε μια νέα έκθεση 88 σελίδων (Microsoft Digital Defense Report), στην οποία περιγράφει τα κύρια ευρήματά της σχετικά με τις γενικές τάσεις στο τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Κυβερνοεπιθέσεις
Κατά τη διάρκεια του 2020, πραγματοποιήθηκαν πολλές επιθέσεις που σχετίζονταν με τον COVID-19. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Microsoft, οι επιθέσεις αυτές ήταν ελάχιστες σε σχέση με τις συνολικές malware επιθέσεις που σημειώθηκαν αυτούς τους μήνες. Η πανδημία έπαιξε ένα μικρό μόνο ρόλο στις hacking επιχειρήσεις του 2020.
Οι phishing επιθέσεις στις επιχειρήσεις ήταν πολύ συχνές αυτό το διάστημα. Οι επιτιθέμενοι δημιουργούσαν ψεύτικες διευθύνσεις που έμοιαζαν να προέρχονται από γνωστές εταιρείες, όπως οι Microsoft, UPS, Amazon, Apple και Zoom. Η Microsoft δήλωσε ότι απέκλεισε πάνω από 13 δισεκατομμύρια κακόβουλα και ύποπτα μηνύματα κατά το 2019 και από αυτά, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο περιείχαν διευθύνσεις URL που είχαν δημιουργηθεί για phishing.
Το phishing είναι συνήθως το πρώτο βήμα στις Business Email Compromise (BEC) απάτες. Οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στο inbox ενός στελέχους μιας εταιρείας, παρακολουθούν τις επικοινωνίες τους και, στη συνέχεια, στέλνουν μηνύματα σε υπαλλήλους, προσποιούμενοι τα στελέχη, και ζητούν μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς.
Οι ερευνητές εντοπίζουν σπάνιο γαλαξία με τριπλό δακτύλιο
Elon Musk: Επικεφαλής Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας
Υπάρχει ζωή στα φεγγάρια του Ουρανού;
Ωστόσο, η Microsoft λέει ότι επιτιθέμενοι δεν χρησιμοποιούν μόνο phishing τεχνικές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς. Εκμεταλλεύονται και τη συνήθεια των χρηστών να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς και υιοθετούν “password spray” τεχνικές στοχεύοντας παλαιά πρωτόκολλα email, όπως το IMAP και το SMTP. Αυτές οι επιθέσεις ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς τους τελευταίους μήνες, καθώς επιτρέπουν την παράκαμψη ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (η σύνδεση μέσω IMAP και SMTP δεν υποστηρίζει αυτήν τη δυνατότητα).
Επιπλέον, η Microsoft παρατήρησε ότι πολλές hacking ομάδες εκμεταλλεύονται δημόσιες public cloud-based υπηρεσίες για να αποθηκεύσουν payloads για τις επιθέσεις τους. Δεν χρησιμοποιούν τους δικούς τους servers. Τέλος, οι ομάδες αλλάζουν domains και servers πολύ πιο γρήγορα, για να αποφύγουν τον εντοπισμό.
Ransomware
Η πιο σημαντική απειλή κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν τα ransomware. Οι πιο επικίνδυνοι hackers ήταν οι λεγόμενοι “big game hunters“, δηλαδή αυτοί που στοχεύουν μεγάλες εταιρείες, από τις οποίες μπορούν να κερδίσουν πολλά χρήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση σε ένα δίκτυο και περιμένουν μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για την επίθεση. Σύμφωνα με τη Microsoft, αυτή τη χρονιά οι συμμορίες ransomware ήταν ιδιαίτερα δραστήριες και μείωσαν σημαντικά το χρόνο εκκίνησης της επίθεσης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εγκληματίες χρειάστηκαν μόλις 45 λεπτά για να κρυπτογραφήσουν ολόκληρο το δίκτυο, μετά την αρχική πρόσβαση.
Κρατικές hacking ομάδες
Οι κρατικές hacking ομάδες, γνωστές και ως APT, ήταν επίσης ιδιαίτερα δραστήριες τον τελευταίο χρόνο. Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020, η Microsoft έστειλε περισσότερες από 13.000 ειδοποιήσεις στους πελάτες της για να τους ενημερώσει γι’ αυτή την απειλή.
Οι περισσότερες επιθέσεις προέρχονταν από Ρώσους hackers και τα θύματα βρίσκονταν κυρίως στις ΗΠΑ.
Οι ειδοποιήσεις προειδοποιούσαν τους πελάτες κυρίως για phishing επιθέσεις. Η Microsoft δήλωσε ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις χρησιμοποιώντας δικαστικές εντολές για να κλείσει κακόβουλα domains.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πρωταρχικοί στόχοι των επιθέσεων APT ήταν μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Αυτό το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με άλλες εκθέσεις. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ομάδες APT προτιμούν να στοχεύουν κρίσιμες υποδομές.
Οι πιο κοινές τακτικές που χρησιμοποιούν αυτοί οι hackers είναι:
- Password spraying (Phosphorus, Holmium και Strontium)
- Χρήση penetration testing εργαλείων (Holmium)
- Spear-phishing επιθέσεις (Thallium)
- Χρήση web shells σε backdoor servers (Zinc, Krypton, Gallium)
- Χρήση exploits που στοχεύουν VPN servers (Manganese)
Συνολικά, η Microsoft καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εγκληματικές ομάδες αναπτύσσουν πιο περίπλοκες τεχνικές για τις επιθέσεις τους, καθώς οι εταιρείες βελτιώνουν συνεχώς τις άμυνές τους.