ΑρχικήsecurityΟ Πούτιν πρότεινε συνεργασία στις ΗΠΑ για το "τέλος" του hack εκλογών!

Ο Πούτιν πρότεινε συνεργασία στις ΗΠΑ για το “τέλος” του hack εκλογών!

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε στις ΗΠΑ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων, με στόχο να αποκατασταθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου ενός συμφώνου απαγόρευσης του hack σε εκλογές των χωρών. Η ενέργεια αυτή της Ρωσίας έρχεται αφού η χώρα κατηγορήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μουέλερ κατηγόρησε δεκατρείς Ρώσους υπηκόους για hack των εκλογών και για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ.

Η ρωσική κυβέρνηση κοινοποίησε ένα έγγραφο με τίτλο “Δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων, για την αποκατάσταση της συνεργασίας Ρωσίας – ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών”.

ο Πούτιν πρότεινε συνεργασία στις ΗΠΑ

Τα μέτρα που πρότεινε ο Πούτιν στοχεύουν στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, καθώς η συνεργασία τους θα συμβάλει στη διασφάλιση της “παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας” στον τομέα των πληροφοριών και θα δώσει τέλος στις εκλογικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε στη σχετική του δήλωση τα ακόλουθα: “Μία από τις σημαντικές στρατηγικές προκλήσεις που υφίστανται σήμερα, είναι ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεσης στον ψηφιακό τομέα. Την ευθύνη για την πρόληψή της φέρουν οι βασικοί “παίκτες”, με στόχο τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών (IIS). Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να απευθυνθούμε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ, με μια πρόταση, να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρακτικών μέτρων, για την επανέναρξη των σχέσεών μας στον τομέα της ασφάλειας, στη χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICTs).”.

Ο Πούτιν πρότεινε τέσσερις ενέργειες για τη δημιουργία μιας παραγωγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πληροφοριών και να αποτραπεί ενδεχόμενο hack σε μελλοντικές εκλογές:

  • Επαναφορά ενός υψηλού επιπέδου τακτικού διμερούς διαλόγου, πλήρους κλίμακας, μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με τα βασικά θέματα της διασφάλισης των IIS.
  • Διατήρηση μια συνεχούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών, μέσω Κέντρων Μείωσης Πυρηνικών Κινδύνων, Ομάδων Ετοιμότητας για Έκτακτα Περιστατικά σε Υπολογιστές και υψηλού επιπέδου υπαλλήλων, που είναι υπεύθυνοι για τα θέματα των IIS εντός των φορέων που εμπλέκονται στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.
  • Η από κοινού ανάπτυξη και σύναψη διμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας για την πρόληψη συμβάντων στον χώρο των πληροφοριών, που είναι παρόμοια με τη Συμφωνία ΕΣΣΔ-ΗΠΑ για την πρόληψη συμβάντων στην ανοικτή θάλασσα, που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαΐου 1972.
  • Η ανταλλαγή, σε αμοιβαία αποδεκτή μορφή, εγγυήσεων για μη παρέμβαση της μίας χώρας σε εσωτερικές υποθέσεις της άλλης χώρας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εκλογικών διαδικασιών, μέσω ICTs και μεθόδων υψηλής τεχνολογίας.
hack εκλογές

Πρόσφατα, το FBI προειδοποίησε ότι ξένοι χάκερς θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την παραπληροφόρηση, με στόχο να δυσφημίσουν την εκλογική διαδικασία και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ.

Η πρόταση για συνεργασία με στόχο την ασφάλεια των πληροφοριών δεν αποτελεί μία καινούργια υπόθεση, δεδομένου ότι οι δύο δυνάμεις είχαν ξανά συζητήσει το εν λόγω θέμα το 2017.
Εκείνη την εποχή, ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν τη δημιουργία μιας κοινής μονάδας κυβερνοασφάλειας, ωστόσο οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών διέκοψαν οποιαδήποτε κοινή πρωτοβουλία.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS